Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 4, 2012Снимки: Владимир Йосифов, BriagNews


Читателка на сайта briagnews.bg от Русе поиска да проверим дали е възможно да наеме квартира в Лозенец, София само за 10 дни.
Госпожа Караиванова /името и телефона са в редакцията/ идва в София за изследвания в Болница Токуда, но няма нужда от настаняване в болницата.
Г-жата е разгледала карта на  район Лозенец и е потърсила обяви за даване под наем на квартири за няколко дни.
Г-жа Караиванова няма пари за престой в хотел и е учудена, че собственици на апартаменти в района на Болница Токуда и Болница Лозенец не дават под наем обзаведени стаи за няколко дни. Блоковете в района са много подходящи заради добрите магазини, Пазар Черни връх, Южен парк и Метростанция Джеймс Баучър.
От два месеца г-жа Караиванова следи обяви за стаи под наем в Лозенец, но никой от собствениците и агенциите не се съгласили да дадат стаята под наем само за 10 дни.
Предлагала е наем за обзаведена стая до 200 лева за 10 дни!
При условие, че това е обявеният месечен наем за обзаведена стая в района.

Стори ми се странно, че в тази тежка криза няма предлагане на подобна услуга.
В Лозенец и Хладилника има хиляди възрастни хора със свободни стаи, които трудно плащат разходите за ток, вода, парно, телефон, общи части и ремонти в блока.
Защо тези хора не правят добро, докато печелят пари за покриване на годишните разходи на имота си?
Разговарях с живеещи в Лозенец и Хладилника. Оказа се, че причините са различни.
В Лозенец има много бедни възрастни хора, но те се страхуват да пуснат непознати хора в дома си /може би с право/. Освен това нямат връзка с интернет и не знаят, че в болници Токуда и Лозенец идват хора от цялата страна без да бъдат настанявани като лежащо болни, които се нуждаят от квартира за няколко дни и са готови да платят 150-200-250 лева за престоя си.
В Хладилника повечето възрастни собственици не са бедни и биха дали стая под наем, само за да имат компания за няколко дни.

Какво може да се направи?
1. В сгради с добър домоуправител на Етажната собственост възрастни хора може да обявят желанието си да дават под наем една обзаведена стая с баня за хора, които имат насрочени изследвания или леки операции в Болница Токуда или Правителствена болница.
Домоуправителите би трябвало да са съгласни да им помагат, защото част от парите, получавани от възрастни хора от давана стая под наем, ще отиват за изплащане на сметки и разходи за сградата.
2. Кметът на район Лозенец може да наеме стажант, който да помога на бедни възрастни хора, съгласни да дават стая под наем на сънародници от цяла България.
Идващите за преглед, изследване или лека операция в Болница Токуда и Правителствена болница са туристи!!!
Те ще се хранят 10 дни в Лозенец - Хладилника, ще пазаруват от пазара и магазините,
ще плащат парното и тока на жители на квартала и ще подпомагат Етажната собственост при изплащане на заемите за саниране на старите блокове.
3. Кварталният полицейски инспектор да бъде предупреждаван за идване на наемател за няколко дни в сградата и поне веднъж да се обади по телефона, а защо и да не отиде на място.
Добрите отношения между възрастни хора и полицаи би осигурило хиляди доброволни информатори при нужда.  Голяма част от старите хора с часове гледат от прозореца какво става отвън. Те познават живеещите наоколо и може да разкажат какво е станало през по-голяма част от деня.
Местните крадци избягват блокове с такива пазачи...
4. Агенциите за недвижими имоти може да помагат на стари хора, така както адвокатите  приемат няколко пъти годишно да помагат про боно на бедни клиенти.
След време тази помощ ще бъде използвана за обучение на брокери и управители на имоти.
5. Когато се разчуе, че в столичните квартали Лозенец и Хладилника дават обзаведени стаи под наем, ще се включат и хора, идващи в София в командировка. Метростанция Джеймс Баучър гарантира бързото придвижване из столицата, а зеленият квартал предлага спокойствие и разумни цени.

Какво направих?
Публикувах обяви и се обади собственичка на тристаен апартамент, която прие да говори с читателката ни. Двете са се договорили за 200 лева наем за обзаведена стая за 10 дни.
Проучването показа, че това е възможност за доход по време на криза, която още не се използва.
В центъра на София и около всяка метростанция има възрастни хора - собственици на апартаменти, които биха могли да получат 13-14-15-16-17-18-19-20 -та пенсия като дават под наем за няколко дни месечно обзаведена стая с баня.
Не е задължително квартирата да е луксозна.
Квартирата е икономичен начин за престой в София.
Важно е сградата да е близо до метростанция, болница, министерство или бизнес парк,
а стаята да е чиста и с приятна атмосфера.

маркетинг и реклама на имоти

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив