Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 26, 2012

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през юни е 32 850 евро, сочат данните на консултантите от КредитЦентър. Най-висок е той в София - 37 940 евро. Във Варна стойността е 30 680 евро, в Бургас - 25 920 евро, в Пловдив - 22 360 евро. Извън големите градове пазарът на жилища е почти замрял. Където сделки все пак се сключват, те все повече стават с пари в брой.
Плевенчани предпочитат да плащат за нов имот със спестявания или с парите от продажбата на старо жилище, вместо да теглят ипотечен кредит, казват местни посредници. Тази тенденция тръгва от началото на финансовата криза и продължава и досега. По мнение на хора от бранша не повече от 1-2 на всеки 10 сделки са с включено банково кредитиране. Според брокери чувството за несигурност спира клиентите да вземат заем.

“Понякога предлагаме по-добро жилище, което може да се купи с малък заем плюс наличната сума. Но хората предпочитат да се разпростират в рамките на това, с което разполагат”, обясняват от фирма - посредник за недвижими имоти. Най-често предмет на сделки са малките тухлени жилища - гарсониери и едностайни, в централната градска част, на цени между 20 и 30 хиляди евро. Клиентите за жилища като инвестиция са изключение. Основно купуват хора, които имат нужда от дом, категорични са брокери.

В Русе разплащанията за жилища също стават основно с налични пари. Сделки правели предимно гурбетчии, завърнали се от странство през лятото. Хората влагат спестените си пари в имоти и дори не мислят за банкови кредити. Фирми пък пазаруват по-евтини офиси и апартаменти от заделената печалба, защото го смятат за по-добра инвестиция, вместо да разширяват бизнеса си.

“Хората вадят до 30 000 - 35 000 евро”, сочат наблюденията на посредници. Купуват се най-вече монолитни гарсониери и двустайни апартаменти в централната част на града и в квартал “Възраждане”. Единични са случаите на харесани панелки в кварталите “Здравец” и “Дружба”, застроени основно по времето на социализма. Все по-често се търсят жилища чрез публичните продажби от частни съдебни изпълнители. Участниците в търговете обаче веднага изчистват ипотеките върху имота, за да не го оскъпяват с излишни лихви, казват от местните посреднически агенции.

На малки и евтини жилища залагат и във Видин. И там хората, които се решават да теглят кредит за нов дом, стават все по-малко. Районът е известен с високата безработица и ниските доходи. При липсата на стабилна перспектива хората се страхуват, че няма как да си гарантират изплащането на заемите. В голямата си част сделките се извършват със спестени пари на множеството гурбетчии от региона. Определяща все пак остава цената. При това във Видин на почет е българският лев. Предпочитани са малките апартаменти. Гарсониери могат да се купят на много добри цени - около 22 000 - 23 000 лева. Двустайните панелни жилища стигат до 30 000 лева. Търсенето на по-големи апартаменти е по-слабо. Основно кеш плащат купувачите при имотни сделки и в Смолянско, казват местни нотариуси и брокери на недвижими имоти.

Хората рядко вземат жилищен кредит от банка, самите кредитни институции също търсят дългосрочна сигурност. Според местен нотариус едва под 10% са покупко-продажбите със заеми от банки. Основната част от хората плаща с пари, скътани за черни дни. Ако не им достигат, си добавят с потребителски кредити. Повечето покупки са за малки жилища за млади семейства.

Като цяло пазарът на имоти в Смолянско е почти замрял. В една от малкото оцелели агенции за недвижими имоти например сделките в последната година се броят на пръстите на едната ръка. Много рядко се появяват хора, които търсят имот с инвестиционна цел и са готови да извадят солидна пачка.

Заради липсата на интерес към имотите в региона ножицата между първоначалните цени на продавачите и реалните сделки е рекордно голяма - към 40 процента посочват от агенция ГЕОС. Така преди броени дни оттам продали стара къща в центъра на Смолян за 23 000 евро, при първоначална цена от 50 000. Агенцията продава и хотел в Пампорово с 9 хил. кв. м площ и всички екстри едва за 2 млн. евро. Обектът бил предлаган и за 3 млн. евро, но нямало купувачи.

Заради законовото ограничение всички плащания над 10 хиляди лева да стават само по банков път част от продавачите и купувачите на имоти в Сливен сключва официално сделките на цени под тази сума, въпреки че реалното плащане е на съвсем друга стойност, разказват брокери и юристи от града под Сините камъни.

Затова не е изненадващо, че двустайни апартаменти например по документи се продавали на цени от 9 хиляди лева, а търговски обекти - на “безценица” за по 2500 лева. Въпреки това няма определена тенденция в начините на плащане на недвижими имоти, заявиха нотариуси. Някои от клиентите плащали в брой, други - чрез банкови кредити. Имало и случаи, в които купувачи използвали потребителски кредити, за да довнесат нужната сума за новия си имот.

В Силистра и в региона най-честите плащания при сделки с имоти са с лични спестявания или с пари от препродажби, категорични са местни брокери и нотариуси. Според тях в крайдунавска Добруджа купувачите на имоти избягвали да теглят кредити, защото не могат да докажат, че имат необходимите месечни доходи. Обикновено “на масата” се слагали лични пари, тъй като и сумите не били големи.

Напоследък заради кризата и безработицата зачестили случаите, когато собственици на по-скъпи имоти ги продавали а с парите купували по-евтини, като разликата оставала за тях. “Имотите, които се купуват в брой, не са по-скъпи от 20-30 хиляди лева. Безработицата влияе много върху този вид сделки. Най-често парите са от препродажби и това го правят семейства, живеещи в големи жилища, чиито деца са пораснали и напуснали региона, или възрастни хора”, разказаха брокери. Според тях случаите на покупки с кредити били единични. Позволявали си ги главно хора, които имат свой оцеляващ бизнес.

Пазарът на имоти в Перник е сведен почти до нулата, твърдят от брокерските агенции. От началото на кризата не се търсят нито жилища, нито други недвижими имоти. След земетресението  на 22 май пък сделки почти не се сключвали. И малкото останали клиенти се отдръпнали заради сеизмичността на района. Немалко от предлаганите за продан жилища пък имали поражения и станали непродаваеми.

За да оцелеят, агенциите разчитат на предлагането на къщи и вили в пернишките села. Само че, въпреки обявените намаления, клиенти почти няма. Най-много вили се предлагат в курортното селище Рударци. Там например къща, оферирана първоначално за 95 000 евро, е намалена на 66 000, на друга цената е паднала от 74 000 евро на 56 000, но купувачи няма.

Когато все пак се сключват сделки, хората предпочитат да плащат с пари назаем, като ипотекират купувания имот. Пари кеш не се дават, нито пък от лични спестявания. В региона безработицата е около 15% и хората просто нямат пари, казват брокерите.

През последната година в Старозагорско се увеличават сделките със собствени средства на купувача, набавени от продажби на други имоти или от спестявания на роднини. При нужда се теглел потребителски кредит. Все повече ставали хората, които не желаят да се обвързват с ипотечни кредити при купуването на нов дом, споделят брокери. Причината била в несигурността на пазара на труда. Затова се продавали семейни къщи и ниви по селата, за да се съберат пари за ново жилище.

“Възможността във всеки момент да останеш без работа и да загубиш жилището си безпокои всички, затова избягват ипотеките”, споделят брокерите. Все пак мечтани клиенти остават служителите в комплекса “Марица-изток”, които лесно получават кредити и благодарение на стабилните си възнаграждения нямат проблем с обслужването им.

В Хасковско изключение от всички тенденции за малките градове е Свиленград. Там покупките стават повече с кредити. Звучи абсурдно, но причината е, че има прекалено много свободни пари в брой. Точно като прибягнат до услугите на банките, митничари и гранични служители легализирали натрупаните си през годините пари. Иначе пазарът в Хасковско е замрял напълно. При редките сделки се плаща в брой. Обикновено оживление има към есента и зимата, когато се завръщат многобройните гастарбайтери, намерили препитание в Турция и в Европа.

Едва 35% разчитат на банките

Едва 35% от сделките за недвижими имоти в последните няколко месеца се сключват с банкови кредити. При това става дума само за големите градове. В повечето градчета в провинцията на практика не се разчита на кредити, сочат наблюденията на “Адрес Недвижими имоти”, оповестени неотдавна.

В жилищния сектор се обособяват две групи хора. Едните отдавна са взели решение да търсят нов дом и са си осигурили средствата за това. Не бързат, бавно и методично изчакват да се появи подходящото предложение, потвърждава и Иван Велков, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”. Другите правят сделка, притиснати от спешна необходимост - или преместване, или смяна на работата. Но добре осъзнават, че решението е временно. Разделението между големите и по-малките градове е отчетливо, казва Елена Кръстева, мениджър “Корпоративни клиенти” в “Адрес”. За активен пазар според нея може да се говори в София и във Варна. Това са и градовете, в които се достига над една трета от сделки с банкови заеми.

Към тях могат да се причислят Бургас, Пловдив, Стара Загора. В останалата част от страната практиката да се плаща с налични пари е масова, казва Кръстева. Според наблюденията на компанията дори когато се налага доплащане с банково финансиране, то рядко превишава 20-30% от стойността на жилището. Ситуацията рязко контрастира с времето отпреди 4-5 години, когато тегленето на заеми за имотни сделки бе масово, а процентът на финансиране достигаше и надхвърляше 90 на сто. Тогава над 95% от сделките на компанията са били реализирани с финансиране от банка.

В момента въпреки промоциите за нови кредити хората се въздържат. В малките градове те са притеснени за работата си, доходите като цяло са по-ниски. Затова и когато им се налага покупка на имот, гледат да си осигурят максимално собствени средства. В повечето случаи това става с продажба на друг имот, подчертава Кръстева.

Според нея със заеми се купуват жилища от по-високия сегмент. Но и разбирането за него е променено - става дума за апартаменти над 60-70 000, до 100 000 евро. Така общият спад на цените на жилищата прави все по-възможни покупките изцяло със собствени средства, особено на фона на растящите спестявания, отчитат брокерите.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

ипотечни
  

кредити

  
страната
  

евро

  
сочат
  
софия
  
варна
  
стойността
  
бургас
  
пловдив
  
големите
  
градове
  
пазарът
  

жилища

  
почти
  
замрял
  

сделки

  
сключват
  
стават
  

пари

  
брой
  
предпочитат
  
плащат
  
имот
  
спестявания
  
парите
  
жилище
  
вместо
  
теглят
  
кредит
  
казват
  
местни
  
посредници
  
тенденция
  
началото
  
хора
  
банково
  
брокери
  
клиентите
  
вземат
  
заем
  
сума
  
хората
  
недвижими
  

имоти

  
най-често
  
малките
  
гарсониери
  
централната
  
част
  
цени
  
между
  
хиляди
  
инвестиция
  
изключение
  
основно
  
купуват
  
имат
  
нужда
  
категорични
  
налични
  
гурбетчии
  
дори
  
банкови
  
по-евтини
  
апартаменти
  
наблюденията
  
двустайни
  
града
  
единични
  
случаите
  
времето
  
търсят
  
чрез
  
продажби
  
агенции
  
малки
  
видин
  
доходи
  
липсата
  
сделките
  
региона
  
цената
  
могат
  
около
  
лева
  
купувачите
  
имотни
  
смолянско
  
нотариуси
  
рядко
  
банка
  
едва
  
заеми
  
плаща
  
потребителски
  
повечето
  
покупки
  
семейства
  
цяло
  
малкото
  
например
  
последната
  
година
  
заради
  
имотите
  
продавачите
  
стара
  
къща
  
купувачи
  
плащания
  
въпреки
  
плащане
  
друга
  
продавали
  
други
  
случаи
  
лични
  
препродажби
  
обикновено
  
били
  
големи
  
кризата
  
безработицата
  
по-скъпи
  
правят
  
клиенти
  
разчитат
  
къщи
  
вили
  
нямат
  
брокерите
  
собствени
  
средства
  
споделят
  
причината
  
затова
  
жилището
  
хасковско
  
покупките
  
едва
  
става
  
дума
  
имоти”
  
работата
  
казва
  
кръстева
  
компанията
  
налага
  
финансиране
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив