Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 20, 2013

При сделките със земеделска земя интересите могат да бъдат определени като спекулативни. Това е мнението на консултант Петър Петров. За продавача е важно да договори колкото се може по-висока цена над реалната. Интересите на купувача са противоположни – да намали максимално цената и да сключи изгодна сделка.

Има няколко типа продавачи на земеделска земя, твърди брокер Соня Ванчева. Едни продават, защото имат голяма нужда от пари (те са склонни да продадат земята си, дори на ниска цена). Други продават, защото имотът е съсобствен и не могат да разполагат изцяло с него и да имат самостоятелна воля за продажната му цена.

Трети търсят по-висока цена и ако им я предложат – продават. Четвърти не продават, защото изчакват цените да се вдигнат още. Пети пък изобщо не продават. Според специалиста това обикновено са възрастни хора с разбирането, че „земя не се продава“. Последните не могат да бъдат убедени да продават, дори и да им се предложи висока цена.

Купувачите са също различни категории, коментира Ванчева. Има купувачи, които изкупуват земя чрез брокери по селата с цел уедряване и след това препродаване на по-висока цена. Други купувачи купуват земя с цел инвестиция (търсят добър доход от рента). Има и такива, които имат някаква идея за бизнес и търсят подходяща за това земя.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив