Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Апр 13, 2011

 

Георги Палпурин е сред експертите на ceb.bg. Специалист в областта на търговете с недвижими имоти. През март у нас ще се проведе първият публичен търг, на които ще бъдат продадени няколко имота едновременно. Добре позната практика по света, но не и в България. Потърсихме г-н Палпурин за повече подробности. Ето какво сподели той за търговете, процедурите и очакванията на хората.
 
- От колко време сте в бизнеса с недвижими имоти? Кой и кога ви насочи към това?
- В сектора с недвижими имоти съм от осем години. Решение за опознаване и навлизане в този бизнес взех при покупка на жилище. Прецених, че има огромни възможности, основно от ниското ниво на обслужване, което получихме аз и съпругата ми като клиенти. Една агенция обслужваше и моя интерес и интереса на продавача. След сделката осъзнах, че сме подведени за някои съществени моменти. Също така, в деня преди подписване на предварителен договор ни беше вдигната цената, основно с помощта на брокера, на когото се бяхме доверили изцяло и на когото платихме. За една седмица реших - напуснах работа и започнах да се обучавам, и развивам като начинаещ брокер. С две думи сам се насочих към този сектор и бях убеден, че това е правилният избор, както смятам и днес. 
 
- Вие сте специалист по търговете. Има ли интерес към подобен тип сделки у нас?
- Има интерес към търговете, основно породен от предизвикателството, което се отправя, чрез определянето на атрактивна начална цена, която привлича вниманието на активните участници в пазара. Относно доверието не бих казал, че го няма. За две години този сектор стана популярен до голяма степен и поради факта, че кризата изкара много имоти за принудителна продажба. За този период нашите информационни канали, популяризиращи търговете като форма на покупко-продажба и анализът на поведението на потребителя ми дават основание да смятам, че започва да придобива все по-голямо доверие.
 
- Готов ли е българинът за такива процедури?
- Основната разликата в покупко-продажбата чрез търг, от стандартния метод чрез пряко договаряне, е единствено в начина на определяне на стойността на имота. В този ред на мисли ние трябва да покажем на потребителя, че методът работи и дава резултати. За сега това е факт, така че смело мога да заявя, че формата се приема добре.
 
- Колко често се провеждат търгове за продажба на недвижими имоти? 
- През изминалата година проведохме няколко търга - някои успешни, други не. Анализът на поведението на пазара и целената икономическа целесъобразност ни насочи към групова форма на провеждане на търгове, която нарекохме Лот. Планираният формат е за провеждане на четири лота годишно. Пилотния проект стартира с дванадесет имота, които до крайната дата за включване се надявам да станат двадесет.
 
- Какви имоти се продават на търг? Какви са предимствата?
- Имотите са от апартамент в центъра на столицата до терени за целогодишен туризъм. Имам ваканционни имоти, логистични и производствени обекти. На търг може да се продават всякакви имоти. Основните предимства към днешна дата са, че чрез определяне на "правилна" начална цена се съсредоточва инвестиционен интерес към конкретния обект. В ситуацията, при която търсенето е значително по-малко от предлагането, пазарът изисква форми, чрез които да достигнем до потенциалните клиенти преди конкуренцията. Смятаме че търгът, като форма на обръщение и предизвикателство към пазара има значима маркетингова роля.
 
- Кой и кога е първият търг, в който участвахте?
- Първият търг се състоя през лятото на 2010 г. за къща с дворно място до гр. София. Имотът беше изключително подходящ за стартиране на начинанието. За два месеца офертата беше прегледна над 7000 пъти, само от личните ни информационни канали. Участниците бяха девет, като началната цена се качи с 20%. 
 
- От къде могат обикновените хора да научат за провеждането на търгове?
- Основният ни канал е www.targ.bg. Този проект стартира с основната цел да предоставя обективна информация за всичко случващо се на пазара търгове и имоти. 
  
- Кой определя правилата в един търг?
- Ако говорим за частен търг правилата се определят от собственика или организатора, ако е нает такъв. Имотите, продавани принудително от съдебни изпълнители се третират по реда на ГПК. Общинските и държавни структури също организират търговете, според нормативните уредби които ги засягат.
 
- Кой печели повече от търговете - купувачите или продавачът?
- Относно печалбата - нашата цел е да създадем условия, в които участниците в пазара да определят стойността. Търгът като механизъм е изключително обективен и справедлив. Ако за един имот се явят десет кандидати и достигне определена чрез конкуренция стойност, според мен няма печеливш или губещ, а имаме обективно определена цена към момента на събитието. Ако не се яви никой - няма търсене или началната цена не си е на мястото. Към момента нашата практика е да не обремняваме кандидатите с финасови ангажименти. Събират се, определя се продажната цена в условията на конкуренция и от там всичко е една стандартна сделка: предварителен договор - задатък - изповядване.
 
- Смятате ли, че хората биха предпочели търговете в бъдеще и защо?
- Смятам, че част от хората ще намерят в логиката на търга решение за покупко-продажба, други не.
Нашата задача е да показваме резултати и към момента смятам, че го правим успешно. В крайна сметка, ако покажем, че механизмът на търга работи това означава, че се приема и има бъдеще.
Търговете обичайно се свързват с продажба на държавно/общинско и т.н. имущество. Хората се дистанцират, смятайки че нещата са предварително предрешени и облягайки се на не малко случаи свързани с миналото, имат право. През последните две години нещата се промениха, включително и с последните промени в ГПК, с които се елиминира възможността за опорочаване на процедурата при принудителните продажби.
 
- Какво ще пожелаете на читателите на ceb.bg?
- Стабилна 2011 година и успешни сделки.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

палпурин
  
специалист
  

търговете

  
недвижими
  

имоти

  
първият
  

търг

  
няколко
  
имота
  
добре
  
практика
  
хората
  
кога
  
насочи
  
години
  
решение
  
основно
  
клиенти
  
интерес
  
някои
  
преди
  
предварителен
  
договор
  
когото
  
сектор
  
смятам
  
сделки
  

чрез

  
начална
  

цена

  
пазара
  
относно
  
продажба
  
информационни
  
канали
  
форма
  
покупко-продажба
  
анализът
  
поведението
  
потребителя
  
основната
  
определяне
  
стойността
  
покажем
  
работи
  
резултати
  
приема
  
търгове
  
година
  
търга
  
успешни
  
други
  
провеждане
  
проект
  
стартира
  
дата
  
продават
  
имотите
  
търгът
  
изключително
  
участниците
  
началната
  
определя
  
правилата
  
определят
  
определена
  
конкуренция
  
момента
  
бъдеще
  
нещата
  
последните
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив