Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 28, 2012

Инвестирането не е лесна работа и определено не е за всеки. Колкото по-добра е подготовката ни, в следствие на търпеливо и стратегическо подреждане на средсвата, толкова по-мащабни са резултатите, когато часът настъпи!

Инвестицията в недвижими имоти е един от най-добрите начини за изграждане на богатство и финансова сигурност в дългосрочен план. Принципно не обичаме да даваме примери с места извън България, но 70% от милионерите в САЩ са изградили своите богатства на базата на инвестиции в недвижими имоти. Въпреки очевидно крещящата разлика между двата свята (БГ и САЩ), решихме да дадем този пример, понеже той работи успешно и у нас. Все по-често се срещат хора с инвестиционен опит, които се възползват от този очевидно страхотен инструмент за забогатяване.

В тази публикация ще говорим за две базови стратегии. Едната е краткосрочна, а другата дългосрочна. А ако имате търпение да дочакате и следващата ни публикация, ще можете да прочетете и третата базова (бонус) стратегия , която за сега ще запазим в тайна.  Ще започнем с така наречената

ПРЕпродажба на имот

Това е краткосрочна стратегия. Състои се главно в купуването на имоти под пазарната им цена (задължително условие), реновирането  и продаването им в последствие на по-висока цена.  Такава възможност най-често се появява или когато жилището е много за ремонт, или когато продавачите имат нужда да реализират сделката  много бързо. Предимството на този метод е, че можете в да генерирате печалба в по-кратък период сравнено със купуването и задържането на имота във времето (дългосрочната стратегия).

Въпреки, че на думи изглежда вълнуващо и лесно, на практика съвсем не е така. Изискват се много опит, информираност, знания и не на последно място нюх. Трябва да сте наясно не само с изгодната цена на имота, който ще купувате, но също така и с разходите по придобиването му, преустройствата, ремонтите, разходите по последващата продажба на имота,  рекламата, времето за поддръжка на имота,  през което той ще стои на пазара (може да е повчече, отколкото сте очаквали), ситуацията на пазара и момента на покупката.

Важното тук е, че трябва да сте наясно с всичко това преди да сте купили имота !!!

Неудобството при тази краткосрочна стратегия е, че имотът трябва да се ПРЕпродаде за не много дълъг период време, за да могат да се покрият вложените разходи, където с най-голяма тежест е перото по реновирането и ремонта . В противен случай се губи смисълът от цялата процедура.  Колкото повече стои имота на пазара, толкова повече инвестицията в реновиране се обезсмисля. Ако вече не сте се сетили защо, прочетете и втората базова стратегия и ще ви изкристализира.

Евентуално може да изтеглите ипотечен кредит върху жилището, ако Ви трябват свежи пари в кеш, но това може да редуцира печалбата в по-общ и дългосрочен план.

Покупка и задържане на имота

Друг инструмент в торбата на опитния инвеститор е варианта жилището да се купи и да се задържи за дълъг период (няколко години). В този случай  изпозлвате  покачването на цените с течение на времето главно в комбинация с отдаването му под наем, за да увеличите още повече крайната си печалба. Запомнете!!! Наемателите тук са ключът към успешното реализиране на тази дългосрочна инвестиция. Така хем се възползвате от поскъпването на имотите във времето, хем генерирате приходи от наем. Вие преценете коя от двете стратегии е по-добра.

* съвет относно наемателите, в който не е задължително да се вслушвате:

Добър вариант е да отдадете жилището си на „правилният наемател“  макар и с лека отстъпка в наема, за да можете да го задържите дългосрочно. На вас ви е  нужна дългосрочна и непрекъсната заетост на имота. Също така погледнато в дългосрочна перспектива, наемът ще нараства заедно с покачването на цените на имотите. Имайте предвид, че разходите по жилището също ще се покачват и това често няма да е едновременно и в синергия с наема.

Добре би било да планирате и някои разходи както ремонти, застраховки, данъци, пропуснати ползи през времето, в  което няма да имате наематели и т.н.

В заключение няма смисъл да казваме, че инвестирането в недвижимо имущество е сложен процес.  Коя от двете стратегии е по-добра е трудно да се каже. Всяка стратегия, в която и да е област се прилага спрямо „обстановката“ . Преценявайте правилно, сондирайте мнения и действайте, когато момента настъпи.

източник: wantedrealestate.bg/, автор: Миро Христов

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив