Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 27, 2013

Мъж на 35 години, с доход около 2000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София. Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта www.creditpoint.bg. Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска и нямат собствено жилище.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и www.creditpoint.bg. „Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м", допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. И месечната им вноска по него е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Консултантите съветват да се прибягва до 100% финансиране на сделка с имот само в краен случай и при положение, че месечните вноски са приемливи и няма да тежат прекалено много в семейния бюджет.

Има индивидуални казуси, които позволяват комбинация от налични продукти и покриване на търсенето на 100% финансиране, но само в случаите, в които липсата на спестявания /или нежеланието те да бъдат инвестирани/ е обосновано и в него се вижда извънредна ситуация, а не норма на поведение.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е 27/73 в полза на българската валута.

Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента. Тенденцията на активно покачване е видима още през второто тримесечие на 2013 г., когато средният размер е с около 5 000 евро по-голям. Традиционно за летните месеци движението на тази стойност пада, но октомври бележи началото на нов, при това сериозен ръст - при близо 38 000 евро за Q3, средният размер през десетия месец на годината скача на над 50 000 евро.

Картината в другите големи градове не е така оптимистична - Варна и Бургас демонстрират спад както от началото на годината, така и спрямо третото тримесечие. Стабилна е стойността на средния размер в Пловдив, където се забелязва дори леко покачване, сочат данните на Кредит Център. Очакванията на експертите са позитивните знаци в София скоро да станат факт и за останалите големи градове.
Без съществени промени остават възрастовите характеристики на кредитополучателите. Между 26 и 35 години са най-активните потребители и през октомври - над 50%. Хората над 45 години представляват 13% от всички, а най-младите заемат дял от 8%.

Близо половината от кредитополучателите през октомври получават доход между 1 500 и 2 000 лева. Втората най-активна група е на хората с месечно възнаграждение между 2 000 и 2 500 лева. Около 16% от всички имат доход над 2 500 лева, а потребителите, чиято месечна надница е под 1 000 лева, заемат дял от 4% от всички кредитополучатели. Според Тихомир Тошев наличието на подобен дял е позитивен знак за пазара на имоти и кредити, които позволяват на хора с по-ниски доходи също да изтеглят заем и да закупят жилище.

Най-голям дял от кредитополучателите заемат хората на позиции среден мениджмънт в частния сектор - 42% от всички. Близо 30% са хората, назначени като експери, а пенсионерите представляват 2% от всички потребители на ипотечни кредити. Малко над 5% от хората, прибегнали до външно финансиране през октомври, са на високи мениджърски позиции, сочат още данните на компанията.
Наетите в частния сектор са сред най-акитвните получатели на кредити - те заемат дял от 57%. Хората, развиващи собствен бизнес, формират 17% от всички потребители. В същото време държавните служители заемат немалък дял от хората, прибегнали до финансиране на покупка на имот - те представляват над ¼ от всички кредитополучатели.

Най-заинтересованата от ипотечни кредити група през октомври е тази на семействата с малки деца. По думите на експертите от Кредит Център това са хора с известно количество спестени пари и средни доходи, които обикновено търсят първо жилище, в което да отгледат децата си. Тази група формира 46% от всички кредитополучатели.

Семействата с големи деца, които често продават по-малко жилище и с комбинацията от парите от продажбата, заделени средства и малък по размер кредит, закупуват по-голям апартамент, представляват 13% от всички. Младите двойки, решили да се отделят от родителите си или пък живели до момента под наем, пристъпват към покупка на по-малко първо жилище - тази група формира 16% от всички потребители на ипотечни кредити. Хората, живеещи индивидуално, са 14% от кредитополучателите, а 11% е делът на възрастните двойки, които често използват собствени средства и ипотечен кредит, за да купят жилище за децата си, които търсят самостоятелност.

Както и през последните 6 месеца, така и през октомври най-търсеният размер на кредита е между 10 000 и 30 000 евро. Все пак през десетия месец за първи път се наблюдава известен спад на този размер и хората обръщат поглед към по-скъпи кредити - между 30 000 и 50 000 евро. За първи път от 3 месеца насам делът им надскача 30%. Без съществени промени остават останалите по размер кредити, като 3% заемат изтеглените заеми над 90 000 евро.

Най-предпочитаният срок за погасяване на кредита остава този между 16 и 20 години, посочва се още в анализа на Кредит Център. Следващият по популярност период е този между 21 и 25 години, а кредит за над 30 години избират 5% от потребителите. Най-краткосрочните заеми до 10 години заемат 2% от всички през последния месец.

Между 60% и 70% от стойността на сделката покриват ¼ от изтеглените ипотечни кредити през октомври. Близо толкова са и заемите, осигуряващи между 70% и 80% от цената на желания имот. Тази тенденция не търпи съществени промени от месец март на 2013 година до момента. Кредит, покриващ от 90% до 100% от стойността на сделката, успяват да изтеглят 2% от потребителите. Външно финансиране в по-малък размер - до 40%, теглят 5% от клиентите през месец октомври, посочва се още в анализа на Кредит Център.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

години

  
доход
  
около
  
лева
  
мениджмънт
  
частния
  
сектор
  

октомври

  
апартамент
  
софия
  
тенденция
  

кредит

  
център
  
creditpoint
  
купувачи
  
момента
  
доходите
  
време
  
кризата
  
покриват
  
месечна
  
вноска
  
жилище
  
група
  
покупка
  
двустаен
  
позволяват
  
по-голям
  
имот
  
тихомир
  
тошев
  
хора
  
потребители
  
обикновено
  
заемат
  
средни
  
мениджърски
  
позиции
  
търсят
  
първо
  
думите
  
теглят
  
покриващ
  
стойността
  
срок
  
него
  
година
  
100%
  
финансиране
  

размер

  
изтеглените
  
ипотечни
  

кредити

  
евро
  

между

  
средния
  
големи
  
градове
  
началото
  
годината
  
покачване
  
тримесечие
  
2013
  
средният
  
близо
  
десетия
  
месец
  
спад
  
сочат
  
данните
  
експертите
  
останалите
  
съществени
  
промени
  
остават
  
кредитополучателите
  

хората

  
представляват
  
потребителите
  
кредитополучатели
  
доходи
  
изтеглят
  
прибегнали
  
външно
  
деца
  
децата
  
формира
  
често
  
по-малко
  
средства
  
двойки
  
делът
  
месеца
  
кредита
  
първи
  
заеми
  
посочва
  
анализа
  
сделката
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив