Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 4, 2013

Коментари: 2

 

Кои жилищни имоти се продават най-лесно? Този въпрос засяга както собствениците, решили да продават, така и предприемачите, които имат намерение да продължат в същата сфера на бизнеса след големия бум. Отговорът е толкова относителен, че няма как да бъде еднозначен и 100% точен, твърди консултант Ивелин Косев.

Лесно се продават, ако изобщо има понятие католесна продажба, хубавите апартаменти. Това е клише, което обаче означава доста повече от едно прилагателно, когато говорим за основния закон на икономиката, а именнотърсенето определя предлагането.

Преди няколко години търсенето беше главозамайващо по мащабите си, а продажбитена зеленобяха на мода, спомня си специалистът. Тогава станахме свидетели, че и проектирането, и изпълнението на сградите с цел да се произвежда възможно най-бързо нов продукт, бяха меко казано занемарени.

Строяха секутийкис некачествени материали, твърди Косев. Това водеше до основен ремонт от купувачите само след две години експлоатация (разбира се имаше и изключения). При това всеки апартамент включваше такъв процент общи части, че едва ли не хората плащаха и за плочките от тротоара пред сградата.

Сега нещата са коренно различни и може би влизат в нормалните рамки на този бизнес, като изключим все още високата цена на паричния ресурс, наложена от банковата система, коментира Косев.

Необходимо е да се осъзнае, че цялостната оценка да дадена сграда или на конкретен апартамент не идва само от цената и локацията, колко и важни да са те. Добавената стойност на всеки имот започва от паркоместата, градинките в околоблоковото пространство, приятните общи части и прочие.

Защо все още се продават панелки? От една страна заради цената, но мнозина предпочитат просторните помещения в тях, отколкотоклаустрофобичнотоново строителство. Мнението на експерта е, че на почит са просторните светли и пълни с въздух помещения.

В панелните апартаменти кухнята най-често е отделно помещение от порядъка на 10-15 кв.м, холът е около 20-25 кв.м, а спалните12-15 кв.м. Имайки предвид новите тенденции кухнята, трапезарията и дневната да са едно помещение, дневният тракт би трябвало да е поне 40 кв.м. Не може на половината площ да се наблъска всичко и човек да се чуди къде да си сложи дивана за пред телевизора и къдемасата за хранене.

Това, за съжаление, доскоро беше реалността, отчита консултантът. Радостен е фактът, че вече има хора, които четат и се образоват достатъчно преди избора си на жилище. Някои решават да следват Фън Шуй философията и т.н. От своя страна това ще застави строители, предприемачи и инвеститори да творят при строежа на жилища. А не да изливат бетон в сгради, които ще останат в историята катогаф на архитектурата.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

Г-н Косев, наемът за кутийка в добър район на Париж е !!! около 1000 евро !!! Става въпрос за кутиШКИ, както казват из България с площ от 25 - 35 м2. Г-н Косев, думите ви са революционни . Вие свързвате цената на имота с качеството на живот, а Качеството на живот в нормалните държави се определя не от сградите в района, а от КМЕТСТВОТО . Тъй като кметствата в България скоро няма да приемат думите ни - местоположението остава единствен РЕАЛЕН измерител за цената . ДОРИ най-качественото строителство няма да направи търсен апартамент до Бежански лагер в Овчите или Красни поляни . Успех !

Veni Todorova : "Качеството на живот не е ли свързано с локацията ? Цените на имотите в отделните градове не зависят ли от възможностите на същите,респективно от работата на кметсвата и условията ,които създават за живот?" --- Vladimir Yosifov : "Г-жо Тодорова, качеството на живот е отговорност на Кметството . Доскоро в България не се ползваха тези думи и още милиони българи не знаят какво означават за "белите хора" . Ако Държавата и кметствата осигурят добро качество на живот идва и възможността собствениците и наемателите да подобряват живота си ... Това няма да стане скоро в България . Ние работим при условията днес, а не със спекулации какво би се подобрило след 10 години . Защото малко неща се подобряват, а много повече се развалят . Затова всеки ден от Терминал 2 заминават българи с еднопосочен билет ..."

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив