Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Яну 5, 2013

Идеята на архитект Цветан Тошков „City in the Sky” всъщност се родила в Ню Йорк, където работи от известно време.


 

Млад архитект, роден в русе,  взриви  виртуалното пространство с проекта си „City in the Sky”  или „Град в небето”. Това е първият мащабен проект на  Цветан Тошков, който живее в Лондон, пише днес вестник "Бряг", който публикува и интервю с арх. Тошков.  

 

Архитект Цветан Тошков е  роден през 1976 година. Учил е в МГ "Баба Тонка" и в УАСГ - София. Във Великобритания живее и работи от 2001-а като архитект и графичен дизайнер на частна практика. Там се озовал с помощта на свои състуденти. Цветан е първият архитект в рода си.

Като малък мечтаел да стане пилот като баща си, но не му провървяло в Долна Митрополия. Преди да влезе в университета, не си е мислил за архитектура. Упътили го приятели.  Разказва, че е наследил дарбата от баба си по майчина линия, която рисувала добре, а майка му пък чертала невероятни машинни елементи с рапидографи, пише "Бряг".

По думите на русенеца, нейни чертежи с технически шрифт са достойни да са в рамка. Архитект Тошков няма свои реализирани проекти и участва основно в презентацията и реализацията на чужди идеи. Някои от неговите клиенти са известни английски компании. Казва, че личните му архитектурни виждания засега са само в сферата на фантазиите. Същото твърди и за "Град в небето".

Първоначално архитект Тошков заедно с негови колеги архитекти и дизайнери от различни архитектурни бюра трябвало да създадат проект за Град на Бъдещето, Мегатрополис. Но Мегатрополис така и не бива завършен. За щастие, архитект Тошков съумява да пресъздаде своя проект в 3D визуализация.

Интервю с арх. Цветан Тошков за футуристичната архитектурна идея и за бъдещето на архитектурата в русе е направила Ели Минкова:

- Как се роди идеята за „City in the Sky” или „Град в небето” и колко време работихте върху този проект? Имаше ли трудности или пък куриозни ситуации около работата?

- Започнах да си мисля за "City in the Sky", след като един приятел и бивш колега покани няколко лондонски фирми и артисти да направят изложба, наречена "Мегатрополис" на тема бъдещ футуристичен мега град. Идеята за моето предложение се породи в Ню Йорк, където работя от известно време. Изключителната пренаселеност на метрополитните централни зони като "Манхатън" беше причината да си представя оазис без смог и шум.

Самата визия се оформи доста бързо, може би за около месец. Изпратих до колегите си в Лондон първия монтаж на силуета на Лондон. По това време нямаше много други предложения, така че идеята за изложба не се реализира. По-късно чух една композиция на добър мой приятел музикант от България - Георги Маринов (също живеещ в Лондон) и реших да я използвам за фон на кратко видео, с вече съществуващия модел. Направихме това почти изцяло в свободното си време. Работата по видеото беше доста забавна, тъй като научих доста неща за триизмерната анимация, с каквато до тогава не се бях занимавал особено. Така че не след дълго се оформи това кратко видео, което дълго време не видя бял свят. Една година по-късно, през 2012-а, видях конкурс, където ми се искаше да го пратя и реших да го завърша. Георги прибави звукови ефекти и го публикувахме.

- Защо избрахте цвета на лотоса и има ли той някаква символика?

- Лотоса като символика не съм познавал през по-голямата част от живота си. Последните няколко години се занимавам с практиката за самоусъвършенстване на Фалун Дафа,  която идва от Китай и се базира на древни Будистки и Даоистки принципи,  но не изисква отделяне в манастири или подобни неща, а дори точно обратното, напълно е в унисон със забързания живот на съвременния човек. Може би от там идва и по-дълбокото ми разбиране за символиката на лотоса. Това цвете е известно със способността си да израства в най-сенчестите и мътни води, оставайки изключително чисто, неопетнено и красиво. В източната култура то често е символ на вътрешна сила, чистота и способност да се издигнем над проблемите и притесненията на ежедневието дори и в най-трудни моменти. Подобно на това в самоусъвършенстването човек се стреми да остане незасегнат и да се освободи от негативно влияние и пристрастеност, характерни за съвременния  живот. Да пречисти съзнанието си, водейки се от основните характеристики на Космоса, които във Фалун Дафа са принципите Истинност", Доброта, Състрадателност, Толерантност, Търпение.
 
Идеята за самоусъвършенстване е доста непозната в западния свят, но в древната източна култура хората са възпитавали и вярвали в тези добродетели и самият им начин на живот се е приближавал много до културата на самоусъвършенстване. Именно затова лотосът е бил изключително вдъхновение за много артисти, със способността си да запази своята чистота и красота дори над най-мътните и сенчести води. В забързаното ежедневие човек се носи по течението на успеха, бързия напредък и печалбата, а някъде дълбоко в сърцето си има желанието за една по-спокойна реалност, от която сякаш съвременният свят все повече се отдалечава. Животът в големите градове става все по-бърз и напрегнат, което според мен е и причината все повече хора да се интересуват от медитация и алтернативни методи за здраве.

"Град в небето" по своеобразен начин се опитва да напомни за тази романтична връзка на човека с небето, спокойствието и природата, дори в сърцето на най-огромните мегаполиси като Ню Йорк.

- Къде виждате реализацията на този проект? А в България?

- За момента единственото място, където виждам реализацията на този проект, е във фантазията на хората. Не съм целял да е нещо повече, а и не бих могъл да заблудя никой колега, че това е реален проект. Тук е мястото да споделя, че има едно разминаване с това как се интерпретира проектът в интернет. Може би поради факта, че използвам толкова силно познатите Лондон и Ню Йорк като фон, концепцията придоби по-голяма популярност и предизвика интерес и реакция в Интернет. Като например, че на такава височина има големи ветрове, как ще се отразят земетресения, сянка и други природни бедствия, които биха притеснили обитателите. А и растенята на тази височина…
Но нека да не се затормозяваме с такива въпроси, а по-скоро да помечтаем.

- "City in the Sky” ли е най-успешният Ви проект?

- Под успешен проект разбирам реализиран и с реално приложение. Несъмнено "City in the Sky" е най-популярният засега и като че ли това е основно поради факта, че за декор на проекта използвах толкова големи и познати мегаполиси като Лондон и Ню Йорк.

- Как изглежда Вашият дом или проект за дом? Как един дом може да съчетае уют, комфорт и удобства, съобразно българската действителност, спецификата на българските сгради?

- Домът се променя и винаги е отражение на обитателя си. Пространствата, които хората създават, трябва да могат да подобряват качеството на живот, а то от своя страна еволюира изключително бързо, така че и домът би трябвало да е по същия начин, адаптивен към изискванията и нуждите на съвременното общество. Не мога да кажа нещо по-специфично за България,  но знам, че хората навсякъде имат близки потребности и архитектурата отразява това в рамките и възможностите на конкретната среда.

Когато архитектите свършат добре работата си, това се усеща от всички, особено в обществените места и центрове. Разбира се, работата може да бъде свършена посредствено, а и доста често - зле.

Никога не съм бил много взискателен към моя дом, но ако имам шанса да го проектирам, за мен или някой друг, със сигурност ще се опитам да си задам и отговоря в дълбочина на този въпрос.

- Как виждате архитектурата на русе? Как може градът да стане по-привлекателен? Какво бихте променили? 

- русе е един от любимите ми градове не само защото съм русенец, но и защото е изключително красив град. Със сигурност бих заложил на това да се реставрира и запази архитектурното наследство, което градът има и носи неговия характер. Иска ми се всичко ново, което се прави, по добър, нов и неагресивен начин да допринася за запазването на необароковия стил на нашата "Малка Виена".

Бих се радвал в бъдеще да видя градът ни да кипи от живот и работа. Хората винаги си мислят какво друго биха могли да постигнат и къде да отидат. Не знаете колко неприятно е да трябва всеки ден да пътувате по един час под земята, за да стигнете до работа, натъпкани с още няколко милиона души в метрото, вместо да се разходите сутрин до работа за десетина минути пеша, а след това разходка на кея с приятели.

Близостта на центъра по цялото протежение на реката е изключително приятен факт и това е бижу, характерно само за най-хубавите градове.

- Бихте ли се завърнали да работите в България и по-точно в родния си град, русе?

- В последните няколко години работата ми варира от тримерна визуализация до реклама и видео продукция. Компютърът е заел голяма част от съвременния живот и човек може да върши почти всичко по Интернет. Това ми позволява да мога да прекарвам повече време в родния си град, край родителите си, без да прекъсвам работата си. Разбира се, няма по-благодарно нещо от работата за непосредствената среда, в която живеем, бих се радвал да намеря приложение и в русе.

Вижте: Фотогалерия

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

идеята
  

архитект

  
цветан
  

тошков

  
„city
  
sky”
  
йорк
  
работи
  
известно
  

време

  
роден
  
русе
  
проекта
  
„град
  
небето”
  
първият
  

проект

  
живее
  
лондон
  
пише
  
бряг
  
година
  
баба
  
свои
  
стане
  
приятели
  
добре
  
основно
  
реализацията
  
архитектурни
  
засега
  

град

  
небето
  
трябвало
  
бъдещето
  
мегатрополис
  
своя
  
визуализация
  
архитектурата
  
идеята
  
около
  

работата

  
city
  
приятел
  
колега
  
няколко
  
артисти
  
изложба
  
причината
  
оформи
  
доста
  
бързо
  
други
  
по-късно
  
добър
  
българия
  
георги
  
реших
  
използвам
  
кратко
  
видео
  
почти
  
неща
  
особено
  
дълго
  
видя
  
свят
  
лотоса
  
символика
  
част
  
последните
  
години
  
самоусъвършенстване
  
фалун
  
дафа
  
идва
  
дори
  
живот
  
съвременния
  
човек
  
способността
  
води
  
изключително
  
култура
  
често
  
чистота
  
хората
  
начин
  
запази
  
носи
  
сърцето
  
градове
  
мегаполиси
  
къде
  
виждате
  
интернет
  
поради
  
факта
  
големи
  
биха
  
приложение
  
домът
  
винаги
  
мога
  
среда
  
разбира
  
сигурност
  
градът
  
бихте
  
радвал
  
работа
  
родния
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив