Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 13, 2015

Сигурно много от вас са разбрали, че постепенно се откриват програмите за развитие на ЕС по ОП 2014-2020.

Ето и няколко важни уточнения, свързани с най-известните оперативни програми, като например Програмата за развитие на селските райони, Конкурентноспособност и др.

- Това е последният период, в който България ще участва е тези предприсъединителни, безвъмездни фондове.

- Съфинасирането по програмата може да бъде в размер на 25% от сумата, тлест 75% се поемат от ЕС, а проектите по различните видове мярки са на стойност от 10 000 до 600 000 евро.

- Периодите на "отваряне" на дадена подмярка варират, но често могат да се определят в рамките на месец - тоест разработката на проект трябва да започне преди старирането на приема.

- Възможни са много различни видове дейности по строителство, които могат да се включат в програмата, като например всякакави неземелски дейности в малки общини: хотелиерство, производство, услуги,...

- Кандидати по програмата могат да са фирми, предприятия, ЕТ, за предпочитане "с история", но могат и да са новосъздадени дружества. Не е нужна собственост на земята за строителство или преустройство, а учредено право на строеж.

- Предварителни дейности като консултация или проектиране също се покриват като могат да достигнат до 7% от признатите разходи.

Повече можете да научите тук.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив