Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Фев 22, 2012

Коментари: 1

Здравейте,
Зимата май свършва, снеговете се топят, скоро ще почнат да се връщат птичките и на всички ни ще стане по-леко и хубаво.
Топенето на снеговете създава доста проблеми. Имам предвид наводненията. Както става в повечето случаи след трагедия започват да се мислят нови закони. Един от проектите, за които чух, че се подготвят предвижда задължителна застраховка на жилища.
Понеже работата ни е свързана с жилища реших да помисля над темата и да споделя мисли. Ако си собственик на къща, всичко е ок. Принуждават те да застраховаш и ако стане нещо взимаш пари от застрахователите. Контролът е по-лесен. Собственикът е само един или двама, максимум трима.
Но ако си собственик на апартамент в сграда с още 30 апартамента, тогава как стават нещата. Кой ще застрахова общите части, които са неразделна част от сградата. Ако някои от живущите не искат да застраховат покрива, примерно. Той също е част от ОЧ. Ще има процент за взимане на решение и хората против ще трябва да се съгласят или ще е задължително за всички?
Отговорност ще се иска на управителя на ЕС? Той ще поеме отговорността? Ако това се случи, се съмнявам, че управителите ще останат на доброволни начала. Средствата за възстановяване на пострадали ОЧ ще се превеждат по сметка на ЕС или по сметка на управителя?
За да се застраховат ОЧ ще трябва да се управляват от сдружения на собствениците, регистрирани като юридически лица или ще е достатъчно управление от общо събрание. Ако етажната собственост се управлява от сдружения това означава доста повече документи, работа за управителя и управителния съвет, изискващи освен време,  сериозни познания и рутина.
Зададох доста въпроси, на които се надявам Законодателят да даде отговори и решения. Според моята преценка, за да заработи подобен закон и жилищното застраховане да стане реалност трябва първо да заработи ЗУЕС, да се наложи добър контрол и у хората да се изградят навици.
Надявам се да не съм Ви отегчил с размислите си.
 

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Цялостни решения по управление и поддръжка на сграден фонд. http://www.kedron7-properties.com/

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив