Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 6, 2014

Русия и Китай създават собствено могъщо оръжие, за да бъдат равностойни в конфлиста със Запада. Не става обаче дума за военна техника, а за нещо доста по-незабележимо: и двете страни „нападат" директно финансовата сила на Запада и искат да изравнят балансите на финансовите пазари.

От години те са доминирани от Европа и САЩ - като се започне от долара като световна валута, мине се през компаниите за картови разплащания Visa и MasterCard и се стигне до рейтинговите агенции. Който не може да им се противопостави, не може да стане и доминираща световна сила.

Ето защо Русия и Китай искат да променят тази доминация на Запада. Това стана ясно от изказване на руския финансов министър Антон Силанов вчера при посещението си в Китай. Новата агенция се очаква да оценява съвместните инвестиционни проекти. Нашата представа е, че рейтингите трябва да бъдат правени без политическа намеса, се казва в съобщение на руското министерство на финансите.

Според двете страни доминиращите американски агенции създават картел и определят на практика със своите оценки кой може да получи кредит и срещу какви лихви. А това може да бъде и оръжие.

Самата Русия го усети, когато след анексирането на Крим получи почти най-лошата оценка за своята ликвидност. Съответно пазарите повишиха значително лихвите за страната, което я изправи пред големи трудности за ползване на въшно финансиране.

Изглежда, че Русия е успяла да намери партньор в своята борба срещу рейтинговите агенции в лицето на Китай. Азиатската страна от дълго време показва несъгласие с оценките на западните агенции и затова създаде китайската агенция Dagong, която сега трябва да се преобразува в общ проект с Русия.

Интересни са и оценките, които китайската и американските агенции дават. Докато Moody's, Fitch и други оценяват САЩ с ААА, Dagong поставя оценка А-. Същевременно китайците поставят на себе си ААА, а Русия с А, което е по-добре и от САЩ.

Създаването само на собствените рейтингови агенции обаче съвсем не е достатъчно в изравняването на силите със Запада. Затова двете страни започнаха през последните седмици още една атака. Те искат да създадат собствена банка за развитие, която да бъде конкурент на Международния валутен фонд.

Освен това двете страни искат да отслабят доминацията на долара чрез създаването на Евразийския съюз, където основната валута да бъде рубла. А Китай иска международната й търговия да се случва все повече в юани.

Наред с всичко това Русия иска да създаде собствен оператор за финансови транзакции, като по този начин стане независима от Visa и MasterCard.

Реакциите на двете страни приличат поне малко на връщане в Студената война, коментира германският Die Welt, когато напрежението за реална война води до непрестанно въоражаване. В случая - финансово въоражаване.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив