Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Юни 3, 2011

 

 
- Как се отразява стартът на туристическия сезон върху сделките с имоти? Повече или по-малко са те и как обяснявате това?
- Относително рано е, за да се каже, как и по какъв начин, точно в сегашните условия на пазара на имоти, ще се отрази летния сезон. Като цяло можем да обобщим наличието на двете крайности в нагласите на клиентите.
Какво имам предвид - вярно, е че много от собствениците, които по някакъв начин са затруднени с паричните си потоци, поради факта, че имат множество задължения и намалели приходи, или пък заради неосъщствена, планирана реализация на готов продукт, в крайна сметка са принудени ако не на всяка цена, то на доста ниски ценови нива да продават имоти, за да спасяват положението с текущите си разходи и плащания.
От друга страна, клиентите купувачи със заделени средства и възможност за бърза реакция, са доста оптимистично настроени, заради наличието на изгодни предложения и оферти за имоти, които представляват отлична инвестиция от гледна точка на доходност и възвращаемост.
Противно на очакванията и на общия фон на икономическата картина, нашата кантора реализира доста сделки и то в различни сфери на недвижимите имоти, което ме навежда на мисълта, че е погрешно схващането за огромен срив при пазара на имоти заради кризата, заради свитото финансиране и слабия икономически ръст. Напротив активизира се вторичен пазар на препродаване на придобити имоти, където продавачите са готови на гъвкаво договаряне и различни схеми на заплащане, за да се избегнат търгове при съдия изпълнители или други принудителни мерки.
 
- От гледна точка на чуждестранните клиенти, каква е степента на търсене на имоти от чужди граждани във Варна и по Черноморието като цяло?
- На този въпрос мога да отговоря конкретно за Варна, за черноморието нямам наблюдение, но при нас определено се наблюдава приток на чуждестранни клиенти. Няма да учудя никой, като спомена, че отново най-активни, както и през последните няколко години си остават руските граждани, но освен тях се наблюдава активност и от страна на англичани, германци, израелци и др. Относно степента на търсене, определено нагласата е не на всяка цена, всички те се оглеждат за наистина качествени и по-възможност подценени имоти. Руснаците по-често търсят имот с цел изграждане на жилище за летния сезон или трайно заселване в България, докато другите чужденци са по-скоро спекулативно настроени.
 
- Какви са изискванията пред чужденец, който иска да купи имот у нас? по-лесно ли е отпреди няколко години?
- Мисля, че те вече са доста наясно какви са изискванията към тях. Всички те имат регистрирани фирми в България, за да могат да сключват всякакви сделки за придобиването и оперирането с различни видове имоти, а са и доста запознати с правната уредба и процедурите в нашата страна. Задължително ги придружава юрист и ако по някакъв начин нещата са по-улеснени в сравнение с близкото минало, то е заради факта, че имат споделен опит с техни приятели, познати или роднини, които вече са реализирали някаква сделка в България.  
 
- Какви имоти се купуват и наемат за последните месеци? Предимно ваканционни или целогодишни?
- Ваканционните имоти определено бележат огромен спад при покупко-продажбите, но наемните отношения за такъв тип имоти са с почти непроменен ръст. В това число включвам малки апартаменти в жилищни комплекси по черноморските ни курорти, еднофамилни къщи и вили, както и малки, частни, хотелски комплекси. Определено приоритет при сделките са целогодишните имоти с цел задоволяване на жилищни нужди.
 
- Има ли нещо по-специфично в работата при летни, ваканционни условия? Бързат ли клиентите със сделките или не държат толкова имотът им да бъде продаден преди края на сезона?
- Тъй като летния сезон винаги е бил свързван с гостуването на чуждестранни граждани, които доста често са възприемани, като потенциални клиенти, лятната еуфория донякъде допринася и за осъществяването на сделки с имоти. От една страна туристите, които не са познавали България и през лятото я посещават за пръв път, на един бъдещ етап се превръщат и в потенциални клиенти. Или пък тези, които вече са решили да придобият имот, като са проучили възможностите от източници, като интернет и брошури за страната, го правят точно през лятото, за да съчетаят полезното с приятното - ваканция на море и бизнес с имоти. Но като цяло ще трябва да ви разочаровам, като кажа, че лятото всъщност е слабия сезон откъм активност и сключени сделки с имоти. Дори ние професионалистите в тази област се отдаваме на почивка в летните месеци, за да се заредим с енергия и положителни емоции. В сегашната реалност, собствениците на имоти, които продават, по-скоро са доволни  от самия факт на продажбата, бързането е свързано с други фактори, оказващи влияние на крайния резултат. Ако бързаш да продаваш, лятото няма да помогне кой знае колко, консултацията с личния брокер ще е най-удачния избор за реализирането на намеренията.
 
- Казват, че през лятото сделките стават по-лесно. Какъв е съветът ви към колебаещите се собственици на имоти във Варна и по морето като цяло- продажба сега или след края на сезона?
- Ако с нещо лятото помага на сделките, то е може би доброто настроение, заради слънчевото време, положителните емоции и летните преживявания. Оптимизмът и ведрото настроение са полезни за всяко едно начинание, не само за сделките с имоти. Съветът ми към собствениците е ако се появи кандидат купувач, да се обмисли всяко едно предложение, да се преговаря с контра предложения и да не се отхвърля с лека ръка нито една възможност, заради момент на неподходяща емоция или неправилно разтълкувани намерения. Продавачите трябва да приемат, че настоящите купувачи просто са задължени да постигнат възможно най-добрата цена, кризата за някои хора е трудност, за други е време на възможности. В крайна сметка при правилен подход и двете страни могат да постигнат удовлетворяващия ги финален вариянт на сделката, БЪДЕТЕ УМНИ, А НЕ ЕМОЦИОНАЛНИ И ПОЛЗВАЙТЕ УСЛУГИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!!
 
- Каква е ситуацията с наемите на ваканциони имоти и по-лесно ли е човек да наеме квартира, отколкото да почива в хотел. Има ли достатъчно оферти и какво е търсенето?
- Оферти за наемане на ваканционен имот определено има, да не казвам, че направо изобилства от такива. Едва ли е най-подходящо да говорим за лесно в този случай, всичко е лесно, когато човек има желание и пари за почивка. Тук нещата опират може би до изисквания. Хотелите, като че ли се запълват основно от чуждестранни туристи, който гостуват на принципа на така популярната услуга "ALL INCLUSIVE", докато българите са тези, които са по-взискателни към мястото за почивка. Квартирите се наемат предимно от младежи и почиващи от провинцията, заради по-ниските си цени, а по-заможните българи се насочват към самостоятелни вили, които са отлично обзаведени и предлагат множество удобства, в това число - самостоятелен двор с барбекю зона, зелени площи, басейн, джакузи и др. 
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

сред
  

имоти

  
работата
  
време
  
летния
  

сезон

  
търсенето
  
оферти
  
предлагат
  

сделките

  
начин
  
условия
  
пазара
  
цяло
  
наличието
  
двете
  
клиентите
  
собствениците
  
факта
  
имат
  
множество
  
крайна
  
сметка
  
всяка
  
цена
  

доста

  
продават
  
страна
  
купувачи
  
възможност
  
настроени
  
предложения
  
гледна
  
точка
  
сделки
  
различни
  
огромен
  
кризата
  
слабия
  
ръст
  
продавачите
  
други
  
клиенти
  
степента
  
търсене
  
граждани
  
варна
  
черноморието
  

определено

  
наблюдава
  
чуждестранни
  
последните
  
няколко
  
години
  
активност
  
имот
  
българия
  
докато
  
по-скоро
  
изискванията
  
по-лесно
  
вече
  
могат
  
нещата
  
наемат
  
месеци
  
предимно
  
ваканционни
  
число
  
малки
  
жилищни
  
комплекси
  
вили
  
края
  
сезона
  
потенциални
  

лятото

  
почивка
  
летните
  
емоции
  
съветът
  
настроение
  
постигнат
  
човек
  
лесно
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив