Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Яну 26, 2012

Ива Стойкова

В предаването „Време за пари” на EconomyNews.bg по OFFRoad Radio /всеки понеделник от 16-18 часа/ бе засегната темата за тенденциите на пазара на имоти през 2012 години. Ето отговорите на двама водещи експерти. Първият разговор бе с Полина Стойкова, Оперативен директор в Bulgarian Properties:

Тенденциите на пазара на имоти през 2012 г.

Полина Стойкова: През миналата година наблюдавахме една относителна стабилизация, увеличаване на обемите от сделки. За съжаление годината приключи със спад на цените между 5 и 10%. Все още се намираме в отрицателната страна на графиката. Тенденциите са доста негативни. На фона на случващото се с дълговата криза в Европа и затрудненото икономическо възстановяване не можем да бъдем големи оптимисти за следващата година. Пазарът ще остане сравним с предходната година. Възможен е допълнителен лек спад на цените. Обемите от продажби ще се запазят също на нивата, установени в кризисния период.

Каква е ситуацията в големите градове?

П.С.: В големите градове пазарът е най-стабилен. Налице е местно търсене. Цените на имотите ще спаднат  там най-малко. В момента офертните цени на нашата компания показват, че в София имоти се оферират на около 850 евро на квадратен метър средно, което е доста по-ниско в сравнение с миналата година. За сравнение, тогава офертните цени бяха около 1000 евро. Сделки се сключват на приблизително 750 евро на кв.м. Забелязва се приближаване на офертните цени и реално сключените сделки.

Какви жилища ще бъдат търсени тази година?

П.С.: Най-активни са купувачите, които търсят първи дом или смяна на жилището с по-добро или по-голямо. Но като цяло се търсят най-евтините възможности, т.е. апартаменти до около 50 хиляди евро. Това ще бъде търсено и през тази година.

Прогнозата Ви за другите сегменти от имотния пазар - търговски и логистични центрове?

П.С.: Там тенденциите са в пряка зависимост с икономическото възстановяване, както и възможността на фирмите да работят, да се развиват и да наемат площи. За съжаление, тук също няма голям оптимизъм и голямо предлагане. Така че, нивата ще се запазят същите или могат да претърпят лека корекция, но за тенденции в положителна посока трудно можем да говорим.

Иван Велков, председател на Национално сдружение недвижими имоти и изпълнителен мениджър в Райфайзен имоти:

Прогнозата Ви за пазара на имоти през 2012 г.

Иван Велков: Прогнозата за цялата година е, че едва ли ще е пълна с оптимистични и положителни нагласи и резултати в сравнение с миналата и дори 2009 г. Сега ще е успех за всички участници в този пазар да съумеят да поддържат нормални сходни обеми на продажби, брой сделки или на каквато и да е икономическа активност. Този сегмент, за съжаление, никога не е бил локомотив на индустрията, а винаги е следвал тенденциите в цялостната икономическа картина. България като част от паневропейския пазар не може да произведе достатъчно позитивни сигнали за инвестиционна или бизнес активност. По-скоро умерен песимизъм е завладял бранша. Ще имаме доста трудни първи няколко месеца на годината.

Какво ще движи потребителите в техния избор?

И.В.: Огромният пазар на имоти в България е жилищният сегмент. Над 90% от нещата, които се случват, са по-скоро подвластни на тези имоти, които хората придобиват или продават, съобразно жилищните им нужди. Всичко друго обаче, свързано с бизнес имотите, както ги нарича т- търговски, административни, индустриални, логистични центрове, ще са с много скромни амбиции за представянето си, особено първата половина на годината. Очакванията са тази година клиентите да намерят малко по-качествени отпреди предложения за сравними суми. Т.е. ако преди година човек е можел за една и съща сума или бюджет да планира конкретно качество на имота, който търси, сега бихме очаквали през 2012 г. прадлаганото да е малко по-качествено или доста по-добре аргументирано по отношение на себестойността като вложени в производството и създаването на сградата материали, изолации и съответните технически характеристики с цел много по-енергийно издържани сгради. Имам предвид новите сгради.

 

www.economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив