Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 9, 2014

Офертите за продажба на едностайни жилища продължават да намаляват, показва проверка на „Монитор”. В София офертите за продажба в сегмента сега са под 700, а в средата на 2012 г. над 3 пъти повече, сочат данни на имотните сайтове. Едва към половината от предложенията са за тухлени имоти. В елитния кв. „Изток” се търсят купувачи само за 3 едностайни сочи още статистиката. В „Лозенец” офертите са едва двайсетина, а в кварталите „Хиподрума” и „Бели брези” ­ по 8. Според столични брокери гарсониерите вече не се търсят толкова много от купувачите, както преди десетина години. Към тях интерес имат основно инвеститори, решили да ги дават след това под наем, защото за тях по-лесно се намират квартиранти.

За последните 5 години средните офертни цени на тухлените гарсониери в центъра на столицата са паднали с 44%. Сега в тази част на София се продават около 140 имота от сегмента, като цените варират в много широки граници от 27 000 лв. до 115 000 евро. Най-високата е за жилище от 45 кв.м на партер с надземен гараж на бул. „Витоша”. Минималната оферта е също за имот на най-ниския етаж. Намира се в източния край на бул. „Дондуков”.

Спадът на цените на едностайните се дължи на факта, че на пазара няма качествени жилища смятат имотните брокери. За времето от декември 2008 г. до края на миналата година средните цени в най-големия южен квартал „Лозенец” на тухлените едностайни са паднали с 42%, сочи статистиката. Офертите сега варират от 25 000 до 55 000 евро, като най-ниската е за партерен имот с отделен вход и статут на офис.

С над една трета са паднали цените в сегмента в кв. „Овча купел”, където допреди 3-4 години бяха изградени немалко нови кооперации. В началото на януари офертите там варират от 16 900 до 42 950 евро. Максималната е за жилище от 65 квадрата близо до Нов български университет. Малкото на брой предложения в южния кв. „Бели брези”, който доста се застрои в последните години, са от 33 480 до 49 680. Повечето от офертите са за полуготови жилища на шпакловка и замазка.


Източник: Монитор

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив