Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 22, 2013

Коментари: 1

Имотният пазар в България все още не е на достатъчно добро ниво, убедени са както брокерите, така и техните клиенти. Повече и по-успешни сделки с недвижими имоти – така и двете страни печелят. Ако брокерите се обединят и поставят единни правила за работа, най-вероятно ще е по-добре за всички, смята консултант Емилия Иванова.

Специалистът предлага няколко примерни правила: 1. размерът на комисионната да не е по-малко от ...; 2. при сделка с недвижим имот да има задължително участие или на брокер или на адвокат; 3. при възлагане на поръчка за покупка или продажба на имот задължително се сключва комисионен договор.

По думите на консултант Владимир Йосифов от „Бряг имоти“ правилата са хубаво нещо, но собствеността е свещена и всеки е свободен да избира как да се справи. Важното е да има честен нотариус, допълва експертът. Познаването на езика и значението на думите също е много важно за създаване на работеща обява.

Брокер Кристина Найденова напълно споделя идеите на Иванова. Във всички нормални богати държави има правила за сделките с имоти. В САЩ и Канада например е задължително да се ползват услугите на брокер при покупко-продажби.

Във фейсбук има група „Клуб на брокерите на имоти“, в която е публикувана част от Европейския стандарт за изискванията към услугите, предоставяни от брокери на имоти, разкрива специалистът. Ако този документ стане задължителен за прилагане в България, работата на брокерите ще бъде много по-лесна и продуктивна, а клиентите ще получават качествени услуги.

Трябва да има орган, който да следи стриктно изпълнението и прилагането на правила, наложени от него, счита брокер Ивайло Скулев. Също така трябва да има и санкции за тези, които не ги изпълняват. За съжаление брокерската професия е доста набедена от псевдо брокери и е време да се вземат мерки. Експертът е убеден, че са необходими ясни и точни правила за всички.

Правила могат да се наложат само със закон, а спазването им може да се следи от съответното министерство (например МРРБ) или професионална организация, допълва Найденова.

Много професии – лекари, зъболекари, адвокати, нотариуси, строителни инженери, архитекти, оценители и други успяха да си създадат браншови организации, които да защитават техните интереси и да гарантират качеството на услугите, които предлагат. Според специалиста само брокерите на имоти не могат да се организират.

Иванова уточнява, че в повечето икономически развити страни има правила за сделките с имоти. Тоест там са стигнали до извода, че с ясни правила е по-добре.

Тя е сигурна, че наличието на правила за работа, свързани с определени задължения и отговорности, ще доведат до повишаване на броя сделки с имоти, извършвани чрез посредници. Причините са две – от пазара ще отпаднат тези, които не работят коректно, и същевременно ще нарасне доверието към останалите.

Йосифов на свой ред споделя, че не е против да има правила в бранша, а против правила за брокерите, преди да има правила за техните клиенти. Пазарът на имоти в България е проблемен, смята още той. Управляващите трябва да положат усилия да въдворят ред и сигурност за всеки, който иска да купи или да наеме имот в България.

Трябва да има не просто „някакви правила“, а регулиране на дейността на брокерите и пазара на имоти, заявява Найденова.

Това включва правила за работа на агенции, правила за работа на брокерите, правила за отношенията между агенциите, правила за отношения между брокерите, т.е. добри търговски практики, правила за отношенията между агенциите и клиентите и между брокерите и клиентите.

Имиджът на брокерската професия е толкова лош, че според статистиката, 90% от искащите да продадат и от търсещите да купят не биха ползвали услугите на посредник. В заключение брокерът подчертава, че това е стряскащо висок процент.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Само работеща Съдебна система може да промени нещата !!! Защо всички гледат брокерите ? Предлага се застраховка и търсене на отговорност от брокерите при грешка . ДОБРЕ ! Колеги, служителка в Район Лозенец - София ВИ дава данъчна оценка с грешка. Проваля ВИ сделка... Продавачът е виновен за провала на сделката и дължи пари според Предварителния договор... КОЙ е виновен ? ? ? БРОКЕРЪТ или лелката, която братЧЕда й е назначил в Община Лозенец ? Ами ако клиентът ВИ е долетял от Чикаго ??? Знаете ли какво каза МЪРЛАТА ? - "ВИЕ сте виновни" ?!?!?!?! "Елате другата седмица и си подайте нова молба" !?!?!? На кого да се оплаче брокерът ? Ами българинът от Чикаго ? ---- Разберете, моля, разберете, Брокерът се занимава САМО с реклама !!! АКО има проблеми те са в Обществото, а не в рекламата !!! ЗАТОВА е трудно да се определи кой брокер е добър и кой не ...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив