Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 1, 2012

В следствие на изменението на климата, крайбрежните американски градове и особено Ню Йорк, стават все по-уязвими по отношение на гнева на природата. Докато колосалният ураган Санди тази седмица профучава по Източното крайбрежие на САЩ, ние решихме да погледнем назад и да си спомним за една изложбата, която отчасти предвиди това.

Преди две години, MoMA представи бурно одобрената изложба „Rising Currents“, включваща архитектурни проекти предлагащи варианти за решение на един от най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен най-големия град в света, а именно повишаване на морското равнище в резултат от глобалното изменение на климата. Изложбата даде възможност за насърчаване на нови изследвания и свежи идеи за използването на пристанището в Ню Йорк и крайбрежието.

„Rising Currents“ не е типична изложба, особено за музей на изкуствата. MoMA разграничи зоните на наводнения в района на пристанище Ню Йорк и след това помоли интердисциплинарни екипи да разработят концепции за това как да се смекчи ескалацията на морското равнище в тези области. Покани ги да направят редизайн на долната част на Манхатън, което би предотвратило щети в случай на големи наводнения.

Бари Бергдол, куратор на изложбата „Rising Currents“, поставил въпроса пред архитектите по този начин: „Вашата мисия е да създадете толкова завладяващи проекти, че да не могат да бъдат забравена и толкова реалистични, че да не бъдат отхвърлени“.

Тези интердисциплинарни екипи, включващи архитекти, инженери и ландшафт дизайнери, преди две години създадоха свои концепции, които бяха изложени в МоМА от март до октомври 2010 година. Те може и да изглеждат пресилено, но хвърлиха светлина върху това как да се направи един град по-отзивчиви към силите на природата.

„Искахме изложбата да предизвика диалог сред държавни служители, политици и широката общественост за нуждата от спешни мерки за изменението на климата и покачването на морското равнище. Представихме някои възможни решения, предложени от архитектите и използвани на практика, на други места, които са изправени пред сходни предизвикателства“ днес разказва Бергдол. „С тази изложба издигнахме ролята на дизайна до справяне, не само с пространството на дома, а с глобалните климатични проблеми“.

Често трябва да се случи трагедия, за да се провокира промяна. А ако само някои от тези идеи са били изпълнени веднага! Разбира се, те нямаше да предотвратят един ужасен ураган, но със сигурност нямаше да навреди в моменти като този.

 

Източник: www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив