Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Юни 7, 2011

 

Даниела Желязкова е брокер от 17 години, един от експертите на ceb.bg. Представител на пловдивска агенция за недвижими имоти. Какво каза тя за професията брокер у нас, за състояниято на пазара в Пловдив и за трудностите в професията. Следват подробностите...

 
1) От колко години сте брокер? С какво се занимавахте преди това? Помогна ли Ви предишната работа в сегашните ангажименти?
- oт 1995г, вече 17-та година . Преди това бях студентка, както и през първите няколко години, докато работех.Образованието ми е медицинско и не е свързано със сегашната ми работа.
 
2) Как се е променила професията преди и сега? Какви бяха проблемите, когато се захващахте с тази работа?
-Преди имаше по-малко брокери, но като цяло колегите знаеха повече, сега има много брокери и агенции, но за съжаление по-голямата част са доста неосведомени и некомпетентни, което създава лош имидж на целия бранш.Проблемите винаги са били едни и същи..некоректност и нелоялност от страна на клиенти,  но което е по-лошо помежду ни(агенциите имам предвид), вместо да си помагаме и подкрепяме взаимно.
 
3) Много Ваши колеги се оплакват от липса на регламенти при упражняването на професията. Трябва ли да има по-строга селекция на имащите право да работят като брокери или всеки има право да помага на клиента?
- Определено трябва да има някаква регламентация, не е нормално една жена, която до вчера е била да кажем общ работник в кухня и дори не може да пише грамотно, днес остава без работа и айдее..изведнъж тръгва да продава имоти без да има грам понятие от професията, а също и "изкарал съм курс за брокери"..НЯМА професия, която да се изучи с един 2 дневен курс, това е глупаво и несериозно.
 
4) Работите в Пловдив. Как се развива пазарът там през последните години. Има данни за засилено преселване на хора от съседни градове. Какво се търси най-много в града към момента?
-През последните няколко години  доста в застой, предвид кризата в този сектор в общонационален мащаб. Да, относно миграцията  действително има такава тенденция, като основно хора от Родопите(Смолян, Мадан, Рудозем, Девин, Доспат,  също и от Кърджали и околностите), които са си продали там някакви имоти (земеделски земи, гори..) слизат към по-големият град, за да търсят поминък и съответно си купуват жилища тук. Като цяло най-масово малките, евтини жилища се продават най-бързо, а другото търсене, което винаги е актуално това е за големи, качествени жилища, ново строителство, с добра локация, каквито пък трудно се намират.
 
5) Има ли нещо, което тревожи клиентите преди сделки с недвижим имот и какво е то? Документация, коректност на купувача/продавача или друго?
- Да, почти винаги, когато става въпрос за покупка  има притеснения да не бъдат измамени, нещо да няма  по имота някакви нередности с документацията или последващи проблеми, но обикновено, когато им се обясни детайлно всяка подробност и им се отговори на всичките им въпроси, притесненията им отпадат в голяма степен, още повече знаят, че обръщайки се към посредник, интересите им ще бъдат защитени, имота, който купуват ще бъде обстойно прегледан. Когато обаче продават обикновено ги вълнува за колко време може да се реализира сделката и каква  максимална цена може да се постигне. При наемите пък наемодателите обикновено изпитват притеснения относно наемателите да не им оставят неплатени сметки, дали ще бъдат коректни платци, дали ще стопанисват добре имота им.. а наемателите пък да нямат проблеми с досадни хазяи, които да ги изнудват, да ги притесняват или  да ги изгонят преждевременно без предупреждение.
 
6) Какво трябва да знае всеки клиент за своя брокер и как да познаем професионалиста в професията?
-Клиентът би трябвало да има доверие на брокера си, а то се постига с времето, но според мен по-важно е брокерът да знае някои важни неща за клиента си, колкото до професионалиста..смятам, че не е много трудно дори в един елементарен разговор, след няколко въпроса,  клиентът да разбере дали  е попаднал на компетентен брокер или на лаик. Един добър брокер бързо разбира какво иска клиентът му, запознат е с особеностите на пазара към настоящия момент, както и със спецификита на конкретния имот, знае как да подходи, за да постигне максимално добър резултат и удовлетворение за клиента си, може да отговори конкретно на всичките му въпроси, а  ако е необходимо веднага д а осигури компетентен съвет от съответният професионалист (архитект, конструктор, юрист, геодезист..)
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив