Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 28, 2012

Измина една изключително спокойна и предвидима година за жилищния пазар в България. Секторът като че ли тръгна по пътя на възстановяването, за което свидетелстват забавеният темп на понижението на цените, потвърдено от данните на Националния статистически институт (НСИ) и редица консултантски компании, както и известното засилване на интереса на потенциални купувачи, което се отчита от агенциите.

За всички играчи на пазара обаче е ясно едно – бумът отпреди кризата няма да се повтори, а възстановяването след спукването на балона ще бъде доста по-дълго от очакваното не само заради кризата, обхванала Европа, а и заради демографските проблеми и високата безработица у нас, които оказват допълнителен натиск върху активността.

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Най-активни на пазара се очаква да останат купувачите на първо собствено жилище, които имат известна сигурност в бъдещето и им е омръзнало да стоят в позиция на изчакване.

Малкото купувачи на пазара обаче със сигурност няма да сключват сделките прибързано, каквато тенденция имаше преди кризата. Още повече, че хората с ограничен бюджет вече се затрудняват да намерят достатъчно качествено жилище на добра цена, което да отговаря на всичките им критерии.

Жилищният пазар – фаза на възстановяване

„Още през първата половина на 2011 г. пазарът на имоти в България направи опит да премине във фаза на възстановяване предвид по-добрите тогава перспективи за излизане на икономиката от кризата. Тези първи опити обаче бяха помрачени от задълбочаването на дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции, които се засилиха през втората половина на 2011 г.“, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

“В резултат на това, имотният пазар се върна в кризисен режим, довел до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г.”, допълни тя. През втората половина на 2012 г. станахме свидетели на повече позитивизъм, затихване в спада на цените на имотите и повече сключени сделки с ваканционни имоти. Развитието на имотния пазар в положителна посока обаче се диктува най-вече от нарастващия чуждестранен интерес и покупки на имоти от руски купувачи, смята Стойкова.

За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, който е движен основно от български купувачи, изостана от оптимистичните тенденции при ваканционните имоти. „За градските имоти изминаващата година донесе стабилизирани цени и добро предлагане, но за съжаление, това не успя да надделее над притесненията на купувачите за сигурността на работните им места и доходите им“, заключи Стойкова.

В края на 2012 година се забеляза спад в броя на сделките, който в голяма степен се дължи на изчерпването на жилищата в ниския ценови сегмент до 40 хил. евро, допълват от консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

Експертите отчитат, че нуждата от жилище е била основната причина за покупка на имот. „Въпреки че има известно покачване на броя покупки за инвестиция, хората все още изпитват притеснение да инвестират в недвижими имоти“, посочват от агенцията.

Ваканционните имоти – дали това е голямото завръщане?

Няколко консултантски компании съобщиха за ръст на сделките с ваканционни имоти, включително и по планинските ни курорти, през изминалия летен сезон. Някои строителни компании, основно местни играчи на пазара по Черноморието, дори са започнали работа по нови проекти, които смятат да започнат да предлагат на клиенти от следващата година.

Предстои да видим дали отчетеното засилване на сегмента е трайно, или е просто опит за възстановяване от кризата. Интересът обаче идва изключително от руснаци. Около 90% от търсенето идва от руски граждани, повечето от които планират активно да използват имотите за почивка през летния сезон, като тази тенденция се очаква да се задържи и през следващата година.

Тази концентрация на интереса в една група купувачи не е здравословна за пазара на ваканционни имоти. Той вече е станал хронично зависим от руските купувачи и евентуалното оттегляне дори на малка част от тях би причинило катастрофа.

Предприемачите не бива да изключват такава вероятност заради засилването на негативните публикации за България в руските медии напоследък. Наскоро „Гласът на Русия“ съобщи, че България, Египет, Испания, Дубай и Италия са държавите, от които руските инвеститори в имоти са изгубили най-много от началото на кризата.

2013 г. - възстановяването, епизод пореден

Очаква се и през 2013 г. жилищният пазар у нас да остане все така стабилен и предсказуем. „Икономическата ситуация в Европа през предстоящата година няма да претърпи сериозни промени. Кризата на Стария континент, както и в България, едва ли ще бъде преодоляна през следващата година. Поради тази причина не се очаква пазарът на недвижими имоти да претърпи някакви сериозни изменения“, коментират от Адрес.

Заради високата безработица и риска от загуба на работни места допълнително ще отслабне активността на кредитополучателите. „Въпреки че цените на имотите се стабилизираха, несигурността на икономическата криза подтиква хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост. Поради това не можем да очакваме да станем свидетели на ръст в цените на недвижимите имоти в България до края на 2013 г.“, посочват от агенцията.

„При градските имоти търсенето ще продължи да бъде доминирано от български купувачи и ще зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране“, допълва Полина Стойкова.

Спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. цените ще се задържат на нивата от 2012 г., прогнозира тя. Водещо за пазарната реализация на даден имот ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите ще продължават да търсят качествени бюджетни имоти и през 2013 г.

По-сериозно раздвижване на пазара на недвижими имоти се очаква през есента на 2013 г., когато ще са ясни резултатите от проведените през лятото избори, посочват от Arco Real Estate. Предвижданията са за бавно засилване на търсенето, което да компенсира като цяло голямото предлагане и ще доведе до допълнително стабилизиране на цените.

 

Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

изключително
  

година

  
пазар
  
българия
  
възстановяването
  

цените

  
консултантски
  
компании
  
засилване
  
интереса
  

купувачи

  
играчи
  
пазара
  
обаче
  

кризата

  
европа
  
високата
  
безработица
  
активността
  
ръст
  
сделките
  
следващата
  
очаква
  
купувачите
  
жилище
  
сигурност
  
тенденция
  
хората
  
вече
  
фаза
  
половина
  
2011
  
пазарът
  

имоти

  
опит
  
възстановяване
  
икономиката
  
криза
  
тенденции
  
втората
  
investor
  
полина
  
стойкова
  
сделки
  
2012
  
свидетели
  
имотите
  
ваканционни
  
покупки
  
руски
  
сегмент
  
основно
  
български
  
градските
  
предлагане
  
места
  
доходите
  
края
  
броя
  
адрес
  
недвижими
  
причина
  
имот
  
„въпреки
  
посочват
  
агенцията
  
дали
  
голямото
  
сезон
  
дори
  
идва
  
търсенето
  
руските
  
2013
  
претърпи
  
сериозни
  
поради
  
допълнително
  
нивата
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив