Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Апр 11, 2011

Ивелин Косев е сред най-новите попълнения на експертите от ceb.bg. Представител на брокерите от третия по големина град в България, Косев разказа интересни неща за пазара на недвижими имоти в България. Следват подробностите...

 
- От колко време се занимавате с професията брокер и кой Ви насочи към това?
- Занимавам се с недвижими имоти от седем години, като началото беше доста вълнуващо и неочаквано за мен. Имам предвид, че практикувам и изучавам изкуството на търговията повече от 13 години, но винаги е било свързано с работа във верига магазини или на позиция търговски представител, предлагайки конкретни продукти към крайни клиенти. 
Въпреки, че цялото това време ми бе изключително полезен опит, през което се научих до познавам и управлявам настроенията, нагласата на клиентите, психологията, която ги кара да купуват, както и основни правила за изграждане на стратегия, при предлагането на стоки и услуги, сферата на недвижимите имоти бе съвсем ново, вълнуващо и предизвикателно поле за изява пред мен.  
Неочаквано, един ден по съвет на моя близка позната, реших да се пробвам в бранша, съвсем спонтанно решение, типично за мен, да променя изцяло кариерното ми развитие. И ето ме сега след 7 години, първите седем, както е и при формирането на характера на един млад човешки индивид, продължавам със същия хъс и жажда за знания и развитие в тази област.
 
- Какви са плюсовете и минусите на това човек да бъде брокер в днешно време в България?
Кое помага и кое пречи на професията у нас?
- Ако говорим за предимства и недостатъци ще е много трудно да обхвана всички тях в детайли в рамките на това интервю. Но по отношение на плюсовете, може би всеки упражняващ тази професия, сам за себе си от гледна точка на субективността би могъл да посочи различни положителни аспекти на работата. Лично за мен, възможността да срещам толкова много хора, заети в различни сфери на бизнеса, с различни идеи и поглед към света, динамиката от естеството на работата, казусите, който възникват постоянно и те предизвикват на мозъчна битка, необходимостта непрекъснато да се развиваш и образоваш, за да посрещаш нуждите на клиентите си, всичко това, взето заедно, за мен е безценно и ме мотивира да продължавам с все по-голямо желание ден след ден.
Недостатъците на професията "брокер" са може би свързани със заблужденията, че всеки може да упражнява тази професия. Повярвайте ми никак не е лесно. Много хора, които се впускат в дебрите на този бизнес, в даден момент се оказват неподготвени да отговорят на изискванията на дадена ситуация, клиент или проблем, като така създават лош имидж на всички останали съвестни професионалисти. По същия начин преживения бум и спекулативни условия, при които се реализираха множество сделки в развиващ се пазар, какъвто е нашият, създаде нереални очаквания от страна на собствениците на имоти. 
Комплексно тези събития оформиха една реалност за всичи нас, които и до днес продължаваме да сме на пазара и да работим успешно, в която трябва да отделяме време, за да доказваме уменията си пред потенциални купувачи и продавачи, да ги убеждаваме, че ние не сме "домашни" брокери, че сме били преди, ще бъдем и занапред на тяхно разположение, за да сме полезни със знанията си и натрупания опит при реализирането на сделки с недвижими имоти. Отделяме доста време, за да приземяваме и да изваждаме от категорията НЕПРОДАВАЕМИ, множество имоти, собственост на хора живеещи все още в миналото със сантиментални спомени за "лудия" пазар от преди 2-3 години.
Така или иначе дори без нашите усилия, ПАЗАРЪТ по естествен начин регулира и отсява неподготвените кадри, некачествените имоти, ние просто помагаме това да се случва с малко по-бързи темпове.
 
- Каква е ситуацията на пазара във Варна през последните години? Какво очаквате от това лято - чужденци или повече българи?
- Ситуацията във Варна през последните една две години е може би, като навсякъде в страната. След бурните темпове, с които се реализираха огромен брой сделки с всякакъв тип имоти, когато светът усети последствията от тежката финансова криза, не само, че темповете се забавиха драстично, но и определени сегменти от бизнеса, като че ли тотално замряха. За пример ваканционните имоти, тъй като Варна по начало се свързва и определя, като туристическа дестинация, определено може да се твърди, че в региона в даден момент всеки парцел до асфалтов път и на не повече от 30-ина километра от града беше потенциална инвестиция за изграждането на ваканционно селище. 
Множество фактори промениха пазара, ето например инвазията на моловете тотално промени навиците за пазаруване на хората, оттам и нивата на наемите на търговските площи по надценените главни улици, а да не говорим за всички останали, които са извън централните части на града.
Анализът на ситуацията към днешна дата показва, че желание за придобиване на жилищни имоти, от страна на граждани, все още има затова и въпреки свитото кредитиране от страна на банките, сделките са факт макар и времето за избор на имот да се е разтеглило неимоверно. 
Бизнеса, колкото и да е задушен от задлъжнялост все още се интересува от качествени площи, така че обемите може и да са малки, но поне има движение и това носи оптимистична нагласа за скорошно нормализиране и влизане в едни разумни рамки на имотните взаимоотношения.
По отношение на това какъв е делът на чужденците от общия брой активни клиенти, мога да кажа доста малък, спекулативните играчи отдавна напуснаха превърналият се в безинтересен за тях български имотен пазар - и по-добре!!
 
- Какво се купува най-често в крайморските ни градове? Има ли хора от провинцията, които купуват втори имот по Черноморието?
- Интересът е насочен предимно към подценени имоти и е свързан с нагласата на клиентите, че в трудни времена е тяхната възможност да закупят имоти, които иначе не биха си позволили при нормален пазар - по-близо до морето и по към центъра, панорамата да е минимум зашеметяваща, сградата да е нова, качествена от известен строителен предприемач чието име е гаранция за качество и др. ... все нормални неща.
Много са малко хората, които си купуват втори имот по Черноморието, като може би причината не е толкова заради невъзможността, от гледна точка на финансови средства, колкото до това, че не могат да го поддържат и се притесняват от посегателства над него. 
 
- Какви са най-честите притеснения на хората преди сключването на сделка?
За какво внимават и проверяват най-често? Имат ли доверие или са прекалено предпазливи?
- Прекалената предпазливост е отявлена черта на българина и не е продукт на колапса на финансовите и имотни пазари. Може би клони по скоро към манталитет. Интересното, е че не толкова тежестите притесняват потенциалните купувачи, даже напротив, понякога клиентите сами търсят такъв тип имоти заради възможността да постигнат по-добра цена, или да си улеснят кредитирането за покупка на имот, който вече има учредена ипотека. Притесненията са свързани най-често с валидността на документите за собственост (акт, скица от кадастъра и др.), легитимността на продавачите и платежоспособността на купувачите.
 
- Как научихте за ceb.bg, с какво ви помага и с какво може да направим портала по-полезен на потребителите?
- За вас научих случайно от интернет сайтовете, които по някакъв начин са свързани с работата ми. Първоначално не се заинтересувах особено, тъй като не се бях запознал с концепцията и същината на този сайт, но след като го разгледах обстойно мога само да ви поздравя за тази инициатива и това начинание. 
Мисля, че подобен проект бе необходимо да стартира още преди много години и може би всички щяхме да сме много по-подготвени за трудните времена, споделяйки взаимно опита си и учейки се един от друг, но дори сега ползите от развитието на този сайт са огромни за бъдещето на бизнеса с недвижими имоти. Надявам се той да е подкрепа и помощ на желаещите да се развиват в тази сфера и да помогне за изграждането им, като незаменими професионалисти. 
ИСКРЕНО ВИ ПОЗДРАВЯВАМ! Единствената ми препоръка е да продължавате в същия дух, УСПЕХ!

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

косев
  
представител
  
българия
  
неща
  
пазара
  
недвижими
  

имоти

  

 

  

време

  
професията
  
брокер
  
седем
  

години

  
доста
  
вълнуващо
  
клиенти
  
опит
  
научих
  
нагласата
  
клиентите
  
купуват
  
съвсем
  
пред
  
развитие
  
сега
  
продължавам
  
същия
  
плюсовете
  
помага
  
говорим
  
отношение
  
професия
  
гледна
  
точка
  
различни
  
работата
  
възможността
  
хора
  
бизнеса
  
желание
  
свързани
  
даден
  
момент
  
останали
  
професионалисти
  
начин
  
реализираха
  
множество
  
сделки
  
пазар
  
страна
  
отделяме
  
купувачи
  
преди
  
собственост
  
иначе
  
дори
  
темпове
  
ситуацията
  
варна
  
последните
  
брой
  
тотално
  
града
  
изграждането
  
хората
  
площи
  
имот
  
колкото
  
мога
  
най-често
  
втори
  
черноморието
  
времена
  
притесняват
  
сайт
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив