Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 24, 2013

Острата жилищна криза във Франция изважда на показ всички дефекти на системата на жилищното настаняване. Например красива сграда в стил Хаусман в центъра на Париж се превърна в дом за 18 семейства с ниски доходи, от категорията на социално нуждаещите се. Построени са 6 студия и 12 еднофамилни жилища.

Преди да стане това обаче, някои семейства са се настанили незаконно в празни апартаменти. И ги преустройват за собствените си нужди. И трудно могат да бъдат извадени оттам, тъй като според местното законодателство, трябва да бъдат открити свидетели, които да свидетелстват, че обитателите са се самонастанили в имота.

"Във Франция има близо два и половина милиона празни жилища, което е прекалено много. Когато в момента построяването на нови жилища, и по-специално на социални жилища, е твърде бавно, е необходимо да се използва цялата налична жилищна площ, всички изоставени или недобре стопанисвани сгради", обяснява Жан-Батист Еро – основател на асоциация „Право на жилище”.

Хората, които чакат властите да им решат жилищния проблем, признават, че са нарушили закона, но нямат друг избор в създалата се ситуация.

"Чувствам се у дома си тук, но знам, че е временно, ще ме изгонят рано или късно. Но засега изпитвам чувство на сигурност. Имам болен съпруг и три деца", казва Самия Лакомб – незаконно настанила се.

Франция се бори да осигури основно жилище за много от своите 65 милиона граждани, което става все по-трудно във време на икономическа криза. Цените на недвижимите имоти в момента са в пъти по-високи в сравнение със средните доходи на населението и този показател е най-висок за последните 80 години.

Допълнителна пречка пред строителството е бюрокрацията – изискват се куп разрешения за планиране и строителство, десетките регламенти – от правила за безопасност до места за паркиране – обезсърчават както самите строители, така и бъдещите собственици или наематели на жилища.

"Трябва спешно да намерим отговор на жилищната криза. Във Франция има три и половина милиона души, които имат проблем с жилищното настаняване, живеят при лоши и неприемливи условия. Трудно е за хората да намерят подходящи жилища, тъй като трябва да търсят наеми, съобразени с техните доходи. Трябва да строим достъпни жилища", смята Сесил Дуфло – министър на жилищното строителство.

Още през март френският президент Франсоа Оланд обяви спешен план за стимулиране на строителството на 500 000 нови жилища на година до 2017 г. От тях 150 000 ще бъдат за социално настаняване.

Същевременно неправителствени организации продължават да настояват примерът с преустройството на обществени сгради в жилищни да бъде следван плътно, тъй като дава добри резултати.

Според скорошно проучване 40% от строителните фирми винят за сегашната криза бюрокрацията, мудността на правителството, трудното набиране на персонал, нарасналите разходи за заплати и ниската производителност на труда.


Източник: www.ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив