Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 1, 2012

Ефектите от дълговата криза са особено видими на ипотечния пазар, констатира годишният обзор на The Royal Institution of Chartered Surveyors


През 2011 г. са отчетени скромни изменения на цените на жилищата за Европа като цяло, пише в годишния обзор на жилищния пазар на The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Икономическите сътресения на Стария континент са се отразили негативно на пазара, като забавянето е особено осезаемо през второто полугодие.

Ефектите от дълговата криза са особено видими на ипотечния пазар, посочват експертите. Достъпът до ипотеки става все по-труден за купувачите, а лихвите запълзяха нагоре.

Най-сериозно ускоряване на спада в цените на жилищата през 2011 г. спрямо 2010 г. е отчетено в Ирландия. Следват я Испания, Кипър, Дания и Полша.

В петте държави е регистриранo и най-голямото понижение на цените на жилищата през миналата година спрямо 2010 г. В Ирландия например цените на жилищата вече паднаха до повече от 50% под пиковите нива.

Най-сериозно поскъпване на жилищата е отчетено в Исландия, следвана от Норвегия, Франция и Швейцария.

Пазарът на Исландия явно е започнал да се възстановява след срива, докато във Франция ръстовете са породени от различните стимулиращи програми, повечето от които са на път да бъдат прекратени и забавянето вече се усеща на френския пазар, посочват експертите.

Норвегия пък е в по-привилегирована икономическа позиция заради петрола. Цените на жилищата там нарастват от 2010 г. насам, а икономическата ситуация предполага кредитна експанзия.

Експертите отчитат забавяне на спада на цените в Гърция, Словакия и Великобритания. По-чувствително забавяне на ръста е регистрирано във Финландия, Словения и Австрия.

Консултантите отбелязват, че перспективите за растеж на цените на жилищата през настоящата година изглеждат изключително слаби. Според тях обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) е успяла да минимизира риска от нова кредитна криза с безпрецедентната си намеса в банковия сектор в края на миналата година.

Мащабите на икономическото забавяне в Европа ще са ключови за каквато и да било промяна на жилищния пазар в региона, пише още в доклада.

Според експертите стимулирането на пазара посредством прилагането на различни политики и инструменти вече е почти невъзможно. Основните лихвени проценти в много държави са на рекордно ниски нива, като са малко страните, които имат възможност за подобни маневри.

В момента създаването на специални фондове в подкрепа на ипотечното кредитиране също не е на дневен ред. Държавите от еврозоната, както и някои неевропейски страни, се опитват да гарантират емитирания публичен дълг и да избегнат кредитна криза.

Освен това бяха въведени по-тежки капиталови изисквания към банките, което доведе до ново затягане на условията за отпускане на кредити. Много от банките дори пристъпиха към ограничаване на експозициите си към сектора на имотите.

Експертите отбелязват, че тази година кризата на жилищния пазар в Европа навършва пет години. В доклада се посочва, че началото на колапса е поставено през есента на 2007 г., когато британската банка Northern Rock беше спасена от сигурен банкрут, а не с фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

Консултантите посочват, че тази криза продължава доста по-дълго в сравнение с предишни сътресения на жилищния пазар, като това от 90-те години на миналия век. Причините за това са няколко, като основната е бавното намаляване на задлъжнялостта в сравнение с темповете на кредитната експанзия в бума на строителството, както и комбинацията между финансова и дългова криза.

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив