Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Яну 2, 2013

1. По-добра или по-лоша за портфейла ни ще е 2013 г. и защо?

2. Икономиката ще расте ли и с колко?
 
3. Ще има ли външни заплахи за икономиката ни - какви?
 
4. Каква е най-добрата стратегия, за да имаш работата и да запазиш доходите си?
 
5. Къде ще е изгодно за инвестиране?
 
ЕМИЛ ХЪРСЕВ, ФИНАНСИСТ
 
1. Логичното очакване е 2013 г. да е по-добра от 2012 г. за икономиката на България, тъй като статистиката показва, че са изчерпани стагнационните потенциали и се проявяват все по-отчетливи белези за възстановяване в практически всички сектори на стопанството.
 
Въпреки спада за последния отчетен месец ръстът на износа за цялата 2012 г., вкл. в условията на нова рецесия в еврозоната, показва, че българските производители са конкурентоспособни на международните пазари, където търгуват.
 
За “портфейла ни” 2013 г. ще е още по-благоприятна, отколкото за икономиката като цяло. Възстановяването на стойността на обезцененото през годините на кризата национално богатство ще продължи вероятно с темпове, по-бързи от отчетените 12% "ръст" на богатството за 2012 г. (Ръст е в кавички, защото не става дума за истинско нарастване, а за възстановяване на загубите от периода на рецесия. За ръст ще говорим от връщането към предкризисния максимум нагоре.)
 
2. 2013 г., изглежда, ще повтори в основни линии 2012 г. - т.е. очаквам поредна година на депресия. Като цяло очаквам по-висок спрямо 2012 г. "ръст" на икономиката, вероятно в интервала 2-2,5%. Валутният борд играе ролята на "омекотител", който забавя както рецесията, така и темповете на растеж, но пък придава устойчивост на процесите. Поради тази причина не очаквам светкавичен скок на икономиката обратно на предкризисните нива.
 
3. Външни заплахи за икономиката има, тъй като сме част от икономическата система на ЕС, а валутният борд закотвя лева към еврото и през тази връзка пренася ефектите от паричната политика в еврозоната (макар и модифицирани поради изолацията на българските финансови пазари от тези в еврозоната и главно поради факта, че българските банки не могат да ползват пряко рефинансиране от ЕЦБ). Едно трайно поскъпване на еврото спрямо долара например би влошило позициите на българските износители на пазарите, на които цените се образуват в долари. Евентуално влошаване на общия икономически климат в ЕС и на Балканите също се отразява на България.
 
4. Повече труд, повече усилия, борба за всеки лев постъпления на дружеството, за което работиш, и за изпълнение на целите на администрацията, в която се трудиш. Иновативност и инициативност са ключовите фактори, за да се възползва от депресията всеки икономически субект. Позициите, които някой неминуемо губи при характерното за депресивната икономика преструктуриране, друг несъмнено печели.
 
Прочетете повече за възможните стратегии в "Antifragile" ("Античупливо") на Насим Никълъс Талеб.
 
5. Изгодата от всяка инвестиция е различна за всеки, т.е. различните субекти имат различна пределна норма на възвръщаемост. Като цяло най-изгодни ще останат депозитите в българските банки в левове, които при практически нулев риск ще продължат да носят номинална доходност между 5 и 6% годишно.
 
Брокерите обещават примамливи нива на доходност, но от спекулативни сделки (напр. недвижими имоти, земя). Рискът от такива сделки (вече) не е толкова от загуба, колкото от това, че цените на инвестиционните имоти ще се покачват по-бавно, отколкото очакваме, както и от липсата на ликвиден пазар (цената на инвестицията може и да е нараснала, но няма купувачи, на които да се продаде имотът, в който инвестирате, за да получите натрупаната печалба).
 
Правилото е: инвестирайте във вашата собствена дейност, в онова, което разбирате и което можете да контролирате, ако то ви носи безрискова доходност над 6%. Иначе депозирайте парите си в банка.
 
 
Източник: www.24chasa.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив