Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 30, 2013

Две неща от последните дни ми връщат вярата, че не всичко в политиката трябва да е мръсотия. За съжаление и двете са извън България. Искам специално да ги откроя, понеже е много вероятно покрай всичко, което ни залива, тези две неща да оттекат, без някой изобщо да им обърне внимание.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Първо, министър-председателят на Латвия Валдис Домбровскис подаде оставката на правителството. Той заяви, че поема политическата отговорност заради рухналия мол, под който загинаха 54 души и че на страната е нужно правителство, което може да овладее кризисната ситуация.

По обща оценка - европейска и на латвийците, Домбровскис се справя изключително добре, преведе Латвия през кризата и предстои да бъде въведено еврото.

Но той подава оставка, понеже така се прави. Понеже трябва да има отговорност и това е най-малкото, което може да се направи.

Второто нещо стана в Украйна.

Президентът Янукович и руската агентура в Киев прекъснаха преговорите с Европейския съюз за асоцииране, което изкара украинците на площадите.

Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, която сега е в затвора и чието освобождаване Брюксел постави като условие за подписване на договора за асоцииране, написа писмо до ЕС от килията.

Ето какво пише тя.

„Ако под натиска на масовото излизане на украинците на всички европлощади в Украйна и чужбина, Янукович в последния момент все пак реши да подпише договора, за което има оскъдна надежда, аз ви моля да подпишете документа без каквито и да било колебания и условия, включително засягащи моето освобождаване.”

А Тимошенко е много болна и рискът да умре в затвора е голям.

Не храня някакви илюзии нито относно Домбровскис, нито за Тимошенко. Не ги идеализирам, а поради естеството на работата си знам за тях и доста нелицеприятни факти от биографията им.

Но идеални хора няма.

Достатъчно е просто да се спазват базови ценности и от време на време да се поставя общият интерес над личния. Нещата тогава ще вървят.

И сега от Латвия и Украйна към България.

Вече 6 месеца хората искат оставката на правителството на БСП, ДПС, „Атака” и Пламен Орешарски. Извън всякакво съмнение е, че подаването на оставката ще свали мигновено напрежението.

Но не. Оставката не е на дневен ред.

Говори се, че Сергей Станишев се е приготвил да става еврокомисар и затова му е нужно и след май министър-председател да е Пламен Орешарски, та да го предложи. И в името на това правителството стои, всеки ден протести и полицията бие децата по площадите.

Станишев не е единствен. Почти нямам спомен някой български политик поне за момент да е пренебрегнал личните си интереси за сметка на тези на обществото и държавата. С едно-две изключения.

Да си рискува живота пък и дума да не става.

Ето затова сме на тоя хал. И затова протестират хората. Много е просто.

 

Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив