Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 28, 2012

В последните две теми разисквахме някои интересни стратегии за инвестиране в недвижимо имущество, а сега остана да си отговорим само на един въпрос – кога ДА КУПУВАМЕ???“.

Дори и не много умен третокласник би се сетил, че би трябвало да се купува, когато цените са ниски и да се продава, когато те са високи. Звучи прекрасно и лесно, но на практика изпускането на момента е често явление, понеже малцина знаят колко време ще продължи дъното и обратно - колко време ще трае пикът на цените.


В интерес на истината, когато става дума за инвестиране в недвижим имот, опитните инвеститори рядко търсят „подходящ“ или „неподходящ“ период на пазара. Винаги има възможност да се намери добър и ценен имот, каквото и да е състоянието на цените. В някои случаи е по-лесно, в други по-трудно, в зависимост от града или конюнктурата на имотния пазар, но „добрите имоти“ винаги са налице.

Във всеки един момент може да се намери някой занемарен или подценен имот, нуждаещ се от ремонт или пък продавач, който има някакъв мотив (какъвто и да е той)  да го продаде бързо за сметка на цената. Такива имоти са страхотна инвестиция по всяко време без значение какъв е пазарът.

Тези два абзаца бяха удебелени, защото са важни и запомняненто им, може да Ви даде много. Прочетете ги отново и тогава  се върнете към текста надолу. Почти сме убедени, че не го направихте. Както и да е, да продължим нататък....

Вече споменахме,  че пазарът на недвижими имоти, както всички други, е цикличен. Винаги се редуват „ръст“ и „спад“. Колкото и дълго да продължават рецесия или подем,  рано или късно нещата се обръщат и едното идва на мястото на другото . С  повечко опит и познания можете да започнете да овладявате способността да предсказвате циклите и кога точно настъпват те и по този начин да правите сделки трепач на пазара. Лошата новина в случая е, че пазарът на имоти понякога не е на 100% предсказуем и дори  опитни инвеститори  не успяват винаги да купят на минимална цена и да продадат на максимално висока. В много от случаите става въпрос за обиграно, опитно и отработено налучкване, така че няма никакъв смисъл да чакате ИДЕАЛНИЯТ момент да инвестирате на пазара, особено ако сте попаднали на добър имот.

Този, който винаги ще прави пари е инвеститорът, за който купуването и задържането имота се е превърнало в стил и начин на работа. Дори и парите му да са „затворени“ за определен период от време, лошият пазар и слабата икономика не ги „увреждат по никакъв начин“. Те просто си стоят затворени в тухли и чакат моментът  им да настъпи. когато пазарът удари връхната си точка, тези същите имоти се отблагодаряват многократно. Междувременно могат да носят пари от наеми.

Инвеститорите от този тип (които купуват и задържат имота) са много търпеливи и обикновенно имат повече опит и наблюдения върху пазара, отколкото краткосрочните такива – които купуват и препродават имота за кратък период. Това означава и че са много по-добри в предсказването на циклите и кога точно ще настъпят те. Знаят кога могат да очакват връх и кога могат да очакват спад и планират деиствията си в синхрон със ситуацията.

В момента може би на всички е ясно, че имотният пазар е в най-долната си точка и опитните играчи осъзнават, че докато цените са на такива равнища, това е най-подходящият момент за покупка. Не е добра стратегия да се чака твърде дълго, понеже цените ще започнат да се движат нагоре и докато някой посвещава време в умуване и анализиране, на по-късен етап може да се наложи да плати повече,  отколкото трябва или да изтърве изгодната офертата.

Другата гледна точка е, че цените може да паднат още мъничко и ако се купи в по-късен момент, ще излезе по-изгодно. Истината е следната: При наличие на добро предложение действайте преди да го направи някой друг с повече опит и усет.

И все пак, ако търсите просто покрив над главата си, а не подходяща инвестиция, тогава няма голям смисъл да правите задълбочен анализ на състоянието на пазара. Просто отидете и купете, това което ви е на сърце и по джоб.

източник: wantedrealestate.bg/, автор: Миро Христов

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив