Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 13, 2011

 

Съществува пряка връзка между тенденциите на пазара на недвижими имоти и демографските фактори.
 
Твърдението бе подкрепено от данните на Националния статистически институт от проведеното през февруари преброяване и данните от Агенция по вписванията.
 
За последните години се забелязва обезлюдяване на селските райони и прехвърлянето на населението в градските.
 
Приблизително равен и е броят на продажбите на село и покупките в града.
 
Данните на Агенцията по вписванията сочат, че именно в градовете, които са административни центрове на тези области се сключват най-много сделки за покупко-продажба на имоти.
 
Делът на продажбите в тези областни градове спрямо общия обем продажби в областните градове на страната през изминалите години варира, както следва: София - 20-25%; Пловдив – 10-11%; Варна – 8-11%; Бургас – 4-7%; Велико Търново – 3%. Сумарно това прави около 50% от общия обем продажби на имоти в областните градове.
 
Статистиката сочи, че само в 3 от големите градове има положителен прираст на населението - София, Варна и Бургас, докато нарастването на населението по области вследствие на вътрешна миграция включва и областите Пловдив и Велико Търново.
 
Това обуславя наличието на по-динамичен пазар и по-високи цени на имотите в градовете София, Варна и Бургас.
 
На тази основа можем да заключим, че през следващите години основната активност на имотния пазар в България и най-големият потенциал за ръст на цените ще бъде съсредоточена в регионите с най-голям брой и прираст на населението вследствие на вътрешна миграция – градовете и областите София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив