Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 9, 2012



Нивата на доходност в страната ни остават без съществени промени


С повече от 950% е нараснала активността на инвестиционния пазар в България през 2011 година в сравнение с предходната 2010 г.

Това сочи проучването на международната компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от стратегическия й партньор за България, Македония и Косово Forton International.

„Докато през 2010 г. инвестициите в България не достигаха и 20 милиона евро, то през 2011 г. в страната ни са влезли 198 милиона евро, покачвайки рязко степента на инвестиционна активност”, коментира Михаела Лашова, мениджър Капиталови Пазари и Консултиране във Forton.

Нивата на доходност в страната ни остават без съществени промени, показват още данните на международната компания.

При офис площите те са около 9.5%, при търговските площи – 9%, а при индустриалните площи – 12%.

В Централна и Източна Европа инвестиционният обем на бизнес имоти е на стойност $19 милиарда през 2011 година, което представлява 76% ръст спрямо година по-рано и 68% от обема по време на добрите за този пазар години.

Доходността е спаднала с 0.4% през 2011 година и е с 0.48% по-висока спрямо върха на пазара. Наемите са се покачили с 6.5% през 2011 година, но са все още с 20.5% по-ниски в сравнение с пика на сегмента.

Силен ще бъде финалът на 2012 година за инвестиционния пазар в световен мащаб, сочи още анализът на Cushman&Wakefield.

От компанията очакват инвестиционната активност да се запазаи на почти същите нива за цялата година, но се предвижда 20% ръст през второто полугодие на 2012 година спрямо първото.

Той ще бъде повлиян от повишеното търсене, както и от ръста в предлагането поради продажби на банкови заеми и рекапитализации. Наблюденията на компанията сочат и повишена толерантност към пазарите на недвижими имоти и ценни книжа.

За търсещите сигурност и ликвидност инвеститори глобалните градове ще бъдат с високи нива на търсене навсякъде по света, сочи още проучването.

Според анализаторите на компанията Лондон ще продължава да се откроява както заради обема на пазара, така и заради дългосрочния растеж, който предлага. Въпреки това английската столица ще трябва да се задоволи с второто място по инвестиции, тъй като Ню Йорк отново се очаква да е на на първата позиция.

Азиатско-Тихоокеански регион – подновена активност в развиващите се пазари през втората половина на 2012

Миналата година Азия отчете 42% ръст на инвестициите в индустриални площи и 26% растеж за тези на търговски площи, без значителна промяна за офисите и хотелите. Тази тенденция ще продължи и през 2012 година, като фокусът е в върху Япония, Хонг Конг и Сингапур за инвестиции в индустриални площи, основно в сферата на логистиката.

За инвестициите в търговски площи Cushman & Wakefield предвижда непрекъснат интерес както към Китай, така и към стратегически разположените градове – Сингапур и Хонг Конг.

Инвеститорите ще се възползват и от потенциала на модерните търговски центрове на Сеул, които до момента отчитаха изключително ниски нива на предлагане.

Азиатските представители на Cushman&Wakefield коментират, че през първата половина на 2012 г. ще продължи миналогодишната тенденция за инвестиции в нискорискови имоти в развитите пазари, като в същото време от средата на 2012 ще се наблюдава раздвижване в развиващите се пазари.

Силните фактори на локално ниво, безпрецедентният брой от възможности и благоприятните инвеститорски настроения ще разгърнат капиталовите вложения в Индия например, първоначално в жилищните, а на по-късен етап в офис площите в Бангалор.

Ключовите градове Шанхай и Пекин са изборът на инвеститорите в офис сегмента. Стабилният оборот ще продължи да създава отлични условия за инвестиция в средни и високи на клас търговски центрове както във високоразвитите локации из страната, така и в набиращите скорост градове като Ченгду.

Северна и Южна Америка към възстановяване

Северна и Южна Америка са с най-силен растеж на инвестиционната активност през 2011 година, фокусирана основно в САЩ. Но за тези, които са склонни да обърнат внимание и на потенциалните пазари, Мексико предоставя някои завладяващи възможности за възвращаемост спрямо риск с инвестиции в индустриалните и офис площите.

Индустриалният сектор е особено привлекателен предвид местните условия за производство. Бразилия е подходящо място, където инвеститорите да заемат позиции с оглед на относителния растеж на икономиката и абсолютния подем, отчетен сред средната класа в страна. Индустриалните и търговски площи продължават да представляват атрактивна възможност за тези, които търсят стабилен ръст в стойността на тези имоти.

В САЩ, освен върху първокласните недвижими имоти на водещите пазари, инвеститорите трябва да се фокусират и върху второстепенните градове със сравнително стабилни показатели за търсене и предлагане през различните икономически цикли. Инвеститорите ще затвърдят търсенето на стратегически разположените индустриални и търговски площи, продължавайки възхода в тези сектори, отчетен през 2011.

Европа, Близкият изток, Африка

В Европа инвеститорите, които поемат нисък риск, ще имат по-широк избор от пазари, отколкото осъзнават, особено като се има предвид фокусът върху Германия и Скандинавските страни за инвестиции в търговски площи. За тези, които търсят висока възвращаемост, Русия и Турция са многообещаващи пазари в момента. Съвет към инвеститорите е да обърнат внимание на локациите, които, въпреки риска от нестабилност, са атрактивни откъм дългосрочни позитиви.

 

news.expert.bg

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

нивата
  
доходност
  
страната
  
остават
  
съществени
  
промени
  
инвестиционния
  
пазар
  
българия
  
2011
  

година

  
сравнение
  
2010
  
сочи
  
проучването
  
международната
  
компания
  
cushman&wakefield
  
forton
  
инвестициите
  
милиона
  
евро
  

пазари

  
офис
  
площите
  

площи

  
индустриалните
  
европа
  
имоти
  
ръст
  
спрямо
  
обема
  
време
  
пазара
  
сегмента
  
2012
  
компанията
  
инвестиционната
  
активност
  
нива
  
предвижда
  
второто
  
търсене
  
недвижими
  
градове
  
високи
  
растеж
  
въпреки
  
място
  
инвестиции
  
първата
  
развиващите
  
половина
  
индустриални
  
търговски
  
тенденция
  
продължи
  
фокусът
  
хонг
  
конг
  
сингапур
  
основно
  
стратегически
  
разположените
  
центрове
  
момента
  
предлагане
  
възможности
  
инвеститорите
  
условия
  
северна
  
южна
  
америка
  
обърнат
  
внимание
  
възвращаемост
  
риск
  
особено
  
предвид
  
отчетен
  
търсят
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив