Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юли 1, 2014

Вакуумните слънчеви колектори се използват от много хора по целия свят, заради тяхната ефективност и постигането на много високи температури на водата. Те са често използвани за търговски и индустриални нужди, а също така и много успешно замениха плоските колектори за домашна употреба. За никого не е тайна, че жилищата с такава система за топла вода имат доста по-висока стойност, тъй като те са много енергоспестяващи. Това им дава предимство при директно сравнение между два имота и обикновено купувачите се насочват именно към това, което е снабдено със слънчеви колектори.

Но какво всъщност представляват вакуумните слънчеви колектори? Те са успоредно разположени стъклени тръби поставени под определен наклон, като те са свързани към главна тръба, през която минава водата или директно към бойлер. Съществуват няколко разновидности, включително с термосифон, с heat pipe тръби и с бойлер под налягане. Независимо обаче кой тип е избран, той трябва да бъде монтиран правилно, за да се използва в максимална степен неговата ефективност.

Стъпка 1 – Сглобете рамката

Рамката на слънчевите колектори е изработена от здрава неръждаема стомана, като тя е с много бърз и лесен монтаж. Елементите се сглобяват само по логика, не са необходими специални технически познания. Единствено трябва да се внимава, планката с дупки да бъде в долната предна част на конструкцията, тъй като в нея се поставя долната част на вакуумните тръби. Уверете се, че крепежните елементи са добре стегнати. След като рамката е сглобена и стабилна, тя трябва да бъде хваната здраво с дюбели към основата (покрив, плоча и т.н.).

Стъпка 2 – Инсталиране на вакуумните тръби и бойлера

Поставете гумените капачки в горната част на всяка тръба и при поставянето на място, сложете малко силикон на гумата, за още по-добро уплътняване. Долната част на тръбите се поставя в кръглите отвори на долната планка. Изчакайте стягането на силикона, за да сте сигурни, че тръбите са добре прихванати и обезопасени. След това поставете бойлера (кутията с главната тръба) в горната част, с отворите към тръбите. Внимателно вкарайте всяка една тръба в него, до уплътняване на гумената капачка, а след това стегнете бойлера към рамката.

Стъпка 3 – Инсталиране на рефлектора

За да се увеличи количеството на слънчева светлина, която попада върху тръбите, рефлекторите трябва да са правилно сглобени. Ако това не е така, има реална възможност, големи количества от слънчевата светлина, попадаща върху слънчевите колектори, просто да се губи.

Рефлекторите се поставят с клипси към всяка тръба в задната част, за да може преминалите между тръбите слънчеви лъчи да бъдат върнати отново към тях. Рефлекторите имат вълнообразна форма, като всеки един от елементите е оформен като полумесец. Идеята на всичко това е да се получи ефектът на сателитните чинии, които концентрират поетите вълни към „окото“ на приемника, като при вакуумните слънчеви колектори, това са именно тръбите.

В това видео, предоставено от EMDE Solar, са представени подробно описани всички стъпки при сглобяването и инсталирането на слънчевите колектори:

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив