Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 8, 2013

В живота настъпват всякакви обрати – очаквани или внезапни. Подялбата на имот е един от най-сложните казуси, пред които човек може да се изправи. Подобни спорове често изострят отношенията дори между най-близките – родители и деца. Може да се стигне до ситуации, в които собственикът на имота може да откаже достъп на децата си, сменяйки патрона на вратата.

Пример за описаната ситуация е следният реален казус. Жилище е придобито чрез покупко-продажба от родителите. Майка и дъщеря са в конфронтация, като първата не позволява достъп на другата до апартамента. Бащата е починал, а съпругата му живее с друг човек. Много хора в подобна ситуация биха се запитали как могат законово да решат проблема.

Според брокер Снежана Иванова дъщерята и всички наследници на родителите й, както и самата майка, имат право на наследство в частта на бащата. В ситуация като тази, майката обаче има по-голям дял. Тя може да го управлява, както намери за добре и да живее, с когото реши, уточнява Иванова. Експертът допълва още, че има правна процедура, по която дъщерята може да оспорва своя дял, но това би отнело доста време.

Брокерът уверява, че майката няма как да продаде своята част без съгласието на останалите наследници. Тя съветва да не се предприема дълъг процес, тъй като след време дъщерята със сигурност ще получи дела и на майка си. Емоциите са лош съветник в случаи като този, подчертава Иванова.

Адвокат Милена Миткова пояснява, че дял в собствеността и право на ползване са две съвсем различни неща. Тя обяснява, че при наличие на установено право на ползване, никой друг, освен ползвателя, не може да ползва имота. Това се отнася дори за самият собственик.

Миткова изтъква факта, че правата на ползвателя включват не само възможността да живее там и да не пуска собственика в имота, но и да дава имота под наем. Това ще е така, докато ползвателят е жив, ако става въпрос за пожизнено ползване или докато същия не се откаже от правото си на ползване.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив