Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 4, 2012

Неприятен е момента, когато забележим, че имота, който сме купили има недостатъци. Под недостатъци разбираме – теч от покрива, напукани стени, мухъл и т.н.

Продавачът, по принцип, е длъжен да уведоми купувача за недостатъците на имота, който продава. Случаят, в който той не носи отговорност е когато купувача вече е знаел за тях.

Ето защо, когато сключвате договор за продажба, трябва веднага да съобщите за забелязаните от вас недостатъци възможно най-скоро. Уведомлението е добре да се направи чрез нотариус или писмено, но има вариант и да е устно.

 При направено от вас уведомление за недостатъци имате следните опции:

  • Да поискате от съд договора за продажбата да бъде анулиран и да получите обратно платената от вас сума, в която влизат и всичките ви разходи като – такси, хонорари и т.н.
  • Да договорите намаляване на цената на имота, а продавача да ви върне част от парите.
  • Продавачът сам да отстрани недостатъците.

Съществуват и „скрити” недостатъци, които не могат да се забележат по време на огледа на имота, а възникват малко след покупката. В този случай имате срок от една година да съобщите за тях, а ако продавачът не ви е уведомил за въпросните недостатъци предварително, срокът е три години.

Най-общо казано – вие сте длъжни да докажете пред съд, че имотът има недостатъци и че сте направили уведомление или да докажете, че продавача вече е знаел за недостатъците на имота, който продава.

Продавачът не носи отговорност за недостатъци в един единствен случай : когато продажбата е извършена чрез принудително изпълнение.

автор: Илияна Тонева
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив