Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 28, 2012

749 опасни сгради преброиха районните администрации в София. най-много постройки, които всеки момент може да се срутят, се намират в столичния район "Възраждане". Той е рекордьор със 183 опасни обекта. След него се нарежда друг централен район - "Оборище", където като опасни са квалифицирани 91 сгради. На трето място е "Сердика" със 75 паянтови постройки. Данните са от справка за работата на постоянните комисии към районните администрации, изискана от общинската дирекция за контрол на строителството.


Според документа 464 от сградите трябва да бъдат ремонтирани, укрепени или пък от тях да бъде премахнат елемент, който застрашава сигурността на минувачите. Районните администрации отчитат, че 123 от опасните сгради са премахнати. най-много - 32, са съборени в район "Сердика" и в район "Подуяне" - 24. За сметка на това във "Възраждане", където са преброени най-много рискови обекти, са премахнати едва 4. Собствениците на други 45 имота в района обаче са ги ремонтирали и са изпълнили предписанията на общината за укрепване.

Сред най-съвестните са живеещите в централните райони "Оборище", "Средец" и "Красна поляна", където са отстранени повредите по 119 сгради.  За цяла София обаче ремонтираните опасни сгради са едва 201, макар на повечето от обектите да е направена втора проверка след връчването на заповед за премахване или предписание за ремонт. Глоби пък са отнесли стопаните на едва 19 имота, защото повечето актове се обжалват.

Бюджетът на общината за премахване на опасни постройки за тази година е 300 000 лв. До момента са съборени 37 обекта, като сред тях има както масивни сгради - недостроени блокове в "Подуяне", така и пристройки и застрашаващи живота на минувачите елементи. До края на годината ще бъдат сринати още 3 масивни сгради в "Подуяне", "Надежда" и "Красно село", обясни шефът на общинската дирекция за контрол на строителството арх. Влади Калинов.

"Бюджетът за догодина още се обсъжда, но ще настояваме за събаряне на опасни сгради да има поне 500 000 лв. Средствата не са само за постройки, но и за незаконни реклами и преместваеми обекти. Проблемът с опасните сгради е основно в централните райони, защото строителството там е от 50-те години на миналия век. Изцяло опасните сгради, които трябва да бъдат премахнати, не са толкова много. Проблем са по-скоро елементите по фасадите и комините", смята главният архитект на София Петър Диков.

Калинов и Диков са категорични, че общината има ограничени възможности да принуди собствениците да се погрижат за имотите си. По закон глобата, която може да бъде наложена, е едва от 100 до 500 лв. При второ нарушение може да стигне до 5000 лв. Проблем са и малкото регистрирани етажни собствености и така търсенето на отговорност от собствениците става още по-трудно.

Все пак в последните години има два емблематични случая, в които собствениците на опасни сгради отнесоха солени глоби. През 2011 г. съдът постанови 50 000 лв. санкция за притежателите на бившата "Захарна фабрика", след като през 2009 г. двама мъже загинаха при срутване на покрива. Другият е за опасен балкон на сграда на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и ул. "Пиротска". Опитите на общината да принуди собственика да го ремонтира се оказват неуспешни. Сградата е паметник на културата и кметството не може да премахне само балкона. Сагата се точи в съда, където собственикът оспорва глобата. Преди ден пък стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения за смърт по непредпазливост на управителя на фирмата, която е собственик на сградата убиец на ул. "Алабин" 39.

Обжалванията са и причина за малкото влезли в сила санкции. Затова общината ще провери може ли първо да глобява собствениците, че не са отговорни стопани и да налага втора санкция за неизпълнение на вече предписаните ремонти. Изчакваме да излязат промените в Закона за устройство на територията, за да видим какви са правомощията ни. Ще отправим и питане до съда, за да сме сигурни, че глобите няма да паднат при обжалване, добави Калинов.

204 пък са изоставените строежи в столицата. Данните за всеки от тях, собствениците им и какви мерки е предприела общината са качени на сайта на направление "Архитектура и градоустройство". най-много обекти - по 23, кризата е замразила в районите "Лозенец" и "Овча купел", както и в "Панчарево", където недовършените обекти са 20. Сред тях са жилищни и бизнес сгради, къщи, магазини и хотел в район "Подуяне", който е докаран до груб строеж. Същата съдба има и още един хотел в Казичене. Сред обектите е и частна АГ болница в "Овча купел", която според плановете трябва да е на 3 етажа. Засега обаче е вдигнат само груб строеж. Състоянието на обектите варира от изкоп през груб строеж, полагане на последна плоча до очакване на разрешително за ползване. От Нова година общината ще започне масирана акция срещу собствениците на незавършените обекти, защото някои от тях са изоставени отдавна и не са обезопасени. Целта е обектите да бъдат приведени във вид, в който да не застрашават живота и здравето на минувачите.

Бутат банята в "Красна поляна", става хипермаркет

Събарят банята в "Красна поляна", обадиха се притеснени читатели. В неделя на обед те видели около имота, който се простира на 6-7 дка, струпана строителна техника. Проверка на "24 часа" показа, че банята е продадена през 2000 г. Според регистъра на Столичната общинска агенция за приватизация сделката е сключена след преки преговори с купувача - хасковската фирма "Алко" ЕООД. За своя дял от имота кметството е получило 425 555 лв. и е възложило на новия собственик да направи инвестиции за 150 000 лв. в следващите 5 години от сключване на сделката. Следприватизационният контрол по дейността на обекта е приключил в края на 2005 г.

"Обектът е частен и няма как общината да принуди собственика да отвори банята и басейна. Сградата е опасна. Падаха мазилки. Стоя дълго време затворена. Сега собственикът е сключил договор за наем с една от големите вериги хипермаркети. Има издадено разрешение за строеж, банята ще се ремонтира и санира, а отпред ще има паркинг", обясни кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

Кирил Йорданов: Ремонт с пари от бюджета, но при ипотека

ИСКРА СОТИРОВА

Хубави стари къщи се рутят пред погледа на минувачите във Варна. Най-фрапиращият пример е сградата на бившата Софийска банка, издигната през 30-те години. Тя е долепена до областната администрация, а в прозорците й има изникнали дървета. Друг паметник на културата на ъгъла на бул. "Приморски" пък изгоря, подпален от клошар през пролетта.

"Старите сгради са частна собственост. Общината натиска притежателите им да ги поддържат. Ако те обаче не желаят да изпълнят задължението си, ще действаме по друг начин. Ремонтите ще се правят с общински пари, но срещу ипотека на имота", казва кметът на Варна Кирил Йорданов.

"Не мога да кажа колко точно на брой са. Някои са по-скоро построени, други са от началото на миналия век. Най-честите проблеми са паднала мазилка, опасни балкони, ронещи се корнизи", казва инж. Станимир Мизов от общината. Администрацията задължава собствениците да сложат предпазни ленти, леки телени огради или козирки, които да пазят минувачите, докато проблемът бъде отстранен.

150-годишен шедьовър може да рухне в Пловдив

РАДКО ПАУНОВ

Падаща мазилка, надвиснали балкони и висящи бетонни орнаменти - така изглежда къщата с медальона в суперцентъра на Пловдив. 150-годишният паметник на културата е най-големият резил в града. Намира се до Съдебната палата, където всеки ден минават стотици. Цяло чудо е, че няма жертви, казват адвокати и съдии, озъртайки се нагоре да предпазят главите си.

Преди време от кметството сложиха предпазни платна, които сега висят като скъсани гащи. Имотът е със смесена собственост - частна и общинска. От район "Централен" твърдят, че са изготвени технически проекти за укрепване, които са съгласувани с института за паметници на културата. Споразумели се и със собственичката Флора Капилян да си поделят разходите, но ремонтът още не е започнат.

Преди 5-6 г. район "Централен" освидетелства 1000 опасни сгради. Повечето от тях са с неугледни фасади и падаща мазилка. Сега са сведени наполовина, твърдят от администрацията. Това станало след непрестанни ултиматуми и предупредителни писма. Голямото затруднение идвало, че част от собствениците са в чужбина и не могат да бъдат издирени.

Доста съборетини висят на косъм в архитектурния резерват "Старинен Пловдив". Къщата на ул. "Д-р Стоян Чомаков" е напукана и при най-малкия трус ще се срине. Имотът също е със смесена собственост. До Драматичен театър пък има старинна сграда с поникнало дърво на балкона, която е покрита с платнища.

 

Източник: www.24chasa.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

опасни

  

сгради

  
районните
  
администрации
  
софия
  
най-много
  
постройки
  
район
  
възраждане
  
обекта
  
централен
  
оборище
  
сердика
  
данните
  
общинската
  
дирекция
  
контрол
  
строителството
  
минувачите
  
опасните
  
премахнати
  
съборени
  
подуяне
  
обекти
  
едва
  

собствениците

  
други
  
имота
  
обаче
  

общината

  
укрепване
  
централните
  
райони
  
красна
  
поляна
  
повечето
  
обектите
  
втора
  
проверка
  
премахване
  
ремонт
  
глоби
  
година
  
сред
  
масивни
  
живота
  
края
  
обясни
  
калинов
  
проблемът
  
години
  
миналия
  
проблем
  
по-скоро
  
диков
  
принуди
  
глобата
  
малкото
  
става
  
санкция
  
притежателите
  
бившата
  
сграда
  
ъгъла
  
собственика
  
ремонтира
  
сградата
  
паметник
  
културата
  
кметството
  
балкона
  
съда
  
собственикът
  
собственик
  
овча
  
купел
  
къщи
  
хотел
  
груб
  
строеж
  
частна
  
срещу
  
някои
  
банята
  
общинска
  
сделката
  
време
  
сега
  
кметът
  
кирил
  
йорданов
  
пари
  
варна
  
собственост
  
казва
  
мазилка
  
балкони
  
администрацията
  
предпазни
  
къщата
  
пловдив
  
преди
  
висят
  
имотът
  
смесена
  
твърдят
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив