Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 28, 2012

Въпреки финансовата криза през последните две години бизнес имотите продължават да се основен клас активи за много инвеститори, коментира анализатор


Кризата с лошите ипотеки в САЩ на практика замрази инвестициите в недвижими имоти, но от няколко месеца насам като че ли ледовете се топят, а много инвеститори активно работят с подобни активи, пише изданието Investment Europe.

Това естествено в никакъв случай не може да бъде определено като силен приток или пък бум - просто леко раздвиждване. Факт е обаче, че инвеститорите, засегнати пряко или косвено от кризата през 2007-2008 г., отново се връщат към имотите.

Според доклад на германската компания DTZ обемът в стойностно изражение на фондовете за инвестиции в недвижими имоти в Европа е достигнал 31,4 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2011 г., или със 17% повече в сравнение с третото тримесечие.

За цялата минала година обемът е 110 млрд. евро в сравнение със 104 млрд. евро през 2010 г., а местните инвестиции са били на стойност 20,4 млрд. евро, което представлява пазарен дял от 65%.

За периода инвеститорите от районите извън Европа са увеличили експозицията си към европейския пазар, като чистите им инвестиции са на стойност 3,2 млрд. евро през четвъртото тримесечие на годината.

Очаква се през 2012 г. инвестициите в стойностно изражение да паднат леко до 107 млрд. евро поради несигурността около дълговата криза в еврозоната, но в дългосрочен план са налице основания да се очаква възстановяване.

"Въпреки финансовата криза през последните две години бизнес имотите продължават да се основен клас активи за много инвеститори", посочва Дейвид-Грийн-Морган от Jones Lang LaSalle.

Според Найл Търнър, ръководител на отдела за управление на имотни фондове в Schroders, по-силните икономики като Германия и Скандинавските страни очиведно предизвикват най-сериозен интерес сред инвеститорите, докато места като Гърция и Португалия, където е вероятно да има още спадове на цените, остават "трудни".

По думите му бизнес имотите в Италия са интересна възможност, тъй като там няма толкова силно движение на цените като на повечето останали пазари.

Според някои анализатори се наблюдават положителни тенденции в някои части на Източна Европа, особено в Полша, където през миналата година оборотът при бизнес имотите достигна 2,5 млрд. евро в сравнение с едва 700 млн. евро през 2009 г.

В сектора се засилва и корпоративната активност. През миналия месец LaSalle Investment Management и Quantum Global Real Estate формираха джойнт венчър за инвестиции в имотни активи, първоначално в Австралия, Франция, Германия, Великобритания и САЩ.

Друг интересен феномен е нарастващият брой на заемите, предлагани от застрахователни компании, които поемат част от кредитните дейности на банките.

 

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив