Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юли 24, 2012

Леко увеличение на цените на жилищата* в България през второто тримесечие на годината регистрира Националния статистически институт (НСИ). Данните на националната статистика сочат, че в периода април-юни цените на жилищата са се покачили с 0,2% средно за страната, след като през първите три месеца на годината регистрираха спад от 0,4%.
Наблюдава се и забавяне на годишния спад на цените на жилищата. От НСИ съобщават, че през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година е измерен ценови спад от 2,6%, докато през първото тримесечие спрямо първите три месеца на миналата година цените отбелязаха понижение от 4,3%.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо предходното е регистрирано увеличение на цените в 13 от областните градове, посочват от националната статистика. Най-голям ръст е регистриран в Търговище – 3,5%, Разград – 3,4%, и Велико Търново – 3,1%. Намаление на цените на жилищата през второто тримесечие спрямо първото е отчетено в 14 от областните градове. Най-силен спад на цените е регистриран в Хасково (-3,9%), Враца (-2,8%) и Перник (-2,7%).

Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2012 г. е била 885,32 лв./кв. метър, отчитат от националната статистика. Най-високи са били средните цени в столицата София - 1 457,38 лв./кв. м, следвана от Варна – 1 429 лв./кв. м и Бургас - 1 151,17 лв./кв. метър.

*Индексът на пазарните цени на жилищата, изчисляван от НСИ, оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.


По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Европейска

автор: Investor.bg източник: imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив