Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Юли 24, 2012

Стоян Братоев е строителен инженер, специалност "Тунели и метрополитени", завършил е презт 1979 година. В периода 1979 – 1982 година работи като технически ръководител на първите обекти на софийското метро. През 1982–1985 г. е редовен аспирант в Петербургския транспортен институт, където защитава докторат в областта на метростроителството. Научен и старши научен сътрудник в Научно-изследователския строителен институт. От 1992 г. е изпълнителен директор на "Метрополитен". Има 46 научни публикации, включително и четири книги, като подготвя и нова.


Инж. Братоев, готово ли е метрото, кога започват пробите на системите?

- В момента са завършени 99% от строителните работи на метрото. Приключени са почти всички метростанции от втория метродиаметър, като се довършва тази на Лъвов мост и двете сложни съоръжения, каквито са МС 8 при ЦУМ и МС 11 при "Джеймс Баучер", по чиито проекти се направиха поредица от промени. На метростанция 8 (наминус 24 м)  - заради археологията, на единадесета (на минус 25 м) заради наклона и движението. От тях са завършени 95-96% и до 10 дни ще бъдат готови. До края на юли всичко вътре в метрото ще бъде завършено. Възможно е да има довършителни работи на парапети и бордюри от външната част на метростанциите. След 1 август започваме процедурите по подаване на напрежение на контактна релса, натоварване на контактната релса, изпитване на кабелите за натоварването, за да може в първата десетдневка на август да вкараме пробен влак за настройване на апаратурата и след това да започнат изпитанията.

Кои са нестандартните решения по втория метродиаметър?

- При метростанция 4, където се изгради нов мост над река Какач, без да се събаря старият, направихме тунела извън фундаментите на моста. Подобно сложно решение има и под Лъвов мост. Преминаването на пешеходците става в самия тунел. Първоначалната идея беше да се прави отделен пешеходен тунел, но той стана с 50 м по-дълъг, защото не може да се предвиди непосредствено до щитовия тунел, за да не си влияят. В самото сечение на щитовия тунел в горната част се направи междинна конструкция и се обособи пешеходната зона - тунел за пешеходци в посока север-юг, който върви над влаковете, с дължина 30-40 м. Интересно и сложно решение. Заедно с това укрепихме основите на Лъвов мост - така, както направихме някога и с Военния клуб при разширението на първия метродиаметър. Метростанция 8 при ЦУМ започнахме по открит способ заради археологията. Наложи се проектът да бъде преработен. Направи се укрепване, покривна плоча, която скри археологията, и после метростанцията се изгради по тунелен метод. сега директна връзка с археологията има от градския подлез между ЦУМ и "Шератон" и от изходите на север и на юг от Министерския съвет. Архитектурното оформление, реставрацията и консервацията са по проект на Министерството на културата с финансиране по оперативна програма "Регионално развитие". сега се изпълнява първият етап на този проект - надземната част и тротоарите пред Министерския съвет и ЦУМ. Той приключва до 15 август.
Метростанция 11 e на дълбочина 25 м, защото наклонът на бул. "Черни връх" е 6%, а допустимият за метрото е 4%. По тази причина трябваше да намерим подходящо решение. Приложи се оригинална идея - с надлъжна фуга по средата на покривната плоча. Така при станция 11 се оформиха четири нива – в началото има 3 етажа паркинги, следва метростанцията с два етажа паркинги.

Части от метрото от бул. "Патриарх Евтимий" до "Джеймс Баучер" са на по 30 години. Кои са особеностите в тази част от втория лъч?

- Част от конструкциите на метростанциите 9 и 10 и около 1 км тунел са изградени през 80-те. Спряхме течовете, направихме саниране, което беше елемент от тръжната процедура. Нов е тунелът между метростанциите 10 и 11, построен по нов австрийски метод. Изграждането на тази част от трасето може да се характеризира като традиционна, по милански метод, който изпробвахме за първи път за станцията при "Интерпред". Цялото метро при строителството си е разделено с напречни фуги заради деформации, слягания, сеизмични въздействия. Фугите са през 40-50 м и се изграждат секция по секция. Така най-напред се изгради едната част (в посока "Хемус" - НДК) и движението се прехвърли върху нея, а после се изгради другата половина.

Какъв тип са тунелите по втория метродиаметър?

- Всички тунели са двупътни, станциите са със странични перони, но между НДК и хотел "Хемус" са еднопътни, защото са строени през 80-те по открит способ. Метростанциите тогава са изграждани от "Инжстрой", а тунелът – от "Метрострой", където като млад инженер е работил заместникът по инвестиционната дейност на "Метрополитен" инж. Кирил Зайков. За 30 години тунелът не е мръднал, но никой не се е занимавал с него и затова трябваше да се санира. Конструкциите може и 100 години да не се пипат, но довършителните работи са с живот 10-15 години.

Обжалването на една от позициите в търга за метрото до летището спира ли и останалите?

- Не, не ги спира. Има решение на Комисията за защита на конкуренцията. За първите две позиции вече са разпратени писма за сключване на договорите с обединенията "Станилов – Метропроект" и "Метро Дружба". След 10 дни ще изпратим уведомление и за третата позиция, но тя е по-кратката. За нас е важно след откриването на втория метродиаметър да започнем строителството на продължението на първия до летището в двете подземни позиции. Въпреки че законът позволява (искането за временна мярка не е удовлетворено) да продължим процедурата и при третата позиция, ние ще изчакаме. Учудващо е, че се обжалва, когато в тръжната документация на участника липсват цели раздели, при това изрично поискани. Явно обжалващият не познава проекта, защото му липсваха документи, свързани с управление и безопасност.

Кога ще обявите търговете от "Младост" до бизнес парка?

- Във втората половина на август.

Готова ли е апликационната форма?

- Знаете, че предложихме метрото от "Младост" до бизнес парка на мониторинговия комитет тази година през юни. Имахме подкрепата на Европейската комисия, трябваше да действаме бързо. Знаете, че бяхме готови с апликационната форма на летището. Изтеглихме я, преработихме я, като включихме в нея и частта от "Младост" до бизнес парка, сега се превежда на английски. На чернова е прегледана от "Джаспърс". Тази седмица я внасяме в управляващия орган и общината, защото инвестиции над 500 хил. лв. минават през общинския съвет. Актуализираме я до края на юли. Одобри ли се от управляващия орган, финансирането на обекта започва с българско решение. Европейската комисия има предварително виждане за проекта и това му дава възможност за голяма скорост на изпълнение и развитие.

Защо метрото върви така бързо?

- Защото имаме проекти. Затова сега сме решили да пуснем още една малка процедура за подготовка на проект за още една метростанция в "Лозенец", за да стигне до "Хладилника", до ул. "Сребърна". Районът се разрасна, има около 60 блока на по 6-7 етажа.

Новото разширение през този програмен период ли ще се осъществи?

- Това не се знае. Ние ще подготвим проекти за още една метростанция – проектирането ще отнеме около 6 месеца. И ще чакаме. Стъпка по стъпка. сега освен за третия метродиаметър друг проект нямаме. Няма да копаем, ще строим по нов австрийски тунелен метод, булевардът няма да "разбере", че се прави метро. И пак ще са ни необходими 2-2.5 години.

Източник: Строителство Градът

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

братоев
  
строителен
  
инженер
  
тунели
  
1979
  
година
  
работи
  
първите
  
метро
  
институт
  
научен
  
метрополитен
  
четири
  

метрото

  
завършени
  
втория
  

метродиаметър

  
лъвов
  
мост
  
двете
  
джеймс
  
баучер
  
проекти
  
метростанция
  
археологията
  
движението
  
готови
  
края
  

част

  
метростанциите
  
август
  
релса
  
изгради
  
направихме
  
сложно
  
решение
  

тунел

  
идея
  
прави
  
щитовия
  
направи
  
посока
  
върви
  
първия
  
открит
  
способ
  
плоча
  
после
  
метростанцията
  
тунелен
  
метод
  
сега
  
между
  
министерския
  
съвет
  
проект
  
развитие
  
трябваше
  
етажа
  
паркинги
  
години
  
конструкциите
  
около
  
80-те
  
тръжната
  
процедура
  
тунелът
  
австрийски
  
строителството
  
секция
  
хемус
  
половина
  
затова
  
летището
  
спира
  
позиции
  
третата
  
позиция
  
проекта
  
младост
  
бизнес
  
парка
  
апликационната
  
форма
  
знаете
  
европейската
  
комисия
  
бързо
  
управляващия
  
орган
  
стъпка
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив