Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 2, 2012

От доста време териториите на България са апетитна хапка за много чуждестранни инвеститори. Привлечени от изключително красивата природа и уникалното разположение, все повече чужденци купуват имоти, главно по курортите. Този интерес съответно води до подобряване на инфраструктурата и строителството, което е неизмеримо голям плюс за страната ни в дългосрочен план.

Причина за закупуване на имот са и ниските цени, които остават едни от най-атрактивните за региона. Този факт не е останал скрит за редица чуждестранни инвеститори, от които най-дейни в покупките на имоти безспорно са руснаци и англичани.

На морето, Слънчев бряг остава най-желано място за руските купувачи. Точно в тях се крие и разликата в продажбите на имоти в зимните и летните курорти. През последните години цените в най-развития ни летен курорт постоянно се понижават, като през 2008 година, квадратният метър е струвал между 500 и 1600 евро. Любопитно сравнение между последните две изминали години показва, че е реализирано повишаване на продажбите на имоти с цели 20% през 2011, спрямо 2010. Около 20% варира обаче и намалението на цените в този период, като през 2011 средната цена на закупените апартаменти е била 29 200 евро, а през 2010 - 36 500 евро.

През първото тримесечие на 2012, офертната цена на квадратен метър в Слънчев бряг е 663 евро, което е с 250 евро повече от средната цена на сключените сделки през този период. За сравнение – през първото тримесечие на 2011 средната офертна цена е била 840 евро за кв.м. Дори с постоянни промени в цените и в продажбите на имоти, водещият ни летен курорт си остава най-желана дестинация.

Запазва се и интересът към останалите ваканционни селища по морето. Интересно е, че курорти, като Созопол и Свети Влас са задържали сравнително високи цени за имоти. Средната цена там, дори и в дни на криза не е паднала под 1000 евро за кв.м., а към момента апартаментите са по-скъпи дори и от тези в София.

По малко по-различен начин стоят нещата в зимните ни курорти. Двойно по-малко са сключените сделки за 2011, спрямо последните изминали години. До цели 50 % достигна спадът в сумата за квадратен метър в Банско, спрямо цените отпреди 4 години, когато средната е била в размер на 1200 евро за кв.м. Оферната цена на апартаментите за първото тримесечие на 2012 година в най-популярният ни зимен курорт е 577 евро на кв. м., а средната цена на сключените сделки в същия период е с около 100 евро по-ниска и докато до преди няколко години са се реализирали около 4000 сделки на сезон, то през последната година те са наполовина по-малко. Малко по-добро е положението в другите големи зимни курорти.

В Боровец средната офертна цена за първото тримесечие варира около 750-850 евро за кв. м., а средната цена на сключените сделки е в размер на 650 евро. Подобно е положението и в Пампорово, където средната офертна цена към момента е 750 евро за кв. м., а до сделка се стига на цени около 550 евро за кв. м.

Интересна е статистиката с каква цел се закупува имот. Докато в зимните курорти цели 90 % от имотите са закупени за лично ползване и само 10 % с инвестиционна цел, на морето процентът за лична употреба пада на 70 %.

България разполага с много добри курорти, а в комбинация с ниските предлагани цени си остава примамлива за много чужденци, както любители на зимни спортове, така и за фенове на плажа.

автор: Християн Цуцев

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив