Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 23, 2012

Пазарът на жилища от доста време се определя напълно от купувачите и това засилва натиска и върху предприемачите, и върху продавачите. Дом, готов за обитаване незабавно, в добра околна среда е масовото търсене в момента. Избягват се партерните и последните етажи, сочат наблюденията на брокери.


Какъв е профилът на новия купувач? Той вече е изключително добре запознат с пазара. Вече говорим за качествени, образовани купувачи, които търсят качествени имоти. При това не бързат. Много по-търпеливи, прецизни и внимателни са, склонни са да изчакат. Някои от тях дори изискват от строителните компании сертификати за арматурата и за бетона, който са вложили, да не говорим за енергийния паспорт, казва Диана Антонова, главен брокер “Юг” в компанията “Явлена”.

Сега и веднага

Сега се искат жилища, годни за обитаване веднага, по възможност с удобства и в хубав район като транспорт и комунални услуги. Голямата промяна е, че се търси домът, който ти е нужен в момента. Концепцията, че ще купиш нещо, което ще се ползва с поколения, отстъпва, твърди председателят на Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Иван Велков. Този прагматичен подход постепенно ни доближава до западния модел, допълва той. Защото комбинацията доходи - разходи за поддръжка започва да придобива все по-голяма тежест.

Младите хора, които са най-активни на пазара, залагат на друг начин на обитаване. Презастроените райони не им харесват. Неслучайно има толкова непродадени жилища и блокове - нямат улици, архитектурното разпределение е лошо, апартаментите не са функционални, казва президентът на “Софконсулт” Галина Максимова. Такива имоти не се продават дори да се свали цената.

Според Иво Кирилов, главен брокер “Център” на “Явлена”, купувачите се ориентират към по-добър дом от този, който са обитавали до момента. Затова ако един имот е интересен като качество и цена, за него се явяват повече купувачи. Ако цената е консултирана с брокери и съответства на местоположение, изложение, площ, до сделка може да се стигне и в рамките на 2-3 седмици.

През миналата година около 20% от продажбите в София са реализирани в комплекси от затворен тип. Това са предимно апартаменти на цени над 70 000 евро. Около 25% от сделките са с апартаменти ново строителство в кварталите по протежението на бул. “България” - “Борово”, “Бъкстон”, “Манастирски ливади”. Забелязва се и увеличен интерес към апартаменти в западната част на София, сочи анализ на “Бългериан Пропъртис”.

За нас “Младост” продължава да е рекордьор по сделки, отчитат от “Явлена”. Но допълват, че независимо от проблемите с инфраструктурата южните райони също са предпочитани, най-вече заради бързите връзки по бул. “България” и “Борис III”.

Изпаднали от класацията

Според брокери от някои от по-големите компании в последните два-три месеца има оживление в търсенето на жилища. Обясняват го със сериозния финансов ресурс, който населението е натрупало в банките. А има и първи признаци за намаление на лихвите по депозитите. Което означава, че на парите няма да им е толкова удобно и комфортно в трезорите и те ще потърсят друга реализация, отчасти в имоти. Още повече че цените засега остават относително стабилни.

Колкото и реалистични да изглеждат подобни очаквания, всички са наясно, че има жилища, които старателно се избягват независимо от цените. Съществуват сегменти, в които е напълно възможен и допълнителен спад, казва Иво Кирилов. И дава пример - панелни жилища, блокове със занемарени общи части, първи етажи, последни етажи. През партера минават всички обитатели на блока, шумен е, студен. При проблеми с покрива пък обикновено го отнася последният етаж, макар да се води обща част.

Партерът и последният етаж са най-проблемни и най-нежелани, посочиха неотдавна в анализ и от “Райфайзен имоти”. Какви са причините? До неотдавна партерните етажи бяха предпочитани, за да се ползват не като жилища, а за магазини и офиси. В момента има изобилие от предлагане на такива площи. А партерът е по-труден за охрана, шумен е, липсва всякакво уединение.

Покривите и подпокривните етажи масово се оказаха с конструктивни проблеми, лесно се наводняват, огромните тераси протичат надолу и изискват допълнителни грижи и инвестиции. Те създават по-скоро риск заради некачествено строителство, а не заради характеристиките им като обособен тип имот, обяснява Иван Велков. А и няма общ стандарт при изчисляването на площта на последните етажи, допълва той.

И строителите се променят

Според Велков една от най-сериозните промени при търсенето е, че не се гони най-ниската възможна цена, а жилището да е годно за обитаване веднага. Доскоро дори не се отчитало, че са нужни довършителни работи, които изискват допълнителни инвестиции. Добрата тенденция според Диана Антонова е, че под натиска на новите изисквания на купувачите и строителните фирми са коригирали качеството на услугата, която предлагат. Тепърва ще се строят все повече качествени сгради, убедена е тя.
 

www.imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив