Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 3, 2012

Мнозина смятат, че недвижимият имот е най-добрата инвестиция във времена на криза. Повечето хора предпочитат да закупят готов апартамент или къща. Има и още един вариант – построяване на собствена сглобяема къща. В България тази практика все още не е много популярна и липсата на достатъчно информация за нея буди недоверие в хората. Вариантът за построяване на сглобяема къща обаче изобщо не е за подценяване.

Стойността на една сглобяема къща се определя в зависимост от избраните елементи, техния материал и вида на покритията. Всичко това се избира от клиента. Трябва обаче да се вземат под внимание следните компоненти: груб строеж, врати, прозорци, покрив, стени, изолация, тавани, подове, електрическа и ВиК инсталация. Изчисленията показват, че грубият строеж на дървена сглобяема къща излиза от 620 до 800 лв./кв.м, а напълно готовата къща - от 1250 до 1500 лв./кв.м, сочи статистика на сайта Kashti.com.

Класическите дървени къщи са преживели цели епохи. Съвременните качествени сглобяеми къщи - техни наследници, се базират на предимствата и трайността на много материали, така че като система къщата да може да функционира дълго и надеждно, показва анализ на Saw-trade.com. Според проучване на университета в Лайпциг от 2002 година, по отношение на трайност и срок на експлоатация традиционните къщи не превъзхождат с нищо сглобяемите къщи с дървена носеща конструкция. Според проучването за последните 40 години характеристиките и елементите на дървените къщи са се подобрили значително и те са годни за обитаване поне 80 години – в зависимост от поддръжката от страна на обитателите им. Техническият им живот при нормална поддръжка може да бъде дори 150 – 200 години.

При сглобяемите къщи с метална поцинкована конструкция цената на един квадратен метър разгъната застроена площ започва от 119 евро при „частично изпълнение“ и стига до 299 евро при изпълнение „до ключ“, сочи информация в Eurohouse.us. В Канада, Скандинавските страни и Западна Европа, където тази система на строителство е традиционна, са известни сгради, надживяли едно столетие. Именно поради тази причина небостъргачите се строят по тази технология - на стоманен скелет. Разбира се, срокът за експлоатация на една сграда, независимо от приложената система на строителство, се определя от следните условия: способността на материалите да запазват качествата си с времето; професионализма при монтажа; нормалната експлоатация и поддръжка на сградата.

Какви са предимствата и недостатъците на сглобяемата къща? Според Kashti.com основното предимство на този вид къщи, е че са изградени от изцяло естествени материали - дърво, скала, гипс и стъкло. Други предимства са, че те имат по-малко тегло, по-гъвкави връзки, по-кратко време за строеж, изцяло сухо строителство, намалени разходи за отопление и охлаждане, еднакви застрахователни премии и еднаква здравина на стените. Недостатъците са, че банките в България все още да отпускат ипотечен кредит за сглобяеми къщи. Закостенялото разбиране на кредитните инспектори в българските банки към този род строителство забавя по-бързото развиване на сглобяемите къщи. Друг проблем е, че все още технологиите не позволяват пълното им разглобяване и сглобяване без нарушаване на завършващите слоеве.

Недостатък на сглобяемата къща могат да бъдат и допълнителните финансови средства (или по-скоро тяхната липса), които ще са необходими за нейното цялостно обзавеждане. Затова човек трябва сам да прецени с какви възможности разполага и да си разпредели разумно бюджета. За всеки това е строго индивидуално. При всички случаи сглобяемите къщи са една добра алтернатива, тъй като те по нищо не отстъпват на традиционното строителство. И не на последно място – дизайнерът на Вашето жилище сте самият Вие.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив