Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 6, 2013

В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд у нас. Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата. Пак по данни на националната статистика - в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 милиона. Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата - около 94 милиона кв. метра.

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4 процента обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени - сочат последни данни на Евростат за типа статут на жилището и владеенето му в рамките на ЕС-27.

В България близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, отчита анализът на Евростат.

По данни на европейската статистика - около 41 на сто от жителите на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета /34 на сто/ - в еднофамилни къщи, а около 23 на сто - в къщи-близнаци.

Делът на хората в ЕС, които живеят в апартаменти е най-голям в Латвия - над 65 на сто, Испания - около 65 на сто и Естония - 64 на сто. За България този процент е 48 на сто.

Най-малко европейци живеят в апартаменти в Норвегия - близо 5 на сто, Великобритания, Белгия и Холандия - около 10 на сто. Съответно в тези четири страни е регистриран и най-висок дял от хора, които живеят в еднофамилни къщи - между 60 и 70 на сто. Висок дял на хората, които живеят в еднофамилни къщи е регистриран и в Словения - 66 на сто, Унгария - 64 на сто, Румъния - 60 на сто, Дания - 59 на сто. Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто от населението на страната живее в собствени домове. Следват  България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др.

В Швейцария около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 на сто живеят като наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто.

Около 20 на сто от жителите на ЕС обитават домове с много нисък наем или безплатно, сочат данните на Евростат.

В някои страни като Германия, Дания, Холандия, Швеция, Люксембург и Австрия повече от една четвърт от населението живее в жилища под наем на пазарни цени, като в Швейцария този процент надхвърля 51 на сто. Като основен елемент от качеството на жилищните условия е наличие на достатъчно пространство в жилището и по този показател най-добре се живее в Холандия - 1,7 на сто, и Белгия - 2,2 на сто, отчита анализът. В ЕС-27 средният показател на пренаселеност е около 17 на сто. Въпреки високия процент собствени апартаменти - най-пренаселени са жилищата в страни като Румъния - 54 на сто, България, Полша, и Унгария - 47 на сто. Висок процент на пренаселеност се отчита предимно в страните, които са изложени на риск от бедност, анализира европейската статистика.
 

Източник: БТА

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив