Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 2, 2014

Стабилен и прогнозируем е бил пазарът на ваканционни имоти през изминалия летен сезон според инвестиционна компания, специализирана в строителството и продажбите на ваканционни имоти в България. Санкциите, наложени от ЕС не засягат активните купувачи на ваканционни имоти в България, а наводненията и фалитът на руските туристически агенции имат ефект повече върху туристическия пазар и по-малко върху продажбите на имоти тип втори дом.

„В действителност през юни и юли имахме почти двойно по-малко огледи от граждани на Русия в сравнение със същия период на предходната година. Причните бяха много – влиянието на кризата в Украйна, наводненията, политическата нестабилност у нас, фалитът на туристически агенции по-късно.”, признава Теофил Петров, Изпълнителен директор на компанията. „Но всички временни пречки успяхме да компенсираме с привличането на повече граждани на Украйна, Беларус и Казахстан. Така общият брой на сделките се запази без промяна спрямо предходни периоди. Считам, че при равни други условия, пазарът имаше потенциал да отбележи дори ръст.“, допълва Петров.

Сделките с граждани на Украйна растат и като дял от всички и като абсолютна стойност. В статистиката на фирмата ръстът е 10% спрямо предходния сезон. Тази група купувачи не е нова за нашия пазар, но след политическата криза активността им се засилва.

„През миналата година те трябваше да решат първо да купят имот втори дом, след това дали да бъде в Крим или в България и едва тогава в кой курорт или населено място. След отделянето на Крим България се превръща в естествения им избор, а покупката на крайморски имот в страна член на ЕС е възможност за временно бягство от неприятностите в страната, както и сигурна инвестиция на парите на гражданите на Украйна.“, разказва Петров. По думите му близостта и възможността за пътуване с автомобил също оказват положително влияние.

В същото време не можем да говорим и за промяна в нагласите на руснаците като цяло, а на отпадането от пазара на една група, която така или иначе по-рядко пристъпва към сделка – туристите, които идват на море с идеята да погледнат и имот. Опитът на компанията сочи, че през последните години много руски граждани са използвали ваканцията си на море в България, за да проучат възможностите да придобият жилище, но според статистиката много малък процент от тях наистина реализират сделки. Точно те са отпаднали в момента заради появилите се неочаквани пречки, каквито бяха фалитът на агенции и наводненията.

За разлика от тях мотивираните клиенти организират пътуването си след като са направили сериозно проучване на пазара и конкурентните предложения на него. Те идват, за да сравнят две или три конкретни предложения. Тази група от купувачи е активна и е гаранция за стабилността на пазара и в момента.

„Пазарът се промени така, че ефективността стана ключова. С намаляването на общия обем огледи от важно е да задържиш клиента и да стигнеш до сделка, но едно е ясно – този купувач не иска да отиде нито в Испания, нито в Гърция. Към края на август сме реализирали брой продажби равен на този в същия период на изминалата година”, коментира Теофил Петров. Според него категорично не се забелязва отказ от дестинацията България, за какъвто се говори напоследък. Двете познати групи купувачи – възрастни двойки, които избират отседналост, и млади семейства с деца, които искат да имат ваканционен имот, са активни и това лято. Те не се чувстват заплашени от санкциите, които ЕС налага, тъй като доходите и социалният им статус не го предполагат. Практиката от последните години сочи, че забраните и ограниченията могат да се заобиколят – пример за такова е забраната държавните служите в Русия да си купуват имоти втори дом извън страната, която редовно се прескача.

вторичният пазар, който анализаторите у нас напоследък определят като знак за сериозен проблем на пазара на ваканционни имоти, в действителност е естествен процес на промяна на собствеността и в голям процент от случаите става въпрос за двойни сделки – семейства, които продават по-малко жилище, за да си купят по-голямо.”, казва Теофил Петров. За разлика от англичаните, които купуваха основно за инвестиция и част от тях изгубиха, руските купувачи постъпват разумно като избират да плащат за ваканция и инвестиция едновременно и към момента продължават да са на печалба. Това на този етап ни подсигурява набор от доволни клиенти, които водят след себе си нови и няма признаци за отлив от България към други дестинации.”, допълва Петров.

Цените в качествените работещи обекти на Българското Черноморие се запазват стабилни спрямо предходната година. През изминалия сезон купувачите на имоти тип втори дом са повече от тези, които търсят отседналост в градовете или по-малките крайморски населени места. Бюджетите на възрастните двойки, които искат да прекарат старините си в България също са по-малки от тези, които търсят ваканция.

Втората по големина група след рускоговорящите остават сънародниците ни – висши мениджъри, които работят в големи компании, както и собственици на бизнес. Сред тях се срещат и българи, работещи в чужбина. Сделките с англичани и румънци остават изключение.

„Нашите данни сочат, че при равни други условия бихме имали един по-успешен от предходния сезон. Очакваме през идните месеци всички последици от наводенията и фалитът на туристическите агенции да бъдат преодоляни. Тези пречки бяха технически, логистични и няма причина да се отразят върху броя на сделките дългосрочно.”, споделя Петров.

 

Изтчоник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

пазарът
  
ваканционни
  

имоти

  
изминалия
  
сезон
  
продажбите
  

българия

  
санкциите
  

купувачи

  
наводненията
  
фалитът
  
руските
  
туристически
  
агенции
  
имат
  
пазар
  
по-малко
  
втори
  
действителност
  
огледи
  
граждани
  
русия
  
същия
  
период
  
предходната
  
година
  
бяха
  
украйна
  
политическата
  
теофил
  

петров

  
компанията
  
пречки
  
брой
  
сделките
  
промяна
  
спрямо
  
равни
  
други
  
условия
  
допълва
  
статистиката
  
предходния
  
група
  
купят
  
имот
  
крим
  
крайморски
  
страната
  
инвестиция
  
пазара
  
сделка
  
идват
  
море
  
сочи
  
последните
  
години
  
жилище
  
процент
  
сделки
  
момента
  
разлика
  
клиенти
  
предложения
  
него
  
напоследък
  
двойки
  
избират
  
отседналост
  
семейства
  
искат
  
ваканция
  
работещи
  
търсят
  
остават
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив