Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Ное 11, 2017

Еволюцията на двулевката през годините

Със започването на 2016 година започна и началото на края за една от най-емблематичните български банкноти – двулевката. И въпреки че двата лева ще продължават да съществуват като номинал, вече ще бъдат под формата на монета. Трудно може да се каже, че това е нещо ново за съвременния българин, тъй като същото се случи и с банкнотата от 1 лев през 2002 година. Въпреки че банкнотата от 1 лев излезе от обращение чак на 01.01.2016г., тя бе истинска рядкост много преди тази дата. Следвайки историята, най-вероятно, същата ще бъде и съдбата на хартиените 2 лева. Важно е да кажем, че добре познатата ни банкнота с лика на Паисий Хилендарски все още е в обращение. Тя ще бъде част от ежедневието ни още няколко години, докато също не се превърне в рядкост, каквато бе и хартиеното левче. И понеже вече стана въпрос за история, ще е най-добре да разгледаме и етапите на развитие на двулевката и нейната еволюция през годините.

История на банкнотите от 2 лева

Първата банкнота от 2 лева е емитирана през 1916 година. Текстът върху банкнотата гласи „ДВА ЛЕВА СРЕБРО“. По това време в България не е имало утвърден сребърен или златен стандарт. По-време на балканската и междусъюзническата война, България постепенно преминава от познатите до този момент сребърни монети към банкнотната емисия. Банкнотната емисия по времето на Първата световна война нараства десетократно. Основната причина за това е необходимостта да бъдат покрити военновременните разходи. Банкнотата продължава да бъде в обращение до 1924 г. През 1920 г. се емитира и по-нова емисия на двулевката, която остава в обращение едва една година повече – до 1925 г.

 
2 лв. 1920 г. 

Дълго време след това двата лева биват под формата на монети. И така чак до 1962 година, когато отново бива емитирана банкнота с номинал 2 лева. Добре позната, на една немалка част от нашите съвременници, банкнотата с изобразената гроздоберачка със сигурност навява известна носталгия. Разбира се, за по-младите читатели банкнотата вероятно не е така добре позната, тъй като тя излиза от обращение преди точно 20 години, през 1996 година. Не бива да пропускаме да се запознаем и с историята около създаването на емблематичната банкнота, тъй като тя е съпроводена от няколко любопитни факта. Това е банкнотата, която най-точно може да бъде определена като „народна“. Девойката, която съсредоточено държи натежали чепки грозде, е единственият човек от народа, появявал се върху социалистическа банкнота.

Гроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици за изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева. Банкнотата с гроздоберачката има и по-късна емисия от 1974г., която по същество обаче по нищо не се различава от първата.

По-нататъшната история на двулевката е добре позната на всички. През 1999г. и по-късно през 2005г. е емитирана банкнотата, която ежедневно използваме и до днес. Образът на банкнотата е на Св. Паисий Хилендарски. Емисията все още е в обращение, но бъдещето ѝ донякъде е определено. През изминалата 2015 година бе взето решение да започне прехода към въвеждането на металната двулевка, която постепенно да замени хартиената. Металните монети ще могат да запазят състоянието си значително по-дълго време, в сравнение с хартиените, с други думи – те ще имат по-дълъг живот. По-дългият им живот, разбира се, е за сметка на тяхната цена. Металът е по-скъп от хартията и производството на металните 2лв. ще струва повече от производството на хартиените такива. В доклад на БНБ от 2014 година, се посочва че са отделени като негодни почти 4,5 млн. броя банкноти от този номинал, което е над 10% от общия им брой. За сравнение – от 90 млн. броя монети по 1 лв в обръщение през същата година, като негодни са отделени едва 30 хиляди.

Колко струва изсичане на монетите от 2 лева ?

Сумата, която се плати за емисията на 12 млн. бройки метални двулевки е приблизително 9 млн. лева без ДДС¹. Общата сума се формира от цената за производство, борсовата цена на самите метали, от които се изработват монетите, и цената за доставка. Няма официална информация за това колко точно пари за какво ще отидат, а и трудно би могло да се пресметне, тъй като монетата се изработва от 3 метала – мед, никел и цинк в различно съотношение.
12 млн. броя монети по 2 лева правят 24 млн. лева., т.е. за да емитира левове с номинална стойност 24 млн. лева, централната банка ще похарчи 9 млн. лв. В такъв случай, каква ли е била цифрата при хартиените двулиевки? А каква ли е тя, когато материалът е хартия, но номиналът е друг, например 50 или 100 лева? И в този ред на мисли, с какво стойността на хартиена банкнота от 2 лева е повече от тази на 100 лева? Ще спрем с разсъжденията до тук, за да не се отклоняваме от темата, но за справка бихме ви напомнили за един термин от икономиката наречен сеньораж ².

Промяната на формата и дизайна на банкнотата не е единствената еволюция, през която преминава двулевката. Преди всичко трябва да обърнем внимание на това от каква полза е била банкнотата за нас в течение на годините, т.е. каква е била нейната покупателна способност. Това се определя основно от инфлацията – явление, при което се покачват цените на потребителските стоки, т.е. покупателната стойност на валутата намалява. Подобно на всички останали валути в последните години, този процес не подминава и лева. Нека се спрем и разгледаме какво се случва с валутите, в това число и лева, след премахването на златния стандарт в САЩ през 1971 г. След това събитие парите спират да бъдат обезпечавани с нещо реално, което от своя страна дава възможност на държавите да печатат нови и нови пари, с които да успяват да стимулират икономиките си. Макар и в краткосрочен план това да изглежда като добро решение, то няма абсолютно никакъв фундамент да бъде такова и в дългосрочна перспектива. Ние сами бихме могли да си дадем сметка през каква „еволюция“ преминава българският лев, а и всички фиатни валути в годините след премахването на златния стандарт.
Може би знаете или сте чували разкази от ваши близки какво е можело да се купи с банкнотата с изобразената гроздоберачка и да го сравните с това, което днес можем да си купим с банкнотата, върху която стои Паисий Хилендарски.  Номиналът и при двете е един и същ – 2 лева, но покупателната стойност тогава и сега е коренно различна. Именно тук стигаме и до един от основните икономически закони – законът, който гласи, че един лев днес е повече отколкото един лев утре.

Заключение

Еволюцията на двулевката, която бе разгледана в първата част на статията, безспорно е интересна и вълнуваща. Интригуващо е да се проследи как се изменя дизайнът на дадена банкнота през годините. Важното обаче е да се проследи какво стои зад дадената банкнота в течение на годините. Именно това е еволюцията, на която по-скоро трябва да обърнем внимание. Историята показва какво се случва с двата лева след засилването на инфлацията в следствие на премахването на златния стандарт. Няма как банкнотите, които престават да бъдат обезпечени с нещо реално и които започват да се печатат във все по-големи количества, да запазят своята стойност в дългосрочен план. Преминаването към метална двулевка в никакъв случай не означава, че тя ще бъде обезпечена по някакъв начин. По същество, това е просто една смяна на дизайна, която няма влияние върху реалната стойност на двулевката. Най-подходяща в случая е поговорката „Вълкът козината си мени, но нрава – не“. Mоже би в момента, в който металната двулевка окончателно смени хартиената, ние вече няма да можем да си купим с нея това, което днес успяваме.

                                                      Цветомир Николов - Златен вестник Тавекс

[1] Данни от capital.bg
[2] Сеньораж – печалбата, формирана от разликата между разходите за създаването на парична емисия и номиналната стойност на парите, получени от емисията.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

  
еволюцията
  
двулевката
  
  
година
  
банкноти
  
въпреки
  
двата
  

лева

  
номинал
  
вече
  
формата
  
трудно
  

банкнотата

  
обращение
  
рядкост
  
преди
  
историята
  
същата
  
хартиените
  
добре
  
банкнота
  
паисий
  
хилендарски
  
част
  
няколко
  
години
  
история
  
разгледаме
  
нейната
  
еволюция
  
годините
  
банкнотите
  
емитирана
  
гласи
  
време
  
българия
  
стандарт
  
война
  
постепенно
  
преминава
  
монети
  
банкнотната
  
емисия
  
първата
  
1920
  
емитира
  
едва
  
позната
  
изобразената
  
гроздоберачка
  
разбира
  
създаването
  
кина
  
тогава
  
решение
  
същество
  
обаче
  
днес
  
емисията
  
металната
  
двулевка
  
хартиената
  
металните
  
запазят
  
сравнение
  
живот
  
сметка
  
цена
  
производството
  
струва
  
отделени
  
негодни
  
броя
  
монетите
  
цената
  
пари
  
стойност
  
случай
  
била
  
спрем
  
бихме
  
сеньораж
  
дизайна
  
обърнем
  
внимание
  
течение
  
инфлацията
  
покупателната
  
валути
  
случва
  
премахването
  
златния
  
реално
  
печатат
  
нови
  
план
  
можем
  
купим
  
стои
  
именно
  
проследи
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив