Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 3, 2017

Покачването на цените на апартаментите в столицата, мръсният въздух и липсата на близко решение на проблема дадоха силен тласък на пазара на къщи в близост до София. Търсенето основно е към затворени комплекси или парцели, на които клиентите сами да изградят дом. Най-популярните зони продължават да бъдат Симеоново, Бояна, Драгалевци, Герман, Горни и Долни Лозен, които привличат и най-много инвеститори. Клиентите с по-малък бюджет пък гледат към Банкя, Иваняне, Божурище, които от 2014 г. отново са във фокуса след дългогодишния намален интерес и чувствително падналите цени.

Развитието на транспортната мрежа в София, разширяването на рамките на града и общата тенденция за връщане към природата са причини, които ще държат активен този пазар в бъдеще. От агенциите прогнозират продължаващо увеличение на цените през настоящата година с до около 8-10%. През 2016 г. отчетеното годишно поскъпване е било 10%.

Търсеният дом

През 2016 г. агенциите за имоти отчитат, че търсенето на къщи край София и региона, аналогично на апартаментния пазар, се е повишило. По данни на "Лукс имоти" има увеличаване на хората, търсещи къщи в затворени комплекси, като това са основно клиенти от висока средна класа и млади професионалисти с относително високи и сигурни доходи, над средните нива за София. "Този тип клиенти имат бюджет до 300 - 400 хил. евро и се насочват към някои от новостроящите се комплекси от затворен тип. Прави впечатление, че клиентите не търсят лукс, дори го избягват, за сметка на това искат къщата да се намира в затворен комплекс със собствена територия и охрана, както и сградата да е изградена с модерни технологии, които гарантират ниски разходи за поддръжка на имота и минимален разход на енергия", очертава тенденциите Никола Стоянов, основател и собственик на агенция "Лукс имоти".

Най-честият бюджет за инвестиция в къща е между 250 и 400 хил. евро при средна цена от 800 до 900 евро за кв.м плюс стойността на парцела. "Обикновено с бюджет от 400 хил. евро може да намерите къща с площ 250 - 300 кв.м и парцел до 500 кв.м", посочва Стоянов. Според Estate Tribune обикновено се инвестират лични средства, а когато има и допълнително финансиране, самоучастието е по-голямо в сравнение с това при инвестирането в апартаменти. При "Лукс имоти" пък над 80% от сделките с къщи са с ипотека.

Обичайно клиентът, който търси да закупи къща, сравнява цените с тези на апартаментите, както и покупката на парцел и построяването на дом с инвестицията в готова къща. "Трябва да се вземе предвид, че довършителните работи и обзавеждането в къщи, в които е живяно, невинаги отговарят на виждането на купувачите. Ако им допада локацията и разпределението, са склонни да направят сделка, но си правят сметка колко още следва да инвестират, за да направят имота мечтания дом. Разбира се, търсят се и съвсем нови къщи, които нямат никакви довършителни работи и дават възможност за лично планиране на разпределението", обяснява Ирена Перфанова от Estate Tribune.

Според нея много често хората, които искат да си купят къща, накрая се преориентират към покупката на празен парцел, на който сами да строят. Другият вариант е да купят терен със стара къща с идеята за събаряне и застрояване с нова. Това потвърждава и Никола Стоянов. "Голяма част от клиентите с по-висок или дори неограничен бюджет в крайна сметка решават да не купуват готова къща, а парцел, и да изготвят проект по свое желание, ползвайки услугите на собствен архитект и съответно да построят сами къщата си", коментира Стоянов.

Райони на интереса

Локацията на новия дом най-често зависи от бюджета на купувачите. Традиционно най-търсени за луксозни къщи са районите на Драгалевци и Бояна. "В тези два квартала парцелите за къщи почти са изчерпани", коментира Стоянов. Симеоново също предлага добри възможности, но се счита за една идея по-евтин район. В Бистрица има повече предлагане и свободни парцели на относително по-ниски цени от Бояна и Драгалевци.

Районът на Камбаните и около Residential Park привлича големи инвестиции в затворени селища. "Може да се каже, че тази местност става все по-привлекателна, въпреки че е относително по-далеч от центъра на столицата", казва Стоянов. Много нови комплекси от къщи има и в Панчарево, частта около Англо-американското училище, където също има и по-големи парцели, но като цяло се счита за по-нисък клас район поради отдалечеността си от основните точки на столицата и заради задръстванията, които се образуват в пиковите часове в района на Горубляне на околовръстния път и на кръговото за "Младост 4".

По данни на "Лукс имоти" Банкя има своите почитатели, но остава встрани от развитието на пазара поради отдалечеността си от столицата. Селата на север от София пък привличат клиентите с най-нисък бюджет.

Интересна тенденция е, че освен в зоните около София се търсят къщи и в самия град. Една част от тях са с цел бизнес, но другите се купуват за постоянно живеене. Този род инвестиции са предимно в центъра на столицата, квартали като "Изток" и "Лозенец". Възможност за строителство на къщи или покупка на готови такива се търси и в "Кръстова вада" и "Манастирски ливади".

 

Луксозният палат



В луксозния сегмент също има активност. "Макар и рядко, сделки за над 500 хил. евро до няколко милиона са факт", казва Перфанова. Купувачите на подобни имоти, освен че имат финансовата възможност, имат и още по-високи критерии. Тези къщи се купуват с лични средства, често от българи, които имат бизнес в чужбина."Ако допреди две-три години тези имоти се задържаха на пазара с години, сега има голям шанс да бъдат продадени", смята експертът. "На пазара има чудесни къщи от най-луксозен клас, но цените им са доста високи и често отказват клиентите, разполагащи с бюджет над 1 млн. евро. Повечето от тях накрая решават да строят сами на собствен парцел", казва Стоянов.

 

Рискова инвестиция



Въпреки че търсенето е налице, а очакването е интересът да се увеличава, наблюденията на експертите сочат, че строителните предприемачи все още са предпазливи при започването на нови проекти. "Този тип инвестиция е нисколиквидна, затова повечето компании се насочват към строителство на апартаменти в големите градове", коментира Добромир Ганев, директор на "Форос - национална компания недвижими имоти". Според него в сегашната ситуация на пазара само по-големите инвеститори се насочват към изграждането на къщи, и то най-вече в затворени комплекси.

 

Източник: capital.bg

Автор: Инна Павлова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

цените
  
апартаментите
  
столицата
  
пазара
  

къщи

  
софия
  
търсенето
  
основно
  
затворени
  
комплекси
  
парцели
  
клиентите
  
сами
  
симеоново
  
бояна
  
драгалевци
  
привличат
  
инвеститори
  

бюджет

  
банкя
  
цени
  
тенденция
  
пазар
  
агенциите
  
около
  
2016
  

имоти

  
данни
  
лукс
  
хората
  
клиенти
  
средна
  
относително
  
високи
  
имат
  
евро
  
насочват
  
затворен
  
търсят
  
дори
  
сметка
  
искат
  
къщата
  
имота
  
никола
  

стоянов

  
инвестиция
  

къща

  
обикновено
  
парцел
  
estate
  
tribune
  
инвестират
  
лични
  
средства
  
апартаменти
  
търси
  
покупката
  
готова
  
работи
  
купувачите
  
разпределението
  
направят
  
нови
  
възможност
  
перфанова
  
често
  
купят
  
накрая
  
строят
  
част
  
решават
  
купуват
  
собствен
  
коментира
  
счита
  
район
  
инвестиции
  
центъра
  
казва
  
клас
  
поради
  
отдалечеността
  
бизнес
  
строителство
  
години
  
повечето
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив