Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 4, 2012

Цените на жилищата се променят от много фактори. Някои от тях са: видът строителство, районът, инфраструктурата и дори бедствия като земетресението в Перник. Последният фактор може да има временно влияние върху избора на търсещия подходящ апартамент. Брокери и други специалисти прогнозират движението на цените на едностайни и двустайни апартаменти в София.

Консултант Емилия Иванова изказва предположение за спад в цените на панелните жилища от около 4-6% до края на 2012 г. Това се получава поради необходимостта от саниране, както и заради появата на ново монолитно строителство на достъпна цена. Тя допълва, че разликата между цената на новопостроен монолитен и стар панелен блок на едно и също място трябва да е по-голяма от сегашната. Според брокер Кристина Найденова цените на всички видове имоти ще продължат да падат.

Брокер Антон Илиев също споделя мнението на другите двама експерти. Но той пояснява, че ситуацията в столичния квартал Младост е малко по-различна. Гарсониерите и двустайните панелни апартаменти в Младост 1, 1А, 2 и 3, които са построени след 80-та година с балкони, тип лоджия, ще продължават да бъдат търсени от купувачи. Това означава, че цените им няма да паднат лесно.

Специалистът обяснява, че продажбата на гарсониера зависи от етажа – ако не е първи или последен, сумата би била около 27 000-32 000 евро. Разликата от 5 000 евро се определя от местоположението на самия имот, изложение, етаж, състоянието на банята и други фактори, които се дават след експертната оценка на оценител.

Илиев заявява, че успешната продажба зависи от правилното определяне на първоначалната офертна цена на имота. Не бива да се пренебрегва и фактът, че купувачът ще има още допълнителни разходи като нотариални такси, брокерски комисион, банкови такси (ако използва кредит), ремонти и др. Брокер Владимир Владимиров също подкрепя мнението на колегите си относно падането на цените на панелките в София.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив