Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 26, 2012

До 729,57 лв. за квадратен метър е паднала средната цена на жилищата във Велико Търново през миналата година. По данни на Националния статистически институт апартаментите в старата столица за година са поевтинели средно с 10,8 на сто, пише местният вестник „Янтра днес“.

С по-голям ръст е сривът в цените само във Видин (11,8 %), Габрово (17,3 %), Перник (12,6 %), и Шумен (15 %). Изследването на НСИ обхваща цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.
Средното намаление на пазарните цени на жилищата в национален мащаб е 6,1 %. Средната пазарна цена на жилищата за страната през 2011 г. е 905,39 лв./кв. метър, или с 19,4 % по-висока от средното ниво за Велико Търново.

По данни на НСИ най-високи са средните цени във Варна – 1487,79 лв./кв.м, следвана от София (столица) – 1468,10 лв./кв.м, и Бургас – 1169,93 лв./кв.м.
Малките апартаменти от 50 кв.м са били най-търсени и предпочитани от купувачите във Велико Търново през 2011 г., отчитат местните брокери в търговията с недвижими имоти. Клиентите са търсили предимно апартаменти ново строителство на цени от 40 хил. лв. до не повече от 70 хил. лв. в широкия център и кварталите “Бузлуджа”, “Кольо Фичето”, “Картала” и “Зона В”.
Жилищата с площ над 100 кв.м трудно са намирали пазар основно заради високата и непосилна за повечето купувачи цена от над 90-100 хил. лв. За да привлекат купувачи, някои от строителните предприемачи предлагат на клиентите си и различни бонуси и екстри.

При кешово изплащане на цялата сума продавачът например обзавежда по избор една от стаите в жилището. Според търговците на недвижими имоти през 2011 г. във Велико Търново е продължила тенденцията на плавно увеличаване на продажбите на недвижими имоти.

Вече се наблюдава и засилен интерес към имотите на село.
Според прогнозите на великотърновските брокери през 2012 г. търговията с недвижими имоти в старата столица и региона ще продължи да върви нагоре. Цените на жилищата обаче все още няма да се увеличават, защото на този етап все още предлагането значително надвишава търсенето.

 

www.spekulanti.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив