Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 7, 2014

Целта на предложения от агроминистерството данък за  пустеещите земи е да се притиснат собствениците  да си продават земята, докато още цената е ниска и е далеч от европейските нива. Ще бъдат засегнати около 3 млн. души. Това заяви за БНР доц. Огнян Боюклиев от Икономически институт на БАН.

Припомняме, че вчера министърът на земеделието и храните Димитър Греков се застъпи за такъв данък, заради проблемите с комасацията. „Вижте, у нас се появиха т. нар. феодали, които на практика монополизираха арендуването на земеделска земя“, каза експертът. Той е установил след проверка, че такъв данък няма в Европа.

Ако има нещо, което агроминистерството трябва да направи, това е Кадастър на земеделските земи, а не да въвежда данък върху пустеещите земи, препоръчва  доц. Боюклиев. Според него не е състоятелен доводът, че такъв данък ще помогне за комасацията на земите, защото комасация, реално, има. Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов коментира, че данък върху пустеещите земи ще има положителен ефект върху икономиката на България, защото у нас има около 4 млн. дка. необработваема земя.

Има един друг много съществен проблем - така наречените „бели петна“ - обработваеми ниви, които са наследствени, но техните собственици не са ги потърсили. Според  асоциацията това трябва да се реши на местно ниво във всяка община, чрез регистри, които  да бъдат обединени в национален електронен регистър, който да включва „белите петна“. Междувременно в Бургас Димитър Греков заяви, че целта данъка е не толкова да се облагодетелства някой, а по-скоро да се изчистят въпросите със земеползването и собствеността.

Предлаганият данък върху пустеещите земи има за цел да се установи тяхната собственост и да се ликвидират така наречените "бели петна", които са близо 1,06 млн. декара, коментира той. Предложенията за законодателни промени по въпроса ще бъдат направени до края на май.


Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив