Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 1, 2013

Около една четвърт от имотите на пазара са надценени. Най-често тези жилища са купувани по време на бума на пазара на недвижими имоти и техните собственици не са склюнни да продават при актуалните нива, посочва се в обзорен доклад на компанията за недвижими имоти Форос за жилищния пъзар през първото полугодие.

„В случаите, когато собствениците на подобни имоти не са притиснати от задължения към финансови институции, такива имоти приключват най-често с отказ от продажба и преминаване към вариант отдаване под наем“, коментират от агенцията.

„При предлаганите апартаменти от собственици с финансови затруднения най-често сме свидетели на надценяване на имота с цел покриване на дълга. По-голямата частот ипотечните кредити за тези имоти са изтеглени през периода 2005-2008 година при цени с 30-50% по-високи от тези в момента, поради което регистрирането на загуби от продажба в момента е неизбежно“, посочва се още в доклада.

Продължава да нараства и броят на предлаганите от частните съдебни изпълнители имоти. „Въпреки че всяка година се регистрира нарастване на обема на жилищата, придобити от банките поради непогасяване на изтеглените ипотечни кредити, техният дял е малък в сравнение с общия обем на предлаганите имоти в сегмента и не може да окаже силно влияние върху пазара“, пише още в документа.

 Същевременно от фирмата отчитат, че ценовите равнища продължават да се стабилизират, което е довело и до повишаване на активността на пазара. През първите шест месеца на 2013 г. сключените с поощта на посредника сделки с имоти са се увеличили с 11,31% спрямо същия период на миналата година. Спрямо първото полугодие на 2010 г. повишението е с 35,23%, но в сравнение с първите шест месеца на 2011г. се наблюдава спад от 2,33%, отчитат още експертите.

„Въпреки настъпилата политическа ситуация в страната, все повече потенциални купувачи се появяват на пазара. Някои от тях са отлагали покупката на жилище в периода на голям спад на пазара – 2008-2010 г.“, посочва се в доклада.

Що се отнася до цените, тенденцията за забавяне на темповете на понижение се запазва и през първото полугодие. Към края на юни средното ценово равнище е с 1,37% по-ниско спрямо края на декември 2012 г. На годишна база понижението на цените достига 3,58%, отчитат от компанията.

„Основна тенденция, която се забелязва през периода в големите градове, е недостиг на жилища с добри параметри, като средни етажи и атрактивно изложение, с функционални в архитектурно отношение помещения и най-вече адекватни цени“, констатират експертите.

Продължава да намалява обемът на предлаганите жилища на вторичния пазар. Към момента се реализират завършени сгради с Акт 16, а броят на новите обекти е малък и повечето все още са на ранен етап от строителството.

Същевременно строителната активност продължава да се свива, за което индикира постоянно намаляващият брой на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и жилища. Поради тази причина водещ е вторичният пазар и се очаква тази тенденция да се задържи поне в близко бъдеще.

Задоволяването на нуждата от жилище или преместване продължава да е водещ мотив за сделките. Най-привлекателни, особено за по-младите купувачи, които търсят по-добри възможности за работа, са големите градове, посочва се в доклада. Търсят се най-вече двустайните и тристайни жилища с площ 60-100 кв. м. В столицата има засилен интерес и към четиристайни жилища с площ до 180 кв. м, отчитат от агенцията.

Най-активни на пазара остават българите, а от чужденците руснаците запазват водещата си роля на пазара на имоти по Черноморието. Що се отнася до пазара на наеми, през последните шест месеца обемът на предлагането остава без промяна. Търсят се най-вече двустайни и тристайни апартаменти, като предпочитани са новопостроените сгради, както и старите тухлени сгради.

Търсят се по-комуникативни квартали, в близост до удобен градски транспорт. Обзаведените апартаменти са по-предпочитаните, но се държи и на качеството на мебелите. Търсенето е предимно от млади семейства и студенти, които имат нужда от квартира по време на обучението си, посочват от компанията.

Наемите се запазват стабилни, като данните на компанията сочат минимален ръст от 0,26%. Очакванията са строителната активност да остане ниска през цялата година, вторичният пазар да запази водещите си позиции, а цените – да останат стабилни.

Експертите прогнозират, че банките също ще са активни и ще продължат да подобряват условията по кредитите за покупка на жилища. Очаква се и активизиране на българите, живеещи в чужбина, които според компанията ще купуват жилища с цел отдаване под наем. “Ценовата ножица” между очакванията на продавачи и купувачи ще продължи да се стеснява, а периодът на вземане на решение за покупка ще се скъсява, прогнозират още експертите.


Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив