Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 3, 2013

По повод Европейския ден на хората с увреждания (3 декември) Европейската комисия обяви, че Гьотеборг е градут-носител на наградата „Град на достъпността 2014“. Наградата отличава изключителната работа на Гьотеборг за увеличаване на достъпността за хора с увреждания и възрастни хора.
 
Наградата за 2014 се организира от Европейската комисия заедно с Европейския форум на хората с увреждания и бе представена в Брюксел по време на събитието „Достъпен туризъм в Европа“' по повод Европейския ден на хората с увреждания и Европейския ден на туризма. Целта на наградата е да насърчи градовете с най-малко 50 000 жители да споделят своя опит и да подобрят достъпността си за благото на всички.
 
„Град за всички“ – това е мотото на Гьотеборг. Спечелването на наградата показва, че това е нещо повече от просто един лозунг, коментира заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар по правосъдието на ЕС. „Всеобхватният подход на града за интегриране на хората с всякакви видове увреждания в обществото е помогнал Гьотеборг да стане тазгодишния победител. Хората с увреждания все още срещат твърде много препятствия в ежедневието, но градове като Гьотеборг са водещи в начина, по който поравят живота по-достъпен за всички“. "
 
Ангажиментът на Гьотеборг е за увеличаване на достъпността до транспорт, жилища, работа и заетост. Приоритет се дава на хората с увреждания, когато стаа дума за достъпни жилища.Що се касае до заетостта, на около 300 работни места биват оборудвани с персонални помощни средства всяка година. Градът също така систематично работи за подобряване на публичните съоръжения – конкретните действия включват изграждането на увеселителни паркове и детски площадки, които да са по-достъпни, същото се случва и в местния университет.
 
Втора награда на наградата за достъпен град бе присъдена на Гренобъл (Франция), а трети стана Познан (Полша). Двата града , които са показали забележителен напредък по отношение на достъпа до транспорт, образование, настаняване, пазаруване, култура, спорт, туризъм и заетост.
 
Специално внимание отделя Европейската комисия чрез споменаването на градове, които са също пионери в постигането на достъпност по отношение на застроената среда, транспорта, информационните и комуникационните технологии и обществените съоръжения и услуги. Тази година специални награди се дават на:
  Белфаст, Великобритания, за „Застроена околна среда и обществени пространства“
   Дрезден, Германия, за „Информационни и комуникационни технологии“
   Бургос, Испания, за обществени услуги и съоръжения
   Малага, Испания, за транспорта и свързаната с него инфраструктура
 
Предишните победители в наградите за най-достъпен град включват Авила в Испания, Залцбург в Австрия и Берлин в Германия.  

 
Източник: 1 към 1

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив