Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Фев 24, 2012


Инж. Галина Максимова е експерт с 22-годишен опит в сектора на имотите. Завършила е Висшия институт по архитектура и строителство (в момента Университет по архитектура, строителство и геодезия), специалност „Промишлено и гражданско строителство”. Работила е в „Софстрой”, след което в отдел „Държавни имоти” в Столична община. От 2007 г. до 2011 г. е председател на Комисията по професионална етика към Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ), а понастоящем – неин член. С инж. Максимова разговаряме за потенциала на пазара на имоти след кризата, проектите, които липсват на българския пазар, цените, както и качествените промени, които ще “подредят” сектора.


Г-жо Максимова, с вас се запознахме по време на един семинар, на който се обсъждаха нещата, за които не се говори в сектора на имотите. За какво всъщност наистина не се говори?

Малко се говори за измамите на пазара, с които и ние брокерите се сблъскваме. За тях се пише малко в медиите и за съжаление тогава, когато вече са факт. Не се обяснява къде се крият опасностите от измама.

Това, което в момента се прави с регистъра Имоти Гард в известна степен може да помогне на собственици, които са в чужбина или по някаква причина не ползват имотите си. Това обаче в никакъв случай не е достатъчно условие и гаранция, че такива имоти ще бъдат запазени от измама. Има други по-надеждни начини за защита, които са свързани с държавните регистри.

Къде се крият най-големите възможности за измама?

При документите. Имало е случаи на перфектно изглеждащи документи, но сме хващали такива, които не са автентични. Затова и при най-малко съмнение е необходимо да се проверява от първоизточника дали предоставените документи наистина съществуват или са фалшиви.

Защо нотариусите не правят такива проверки?

Защото те работят по документи и се предполага, че след като един документ е дошъл при тях в оригинал, то той е автентичен. Те не проверяват нито в стара архива, нито в общините. Ние като професионални брокери извършваме и тази проверка за автентичност на документите, ако имаме някакви съмнения, тъй като сме заинтересовани нашият клиент да купи "чист" имот и в бъдеще да няма проблеми със собствеността.

Имахме случай с договор за продажба на общински имот, подписан от кмета и с печат. При проверка в общината се оказа, че такава продажба с такъв договор не съществува, защото там няма оригинал на документа. По същия начин сме хващали и фалшиви нотариални актове.

Какъв е потенциалът на българския пазар на имоти след кризата?

Специално за София и за по-големите градове мога да кажа, че потенциалът на пазара е свързан с новите райони, които ще бъдат разработени и които в общия устройствен план имат строителен режим. За София това са районите на изток от Околовръстния път, които имат хубава панорама и не са на северен склон. В по-далечна перспектива такива райони с потенциал са южните склонове на Стара планина.

Потенциалът за разрастване на София е в тази посока и тези райони могат да предложат съвсем нов начин на обитаване, различен от прекомерно застроените и пренаселени райони на столицата.

Това означава ли, че и за България в един момент ще стане валидна тенденцията за бягство от големия град и развиване на своеобразни предградия, съставени основно от еднофамилни жилища?

Думата „предградия“ на мен не ми звучи добре. По-скоро сателитни селища около София. При всички случаи тенденцията ще бъде такава. В подобни райони можем да постигнем по-добър начин на обитаване в екологична среда. Още повече, че в София вече почти няма къде да се строи.

 

www.imoti.net
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив