Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 2, 2012Снимки: Владимир Йосифов, BriagNews
 

Приликата е в използваните думи : плаж, море, туризъм, местни хора, туристи, гости, концесия, пари, данъци, местен бизнес, работа, данъци, приходи, печалба, храни и напитки, местни продукти, парк,чистота, здраве, Кмет, кметство, община, полиция, спасители, общество и много други…
Няма други прилики.

Разликите са :
Концесия във Франция се дава за заведение с прилежащия му плаж и поставяне на плажни легла, маси и чадъри. Задълженията на държателите на права чрез концесия са ясно определени и са не по-малко от правата .

За един морски курорт плажовете са център на летния живот,
както за местните хора, така и за туристите. Държавата навсякъде по света е лош стопанин и затова във Франция Кметствата определят правилата.
Френските кметове  са добре подготвени администратори, а не както е практиката в България за кметове на курорти да бъдат избирани  хора, които обещават евтин хляб, кюмюр, дърва за зимата или местните хора да не плащат данък печалба и ДДС през мандата му / й.
България е пълноправен член на Международната организация на Фракофонията и е време Кметствата на Крайморски селища да се поучат от опита на Франция в областта на туризма.
Президент Росен Плевнелиев може да използва влиянието си и смело да работи за промяна на Закона за концесиите и да се даде правото на Кметствата да определят условията за концесия с приоритет местните работници, земеделски производители и местния бизнес.

Във Франция право на концесионера на заведение с плаж е да печели пари, спазвайки договора с Кметството .
Повтарям с Кметството !
Какво общо има град Руан с плажа на Тулон ?
Нищо и затова Държавата няма нищо общо с концесията на плажа на Тулон !!!

Право на концесионер на заведение с плаж е да изисква от Кметството  да  охранява плажа, да почиства плажа и парка, алеите, септичните ями и да събира боклука…
Право на концесионера е да определя политиката и менюто в заведението.

Задължение на концесионер на заведение е :
1.  Да работи всеки ден без почивка !!!
Глобата е зашеметяваща !
2. Да поставя точно определения брой плажни легла с маси и чадъри пред заведението до 10 часа сутрин !
В 10.10 часа всеки ден минава инспектор от Кметството и прави Акт за всяко забавяне или нарушение на територията .
3.  Да организира работата и почистването на тоалетната за клиенти и почиващи в парка.
Тоалетната е безплатна и всеки оставя в чинийката каквото пожелае.
4. Да създаде меню, което не разпръсква неприятни миризми и не пречи на почиващите.
5. Концесионерът на всяко заведение на плаж се задължава да наеме на 4 часа  1 - 2 ученици по време на лятната ваканция !
Така всеки концесионер помага при възпитанието на младите хора в Курорта.
6.  Концесионерът е длъжен да предлага качествени храни и напитки и на почиващите на плажа туристи, и на местните хора, които се хранят в ресторанта.
Заведенията се ползват от местните хора като ресторанти и нощни клубове и не е възможно да се предлагат ментета и храни със съмнително качество.
7.  Независимо кога е приключила нощната смяна концесионерът е длъжен да почиства терасите и самото заведение преди машината за почистване на плажа !
Всяка сутрин в 6.00 на плажа идва машина за пресяване, почистване и заравняване на плажната ивица .
8.  Концесионерът отговаря за чистотата на подземните контейнери за боклук !
Всеки ден 3 малки сметоизвозващи камиончета и 2 големи боклукчийски камиона извозват боклука от заведенията – концесионери, от павилионит еза сладолед и сандвичи и от кошчетата за боклут в парка и на плажа.
9. Работниците и служителите на концесионери на заведения на плажа нямат право да паркират около заведенията и да пречат на почиващите.
Имат карти с намаление за Общинския паркинг и само там паркират мотори, скутери и автомобили .
10. Сигурно има и други задължения, но те не пречат на печалбата на концесионера…

Какви права и задължения има Кметството на Тулон :
Права :
1. Концесия се дава само на местна фирма.
Няма значение коя е компанията майка или в кой град живее концесионерът.
Концесията се дава на фирма регистрирана в Тулон !!!
Така данъците остават в Тулон, а не се подпомага град Руан, независимо, че фирмата – майка е със седалище в Руан.
2. Концесията се дава за всяко отделно заведение с плаж, а не за целият плаж и така конкуренцията е огромна и Концесионната такса е по-висока.
3. Концесията на отделни заведения позволява да се налагат тежки наказания , включително разваляне на концесията при сериозни нарушения без това да пречи на туризма.
Концесията се дава на заведение , но в една сграда има две заведения, тоест две концесии и ако на едното заведение бъде отнето правото да работи другото ще поеме плажната ивица и клиентите на наказаният концесионер.
Кметството държи нещата много грубо и много здраво .
4.  Кметството има право да налага тежки глоби при констатирано нарушение .
Франция има туризъм от векове и опитът е показал, че Кметството е по-добър стопанин от Държавата. В Кметството се знае кой е направил и доброто, и грешката. Няма анонимност, както е в Държавната администрация.
5. Кметството има право в началото на всяка година да получи концесионната такса, определена за всеки концесионер на заведение с плаж.
Така Кметството се застрахова от некоректни бизнесмени защото освен таксата концесионерите депозират в Кметството и сума, която е гаранция за плащане на сметки и заплащане на Актове, съставени за нарушение.
Да, глобите се предплащат.  
6. Кметството има право да прекрати концесията за заведение с плаж ако не получи годишната такса  или гаранционната сума в срок.
7.  Кметството на Тулон си запазва правото да осигурява работни места за местните хора,
което не е възможно ако концесията е за целият плаж, както е в България.
Местни хора са работещите в заведенията и плажовете към тях, учениците, които почистват парка, чистачите на плажовете, спасителите - пожарникари, служителите към детските площадки, служителите в Социалната служба, които се грижат за хората с увреждания, инспекторите, охранителните полицаи и …
8. Кметството на Тулон си запазва правото да определя и контролира платен достъп на доставчици и други превозни средства в парка и плажовете.

Задължения :
1. Охрана !
Кметството определя колко полицаи, спасители – пожарникари, жандрамерия и цивилни полицаи ще охраняват плажовете.
Кметството осигурява осветление за вечерните часове, когато в парка и на плажовете кипи нощният живот.
Кметовете осигуряват дежурни полицаи и спасители за вечерните часове на плажа, когато концесионерите са прибрали плажните легла и чадъри и са поставили маси и столове за вечеря и нощни танци.
Концесионерите експлоатират  заведенията с плажове по 16-20 часа дневно.
Охраната е перфектна
2. Градски транспорт.
Кметството осигурява редовна линия - автобуси с климатик.  През деня автобусите са на няколко минути, а през нощта са на 40 минути. ПРЕЗ НОЩТА има автобуси, които се ползват от клиентите на концесионерите.
Към градският транспорт са включени туристическите влакчета, с които стотици туристи от цял свят идват на плажа за обяд или плуване. Клиенти на влакчетата са пътници от круизните кораби, акостиращи всеки ден в Пристанището.
Това са добри клиенти за концесионерите на плажа, защото обядват или вечерят и ползват плажни легла с чадъри.
3. Чистота.
Кметството отговаря за идеалната чистота на плажа и около него. Това, че има фасове, не означава, че не е чисто.
Има видеокамери и ако някой счупи стъклена бутилка Акта е зашеметяващ.
4. Паркинг.
Кметството е построило огромен паркинг, който работи 24 часа  и всеки турист и местните хора паркират в него. Видеокамери и полиция охраняват моторите, скутерите, открити и закрити автомобили, които са на клиентите на концесионерите.
5. Парк.
Кметството е създало парк, който осигурява сянка, детски  и спортни площадки, пейки за почивка и приятна атмосфера за почивка на всеки, независимо дали е клиент на концесионерите или не е .
В парка и на плажовете е забранено да има кучета.
Кметството е оградило част от парка, която също се почиства всеки ден.
Собствениците на кучета могат да оставят кучето си да тича на воля в оградената част на парка, а те да изпият по една чаша вино с приятели при концесионерите.
НИКОЙ, не може да си представи, че някой може да отвори вратата на заграждението и да пусне кучетата, да ги отрови или да направи нещо балканско.
Задължение на Кметството е да организира окосяване на тревата, оформяне короните на дърветата и пръскане срещу комари и кърлежи.
Задължение на Кметството е да построи душове със топла сладкка вода за туристите и местни хора.
Задължение на Кметството е всеки ден да дезинфекцира подземните складове за боклук и септичтине ями на концесионерите .
Задължение на Кметството е да боядисва и ремонтира всяка година пейки, бордюри, парапети и …
Кметството отговаря за ежегодното добавяне на пясък и ситни камъчета в края на зимата.
6.  Пазар за пресни плодове и зеленчуци.
Кметството е организирало всеки ден от 7.00 до 14.00 часа  в близост до плажовете да има пазар за пресни плодове и зеленчуци.
Концесионерите ежедневни получават доставки, но всеки ден работата е различна и се налага да купуват допълнително продукти и служител на  всеки концесионер може да отиде пеша или със скутер до пазара за плодове или зеленчуци.
7. Туристически офис.
Кметството организира непрекъснатата работа на офиса и рекламира заведенията на концесионерите.
8.  Кметството следи всеки, който е нарушил общественият ред и морал на плажовете да бъде наказан с Акт от полицаи или с присъда от Съдии.
Страхът от наказание осигурява спокойствие на плажовете и концесионерите работя без проблеми.
9. Водни спортове.
Кметството е осигурило спокойна атмосфера за работа на концесионерите на заведения с плажове.
В единият края на плажа, където е входа на паркинга, има малко Спортно пристанище с открити и закрити стеляжи със лодки.
 Тук се дават под наем, лодки, платноходки, джетове, катамарани, сърф и …
Кметството на Тулон е отнело от концесионерите правото да дават под наем водни съоръжения, но им е осигурило клиенти за заведеията и плажовете към тях.
Кметството е наело спортисти и треньори, които да отговарят за групите деца, които наемат водните съоръжения и разхождат децата по няколко часа във огромният залив на Тулон.
В това време родителите им обядват и почиват в дадените на концесия заведения и плажове.
Тази организация осигурява сигурни печалби за концесионерите защото френските деца се хранят по 5 пъти дневно и по време на ваканция диетите им не се спазват стриктно.
В другият край на плажа има малко пристанище за моторници и рибарски лодки.
На плажовете е забранено да влизат други лодки освен червените моторни лодки на спасителите и сивите моторници на полицаите.
Собствениците на моторни лодки акостират в пристанището до плажа и отиват да обядват, вечерят или само да почиват на плажа на концесионерите.
За собствениците на яхти и по-големи лодки с кабини има отделен плаж даден на концесия на близкото заведение.
10.  Конкуренция.
Кметството определя каква да бъде конкуренцията на плажовете и в близост до тях, така че да не пречат на концесионерите.
На територията на парка, в който са и плажовете има само три павилиона за сандвичи, един павилион за сокове и един павилион за сладолед.  Павилионите са в края на парка и са по-скоро за да има къде хората, които ползват безплатните части на плажа и тревните площи да пазаруват вкусни храни и напитки.
Заведенията покрай морето не са сериозен конкурент на концесионерите защото там се хранят, сутрин, обед и вечер,  по-скоро местни хора, които не ходят на плаж.
11. С деца на море.
Кметството е задължено да се грижи за децата на гражданите на Тулон и туристите !
Общината изгражда все по-нови  безплатни детски площадки с нови уреди и наема служител, който се грижи за спокойствието на децата.
Родителите идват отварят вратата и оставят с часове децата да си играят.
В това време те могат да обядват или да вечерят в заведенията на концесионерите.
12.  Спасители.
Кметството, заедно с Пожарната на града, определят бройката на пожарникарите, които ще бъдат спасители .
Тяхната власт е неоспорвана от никой на плажа.
Спасителите осигуряват непрекъсната охрана във водата от плажа, а във водата от полицейските моторници.
Охранителните въжета пречат на децата да навлизат в опасни води и родителите им могат спокойно да обядват, докато децата им са във водата.
Много граждани на Тулон записват децата си в групи за почивка, а те идват да обядват с колеги и приятели на плажа. В групит еза почивка за всеки 3-4 деца отговаря учител/ка и спасител. Храната и водата им се доставя с бус и децата се хранят и почиват в парка - на тревата.
Спасителите имат наблюдателници в няколкото  „полицейски управления”  на плажа.
Това са двуетажни къщички. На партера са  полицаите, жандармеристите, гараж за велосипеди и мотори на полицаите, джет, склад – арест, офисите на Социалната служба към Кметството.
На вторият етаж са наблюдателите – спасители.  
Всеки наблюдател има прозорец, който е насочен към част от плажа и с бинокъл спасителите следят какво става. Ако има неразумен турист или проблемно дете по радиостанцията съобщават на спасителя, който обикаля тази част от плажа и той се намесва след секунди.  
Спасителите работят от 10.00 сутрин.

Всяка възможност за увеличаване клиентите на концесионерите на заведения с плажове  в Тулон е използвана.
Ако догодина някой се сети още нещо – то веднага ще бъде гласувано и ще бъде направено.  

Владимир Йосифов, BriagNews,
Щрихи от Франция, Лято 2012

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

йосифов
  
плаж
  
море
  
туризъм
  
местни
  
хора
  
туристи
  
концесия
  
пари
  
данъци
  
бизнес
  
работа
  
печалба
  
храни
  
напитки
  
продукти
  
парк
  
чистота
  
полиция
  
спасители
  
няма
  
други
  
франция
  
дава
  
заведение
  
плажни
  
легла
  
маси
  
чадъри
  
права
  
плажовете
  
живот
  
местните
  
туристите
  
държавата
  
стопанин
  
затова
  
кметствата
  
определят
  
кметове
  
българия
  
зимата
  
организация
  
време
  
туризма
  
работи
  
правото
  
право
  
концесионера
  

кметството

  
общо
  
град
  
руан
  

плажа

  
тулон
  
концесията
  
право
  
концесионер
  
почиства
  
парка
  
определя
  
заведението
  
задължение
  
почивка
  
часа
  
сутрин
  
нарушение
  
територията
  
организира
  
работата
  
клиенти
  
пречи
  
почиващите
  
концесионерът
  
ваканция
  
така
  
 концесионерът
  
длъжен
  
хранят
  
заведенията
  
ползват
  
нощни
  
възможно
  
независимо
  
почистване
  
всяка
  
плажната
  
ивица
  
отговаря
  
подземните
  
боклук
  
всеки
  
заведенията
  
концесионери
  
сладолед
  
сандвичи
  
служителите
  
заведения
  
паркират
  
около
  
пречат
  
паркинг
  
мотори
  
автомобили
  
задължения
  
фирма
  
майка
  
концесията
  
целият
  
конкуренцията
  
концесионната
  
такса
  
тежки
  
клиентите
  

кметството

  
 кметството
  
налага
  
всяка
  
година
  
получи
  

концесионерите

  
сума
  
запазва
  
осигурява
  
спасителите
  
пожарникари
  
площадки
  
социалната
  
служба
  
хората
  
полицаи
  
охрана
  
охраняват
  
вечерните
  
часове
  
осигуряват
  
концесионерите
  
плажове
  
дневно
  
транспорт
  
автобуси
  
няколко
  
минути
  
нощта
  
идват
  
пристанището
  
това
  
обядват
  
вечерят
  
него
  
видеокамери
  
някой
  
турист
  
открити
  
закрити
  
пейки
  
атмосфера
  
забранено
  
кучета
  
част
  
собствениците
  
могат
  
оставят
  
приятели
  
вратата
  
тревата
  
края
  
пресни
  
плодове
  
зеленчуци
  
близост
  
служител
  
водни
  
осигурило
  
пристанище
  
лодки
  
дават
  
наем
  
съоръжения
  
деца
  
децата
  
родителите
  
почиват
  
моторници
  
моторни
  
полицаите
  
павилион
  
по-скоро
  
грижи
  
спасителите
  
водата
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив