Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Фев 11, 2013

 

Glass Farm или Стъклената ферма официално бе пусната в експлоатация само преди месец. Мултифункционална сграда на площада в град Шийндел е с обща площ от 1 600 кв.м. и помещава магазини, ресторанти, офиси и уелнес център.
 
Конструкцията на сградата е вдъхновена от формата на традиционните ферми, но тази е изцяло покрита със стъкло. Всички запазени местни ферми са били измервани, анализирани и въз основа на събраните данни и фотографиите на Франк ван дер Салм е създадено идеалното изображение на типичното холандско стопанство. Това изображение е отпечатано със специална техника върху стъклената фасада, като крайният резултат наподобява витраж в катедрала. През нощта, сградата ще бъде осветявана отвътре, както подобава за един паметник на Фермата.
 
Висока четиринадесет метра, „Стъклената ферма“ е умишлено проектирана извън приетия мащаб и е 1,6 пъти по-голяма от истинска ферма, символизирайки по този начин разрастването на селото и превръщането му в град. А и на фона на мащаба, застанали до сградата, хората могат отново да се почувстват като малки деца. За да се засили това усещане, в непосредствена близост до сградата има пейки, люлка, а също и пропорционален двор.
 
Пазарният площад на холандското градче Шийндел е пострадал от бомбардировки по време на операция Market Garden през Втората световна война. От тогава е обект на множество разширения и преустройства. Едва през 2000 г. градският съвет приема идеята за нова структура на площта, намиращ се между църквата, кметството и главната улица. От тогава архитектурно бюро MVRDV предлага нови възможности, които биха могли да запълнят пространството на този необичайно голям площад. „Стъклената ферма“ е тяхното седмо предложение, като по-ранните проекти са включвали дори театър. Обитателите на градчето са активно ангажирани в процеса на взимане на решение, който често водел до разгорещени дебати, анкети и полемики в местната преса.
 
Арх. Уини Маас, основател на архитектурно бюро MVRDV е роден и отраснал в Шийндел, факт който обяснява специалното отношение на бюрото към проекта.
 
По-късно през тази година издателство NAI ще публикувана книга, изследваща развитието на „Стъклената ферма“, включително литературно описание на дългите процеси, които водят до нейната реализация.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив