Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 26, 2012

Изчерпване на добрите имоти в ниския ценови сегмент – до 40 000 евро, показва анализът на Кредит Център за месец октомври 2012 година.

Според експертите от компанията тези жилища са се „изчерпали” в най-трудните кризисни времена и в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти. Техните купувачи обаче обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до външно финансиране.

Спадът в броя на по-евтините и качествени имоти води много хора до невъзможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това, от своя страна, се отразява на имотния и кредитния пазар в страната, като води до по-малко реални сделки.

Кредитният пазар към края на годината е по-слаб, въпреки наличието на изгодни промоции от страна на банките, отбелязват от компанията.

Търсенето и тегленето на ипотечни кредити в края на 2012 година е по-слабо в сравнение с края на 2011 година ”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Това се дължи от една страна на все по-трудното намиране на имоти в ниския ценови сегмент в големите градове в страната, а от друга - на продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години. Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът им тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост”, допълва Тошев.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат такива до края на 2012 година, а някои - и през първите месеци на 2013г. Те са знак за стабилен и перспективен пазар, макар и по-свит от очакваното. Предпочитанията към лева като валута на кредитите продължава, както и желанията на клиентите да намерят най-изгодния за тях кредит на пазара.

Преди да седнат пред кредитния консултант, клиентите вече са посетили 2-3 банки, прочели са доста материали в интернет, обсъдили са желанието си да теглят кредит с познати и роднини, които вече са минали през тази процедура и знаят какво очакват като оферта за кредит. Повечето клиенти не са склонни да правят компромиси с очакванията си, което също отлага част от сделките с кредит.

От Кредит Център очакват тази тенденция да продължи до края на годината, като за 2012 ще се отчете минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 година.

През октомври средният размер на изтеглените ипотечни кредити се равнява на 30 271 евро. Левовите заеми продължават да набират скорост – 48 на сто от кредитите през месеца са изтеглени в български пари.

Най-популярни продължават да са заемите между 10 000 и 30 000 евро – близо 52%. Следват ги ипотеките с размер между 30 000 и 50 000 евро, които представляват 30.8% от всички през месеца. Има известен ръст на най-малките по размер кредити – те са нараснали до 5.4%, като това се дължи на всеобщия спад през октомври.

Най-предпочитаният срок на погасяване на кредита през октомври отново е този между 16 и 20 години.

Между 70% и 80% външно финансиране избират 31.4% от кредитополучателите през октомври. Следващият най-популярен дял е този между 60% и 70% от общата стойност на сделката – 23.1%.

 

Източник: www.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив