Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Авг 10, 2012

Студентските градчета в цялата страна се готвят да приемат новата "порция" бъдещи висшисти. Първите и вторите класирания на новоприетите първокурсници вече са факт почти във всички вузове. Сега идва ред на устрема към общежития или квартири. Хазайките вече са на своите постове, а шефовете на студентските общежития обмислят дали да вдигнат наемите и пресмятат колко пари ще има за козметични ремонти. Любопитната новина е, че столичният Студентски град ще посрещне новите си обитатели без обичайния "кът" за места. Дори в Софийския университет, в който вечно не достигаха по 2000 места, сега са стопили липсата до 1000.
Причината - малкото студенти като цяло и конкуренцията на по-модерните частни квартири. Трима приятели, които така или иначе трябва да делят една стая в кампуса, могат да се изнесат в доста по-голяма квартира с по-добри условия на цена между 20 и 50 лв. повече на човек, показа проверка на "Труд". Причината е, че след пускането на втория лъч на метрото от есента към предпочитаните от студентите за наем кв. "Дървеница" и "Младост" в сметките влиза и "Надежда". Около Студентския град наемите за двустаен апартамент вървят около 350-400 лв. на месец, но младежите ще стигат бързо на лекции, ако наемат евтин двустаен апартамент за 200-250 лв. на месец в "Надежда".

"Цените на наемите са като миналата година, но периметърът на възможностите се увеличава с новото метро", обобщи Тихомир Цаков, управител на фирма за недвижими имоти в София. "За последните 3 г. регистрирахме постепенно намаляване на недостига на легла от 1500 до под 1000 души",обясни шефът на общежитията в СУ Константин Марков. Най-силният коз на Студентския град все още са ниските наеми. Но се очаква да има увеличение на цените с 2 до 5 лева на месец. "Ще започнем със старите наеми, докато издържим. От 2013 г. може да се наложи повишение", каза директорът на студентските общежития на Техническия университет доц. Борислав Дамянов.

Студентите в ТУ плащат между 32 и 54 лева наем на месец. В момента се ремонтира блок №16, като идеята е в новите стаи вместо по трима да се "ширят" по двама студенти. Между 28 и 35 лева варират наемите в УНСС, а висшето училище обмисля да ги вдигне с 3 до 5 лв. Студентите от СУ ще плащат старите наеми между 15 и 18 лв. на месец, но с режийните сумата отива към 50 лв.

Старите цени няма да се вдигат, но и условията в стаите ще си останат същите, защото висшето училище няма пари за ремонти на кампуса в бюджета за т.г. В УНСС също нямат пари за реновиране, но са измислили хитър начин да се справят с кризата. Вузът се готви чрез обществена поръчка за 2,6 млн. лв. да сключи договор с фирма, специализирала в енергийната ефективност. Идеята е тя, със свои средства, да направи енергоспестяващ ремонт на четири общежития.

И да гарантира, че сметките за ток, парно и топла вода ще паднат с 35-40%. След това със спестените пари в рамките на 10 г. УНСС ще си плаща дължимото на фирмата. Ако това стане, студентите на вуза ще се къпят с топла вода от слънчеви панели от следващата година. В коридорите пък осветлението ще се регулира с фотоклетка и лампите няма да горят по 24 часа. Парното ще е с датчици, които при топло време ще намаляват температурата. С топлинен Биг брадър пестят пари студентите от ТУ. На топлинните абонатни станции са инсталирани датчици за топлата вода. Във вуза са пресметнали, че така ще спестят между 10 и 15% от сметките.

Нов студентски град в Пловдив

Ремонти орязаха местата за студенти в общежитията на Пловдив. Те ще са със 184 по-малко в сравнение с предната академична година, установи проверка на "Труд". Причинатата е, че майстори са завзели двата блока на Медицинския университет на ул. "Царевец" №1.

Там в момента се подменя вътрешната изолация и обновените стаи ще бъдат предоставени на нуждаещите се студенти едва за втория семестър през 2013 г. Боядисване, подмяна на фаянс, легла и матраци се извършват в момента и в петте корпуса на общежитията на бул. "Марица-юг", но ремонтът там ще приключи още в началото на септември, увери проф. Кольо Динков, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ).

Специална междувузовска комисия разпредели 4137-те легла в студентските общежития между шестте висши учебни заведения в града под тепетата, като всяко от тях ще приема документи до 3 септември. Тогава ще бъде обявено първото класиране, а второто ще е на 18 октомври, но е малко вероятно да има такова, тъй като за едно място се очертава да се борят по 4-5-има студенти. Новото от академичната 2012/2013 г. е, че право на легло в общежитията на първо класиране имат само студенти редовно обучение и държавна поръчка.

Докторантите, чуждестранните студенти и тези от платеното обучение ще бъдат настанявани след 18 октомври, и то при наличие на свободни стаи. Месечните такси са от 35 до 55 лв., като в тази сума влизат токът и водата, а през зимата не се плаща допълнително за отопление. Най-важните критерии при класирането са висок успех и ниски доходи на член от семейството за последните 6 месеца. Отличниците получават като бонус най-хубавите стаи с ново обзавеждане и безплатен интернет.

Най-жестока ще е конкуренцията за място в общежитие сред студентите на Пловдивския университет "П. Хилендарски" - за 948 легла ще се борят близо 10 000 души редовно обучение. За разлика от другите вузове ПУ не разполага със собствена база, затова още през 2013 г. се планира да стартира изграждането на модерен кампус зад новата сграда на бул. "България". Магнитни карти, персонален пропуск и засилена денонощна охрана бяха въведени в повечето общежития в Пловдив след последното убийство в Студентския град в София в края на февруари.

С по 10-20 лв. по-скъпо в сравнение с август 2011 г. се предлагат частните квартири в Пловдив. В крайните квартали на Града под тепетата цената им е 60-80 лв., в центъра варира от 80 до 100 лв., като за самостоятелна стая дори скача на 120-130 лв. За гарсониерите е до 280 лв.

PVC дограма и стари мебели край морето

В Бургас университетът "Професор д-р Асен Златаров" предлага общежития с 1100 легла. Сградите са три, в непосредствена близост до учебния корпус. Независимо че мебелите са стари, всяка година редовните студенти се конкурират за легло в стая. Месечно наемът за стая с три кревата излиза 60 лева, с 18 лева по-скъпо - 78 лева, се плаща за месечен престой в стая с две легла.

Всяка година се опитваме да правим частичен ремонт на общежитията, обясни инспекторката от университета Тонка Тончева. В момента например се подменят матраците и дюшеците в стаите. Съвсем наскоро е била сменена дограмата. Вярно е, мебелите са стари, но студентите предпочитат общежитията заради икономичния престой, коментират преподавателите.

От 80 лв. на месец за стая, която делиш с друг, до 700 лв. наем за цял апартамент варират цените на квартирите във Варна, където са принудени да отсядат студентите, за които не се е намерило място в общежитията на вузовете. Боксониери и гарсониери могат да се намерят от 250 до 450 лв. на месец.

От 50 до 80 лв. на месец са таксите за общежитията в морската столица. Обикновено в цената са включени сметките за ток и вода, които варират според сезона. За стаите, които са към Икономическия университет, в които има 570 места, кандидатстват около 2500 души. М. г. в общежитията бяха направени и ремонти на сградите. Сега предстои такъв на общежитие на Медицинския университет-Варна. Там са настанени 240 младежи.

Вузът в Русе окупиран от наемодатели

Хазяи дебнат студенти за квартири пред Русенския университет. Дърветата по алеята към ректората са като коледни елхи от окачени обяви. Заради поскъпналите ток и парно легло в стая от апартамент с хазаин, общ достъп до кухня и баня се предлага по 50-80 лв. Полуобзаведена гарсониера в района върви по 180-200 лв. на месец, а самостоятелни двустайни жилища стигат до 250 лв. Първокурсници с по-заможни родители предпочитат да си купят апартамент за 5-годишното следване, който после продават. Освежените 6 студентски общежития са готови да посрещнат 2000 студенти наесен. Документите се подават до 17 август, а класирането за първокурсници е на 4 септември. Месечната такса е по 25 лв. за стая, а през зимата - 35 лв.

В Благоевград вече слагат вечерен час

Студентските общежития в Благоевград имат вечерен час от няколко месеца. До 23 ч всички трябва да са в стаите, защото сградите се заключват до 6 ч сутринта. Всеки вход има портиер, бравата е електронна, има и видеокамери по етажите. За гости има специален ред, записват се с документи в дневник.

През годините драстични инциденти няма, само шестима души са наказани за една година за неспазване на правилника. Общежитията бяха ремонтирани наскоро и са доста прилични, както и цените - едно легло струва 45 лева на месец. Цените на квартирите в Благоевград са различни. Най-евтините са 60 лева за стая, но с мизерни условия. Добрите жилища са на цена от 300 лева на месец.

Затворници ремонтират стаите на младежите

Затворници са ангажирани да ремонтират стаите в студентските общежития на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Това са майстори зидаро-мазачи и шпакловчици, които излежават леки присъди в Трудово-поправителното общежитие в старата столица. Лишените от свобода обновяват стаите за учащите се срещу надница от 20 лв. на ден.

"Не разполагаме с достатъчно финансови средства и затова персоналът от студентските столове през лятото почиства стаите. Ще настояваме от централата в София да ни отпуснат пари за ремонт на няколко бани, които са в окаяно състояние", обясни шефът на студентските общежития и столове в Търново Иван Момински.

Трите блока на университета разполагат с общо 1230 места. Засега месечните такси остават непроменени. Студентите плащат 40 лв. наем през лятото и по 45 лв. на месец през зимата. В момента комисия, сформирана от Студентския съвет във ВТУ набира кандидати да домуват в общежитията.

"Класирането става по успех. Преди години бяха засечени много случаи на представени фалшиви бележки за ниски доходи и заради това критерият за социален статус отпадна", поясни Момински. Той е категоричен, че студентските блокове са обезпечени с надеждна охрана. Влизането става чрез магнитни карти, има видеонаблюдение и пазачи. През последните дни брокери отбелязват раздвижване и в търсенето на квартири, което се очаква да продължи до октомври. Има лек спад в размера на месечните наеми т.г. Най-предпочитани са обзаведените жилища с една спалня, които се предлагат срещу 300-350 лева на месец.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

студентските
  
новата
  
първокурсници
  
вече
  
вузове
  
сега
  

общежития

  
квартири
  
студентските
  
наемите
  
пари
  
ремонти
  
студентски
  
град
  
новите
  
места
  
дори
  
университет
  
2000
  
1000
  
причината
  

студенти

  
конкуренцията
  
трима
  
стая
  
кампуса
  
могат
  
доста
  
условия
  
цена
  
между
  
проверка
  
труд
  
втория
  
студентите
  
наем
  
сметките
  
надежда
  
около
  
студентския
  
двустаен
  
апартамент
  

месец

  
стигат
  
цените
  
година
  
новото
  
фирма
  
софия
  
последните
  
легла
  
души
  
обясни
  
шефът
  

общежитията

  
наеми
  
очаква
  

лева

  
старите
  
2013
  
плащат
  
момента
  
идеята
  
стаи
  
варират
  
унсс
  
висшето
  
училище
  
стаите
  
вузът
  
чрез
  
поръчка
  
средства
  
ремонт
  
парно
  
топла
  
вода
  
плаща
  
вуза
  
датчици
  
пловдив
  
сравнение
  
майстори
  
блока
  
медицинския
  
септември
  
университета
  
комисия
  
града
  
тепетата
  
документи
  
класиране
  
октомври
  
място
  
борят
  
легло
  
имат
  
редовно
  
обучение
  
месечните
  
такси
  
зимата
  
класирането
  
успех
  
ниски
  
доходи
  
месеца
  
общежитие
  
затова
  
магнитни
  
карти
  
охрана
  
бяха
  
по-скъпо
  
август
  
предлагат
  
цената
  
стари
  
предлага
  
сградите
  
мебелите
  
престой
  
наскоро
  
предпочитат
  
квартирите
  
столица
  
жилища
  
благоевград
  
вечерен
  
няколко
  
затворници
  
ремонтират
  
търново
  
срещу
  
столове
  
лятото
  
момински
  
става
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив